Vitalia.cz

Průzkum: Jihočeši snědí sedm vajec týdně. A Pražáci? [Aktualita]

Češi jsou vajíčkovými králi. Ročně sní každý téměř tři sta vajec, nejraději jako samostatný pokrm. Která úprava nám nejvíce chutná? Češi jsou jedni z největších konzumentů vajec v Evropě. Ze statistik vyplývá, že za rok sní průměrně dvě stě osmdesát …

Bazalka, ale i kopřivy a medvědí česnek: Jaké bylinky nabízejí na Velikonoce řetězce

Kde nakoupit bylinky, když to za nimi do přírody máte daleko? Některé obchody nabízejí alespoň ty základní, jiné se chlubí bohatou nabídkou, kterou na Velikonoce ještě doplní kopřiva i česnek medvědí. Celá řada bylinek už se probudila ze zimního …


Do velikonoční nádivky patří kopřiva, škalda i prasetník

Celá řada bylinek už se probudila ze zimního odpočinku, stačí je jen nasbírat. Jaké bylinky se hodí pod jehněčí a které do nádivky? Příroda se probouzí z dlouhého zimního spánku a na zahradách, lukách a pasekách už jsou vidět první jarní bylinky. Jak …

Bílá vejce se k nám vozí z Polska i Belgie. Kde je na Velikonoce koupíte a za kolik?

Letos na Velikonoce budou bílá vajíčka zase o něco dražší, hnědá zůstanou na svém, jen zřídka zlevní. Proč se vlastně ceny různě barevných vajíček liší, když uvnitř jsou identická? Známe konkrétní nabídku řetězců. Kde by byly Velikonoce bez vajíček. …


Liberec bude mít nové farmářské trhy s prověřenými prodejci [Aktualita]

Liberec měl řadu let jen jedny farmářské trhy, od dvacátého dubna se ale situace změní, do hry totiž vstoupí pořadatel, který má sedmileté zkušenosti s vedením farmářských trhů a kontakty na prověřené producenty. Centrum Liberce je již několik let …

Zkuste letos chlebíček nebo beránka podle Hanky Zemanové

Hanka Zemanová věnuje většinu těchto dní velebení svého domu, který ráda s dětmi připravuje na jaro. V kuchyni o Velikonocích sice moc času netráví, přesto nám ale prozradila recept na svého oblíbeného velikonočního beránka. Jak se Hanka Zemanová …


Pamlskové vyhlášce nevyhovuje pečivo ani šunka pro děti [Komentář]

Pamlsková vyhláška ohrožuje školní mléko i zdraví některých školáků. Limity jsou přitom mnohem přísnější než doporučení WHO. Ještě do konce probíhajícího školního roku mohou školy i žáci využít stávající nabídky mlékárenských produktů v rámci projektu …

Jak jíst při onkologické léčbě: Racionální výživa jde stranou

Lidé s rakovinou by měli jíst co nejčastěji a to, na co mají chuť. Chuť do jídla je pro uzdravení stejně důležitá jako chuť do života. Dobře živený člověk může lépe zdolat nádor a jeho léčbu. Nádor nelze vyhladovět, varují lékaři před občas šířenými …


Vyrazte na kopřivy, je pro to ideální doba

Lístky kopřiv využijete do nápojů i polévky, dokonce se dají konzumovat za syrova. Můžete z nich připravit kopřivový špenát, ale hlavně patří do klasické velikonoční nádivky. Ke sběru jsou vhodné mladé lístky kopřiv. Je-li země česká něčím mnohem více …

Udělejte si domácí kandovanou kůru

Koupit kandovanou kůru nestojí žádné úsilí, mají ji všude a za pár korun, ale stojí vám to za to? Nevíte, z jakých citrusů byla vyrobená, a ta chuť vlastně také není bůhvíjaká. Zkuste s námi dva způsoby přípravy kandované kůry, hodí se třeba do …


Od 1. dubna bude omezen prodej vína. A není to apríl [Aktualita]

Prodej vína, tak jak jsme byli doposud zvyklí, končí. V trafikách a květinářstvích už ho jen tak nekoupíte. Důvodem je změna vinařského zákona, která v sobotu vstoupí v platnost. Od prvního dubna se mění vinařský zákon. Poměrně zásadně se mění …

Všestarská cibule: výjimečnost se skrývá pod slupkou

Už devět let na sobě nosí nálepku Chráněné označení původu, přitom vypadá jako každá druhá cibule. V čem se Všestarská liší a proč ji sejí čím dál víc? To nám prozradila šéfka Zemědělského družstva Všestary Monika Nebeská. Před bezmála padesáti lety …


Proč jíst sóju?

Proč jíst sóju? Protože její bílkovina je optimálně zužitkovatelná, zejména u osob s nízkou tvorbou žaludečních šťáv, neobsahuje cholesterol, ale má v sobě vitamíny skupiny B, zejména B6, B2 a prospěšnou kyselinu listovou. Sója a skvělé výrobky ze …

Jak to chodí ve školce, kde se děti učí zdravě jíst [Reportáž]

Vyrazili jsme do pražské školky Sluníčko, kde právě probíhal program Zdravé 5. Lektorka Berta děti učila rozpoznávat zdravé a nezdravé potraviny. Vědí malé děti, jestli je párek zdravý? A poznají jablíčko od okurky? Školy a školky jsou prakticky denně …


Jak správně začít s kojením. A úspěšně v něm pokračovat

Mohu kojit, když mám teplotu? Nemám málo mléka? Vadí, že užívám léky? Jak kojit s poraněnými bradavkami? Novopečené maminky trápí řada otázek, na které znají odpověď zkušení dětští lékaři. Pečujte o své děťátko podle odborných doporučení. Přehledný …

A DOST! tvrdí, že pomazánka z Lidlu obsahuje rakovinotvorné lát­ky [Aktualita]

Internetový pořad A DOST! se ve svém pondělním dílu věnoval lískooříškovým pomazánkám. Podle jejich testů nevyhověl výrobek z Lidlu, obsahuje prý rakovinotvorné látky. Podle internetového pořadu A DOST!, který si nechal zpracovat testy u dvaceti sedmi …


Dnes začal festival Evolution. Byli jsme se podívat [Aktualita]

Právě dnes začal třináctý ročník festivalu Evolution, který nabízí jak potraviny, tak i vystoupení zástupců alternativní či celostní medicíny. Co nás zaujalo? Právě dnes s úderem desáté dopolední začal na Výstavišti Praha Holešovice již třináctý …

Rostlinný nápoj může v kuchyni nahradit mléko. Jak ho ale vybrat?

Rostlinné nápoje mohou být z ovsa, chia semínek, ořechů, ale i konopí a rýže. Zkuste si je vyrobit doma, nebo se naučte vybírat a používat ty nejlepší. Poradíme, nač si dát pozor. Běžně se jim říká „rostlinná mléka“, skutečné mléko však připomínají …


V Anglii frčí mikrohospody

Zatímco v Česku rostou mikropivovary, Anglií už otřásá jiný trend. Angličané si v posledních letech oblíbili mikrohospody. Kromě toho, že se v nich točí piva z mikropivovarů, jsou to skutečně také prostorově velmi titěrné hospůdky. Pubs, jak se …

Čím větší rajče, tím horší chuť

Ovoce a zelenina ze skleníků nemají rovna tu nejlepší pověst. Většina lidí se – zatím často oprávněně – domnívá, že taková produkce nemá ani chuťové, ani vzhledové, a ani žádoucí nutriční vlastnosti, jako je tomu u produktů pěstovaných přirozeně, na …


Máte vodu ze studny? Rozbor vody bude zdarma

Pražské vodovody a kanalizace připravily pro zájemce orientační rozbory vody zdarma. Další budou po republice v rámci Světového dne vody. Při příležitosti Světového dne vody se každoročně koná řada akcí po celé ČR. Pražské vodovody a kanalizace (PVK) …

Fuj, rohlík! Proč je pečivo strašákem a je to strach oprávněný?

Dříve nás v našich jídelníčcích děsila vejce či máslo. Dnešními „smrťáky“ jsou cukr a pečivo. Opravdu se musíme pečiva bát? Pečivo je strašák mnoha příznivců zdravého životního stylu. Někdo říká, že pečivo nejí raději vůbec, jiný si ho dá maximálně po …


Sladká odměna je za trest. O dětských svačinách s Pavlem Suchánkem [Rozhovor]

„Než nekvalitní salám, tak to raději žádnou svačinu,“ říká odborník na výživu, který se podílí na vzdělávacím programu Zdravá 5 pro děti i jejich rodiče. „Tekutiny by ale měly být vždy, takže alespoň voda,“ upozorňuje Pavel Suchánek a vysvětluje, jak …

Na otevření prvního McDonald's stálo frontu jedenáct tisíc lidí [Galerie]

Je to už dvacet pět let. Právě 20. března 1992 se otevřel první McDonald's u nás. Frontu do „Mekáče“ vystály tehdy tisíce zájemců, kteří toužili ochutnat slavný Big Mac. Se stylem amerického fastfoodu se Češi do začátku 90. let mohli setkávat jen …


Čaje nečaje na hubnutí, k detoxikaci i jen tak pro chuť

I z jara přijdou k duhu teplé nápoje, které vám zlepší náladu, dodají energii a budou hýčkat vašeho chuťové pohárky jedna báseň. Jaké to jsou? Jedná se o speciální odrůdu japonského zeleného čaje, která se zpracovává důmyslným mletím na žulových …

Kdo dnes ovlivňuje, co děti jedí?

Rodina, škola, nebo supermarkety a reklama? Jsou pro děti vhodné alternativní směry výživy? A mohou děti jíst zdravě a přitom levně? Podívejte se, co si myslí odborníci konference FOOD21. Začátkem dubna proběhne již potřetí největší česká konference …


Test ukázal přesolené potraviny. Sůl je v sušenkách i cereáliích [Test]

Test šedesáti potravin ukázal, že pro výrobce není sůl nad zlato. Solí se nešetří, přestože spotřeba soli u nás je mnohem vyšší, než by bylo zdrávo. Doporučená maximální denní dávka soli je pět gramů, což odpovídá zhruba jedné kávové lžičce. V České …

Test: Jak jste na tom se stravováním?

Jíte zdravě, nebo byste teprve měli začít? Zdravý životní styl je nejenom trendy záležitost, ale především cesta k uspokojivému a harmonickému životu a v neposlední řadě také ta nejefektivnější prevence. I když se to nemusí zdát na první pohled …


„Pravý šafrán“ nabízený přes Aukro.cz byl jen listí

Koupit šafrán na aukčním portále se nemusí vyplatit, přesvědčili se o tom inspektoři, kteří na Aukro.cz koupili „Pravý šafrán dovoz z Ománu“. Na pravý si ale jen hrál, šlo o obarvené listí. Inspektoři SZPI specializovaní na internetový prodej zjistili …

5 častých chyb při počítání kalorií

Dietu držíte, kalorie počítáte a stále nehubnete? Možná děláte chybu v drobnostech. Poradíme v jakých. Jaro je za dveřmi a s ním i blížící se plavková sezóna. Mnoho z nás tak začíná řešit svoji váhu a postavu. Držíme diety, více sportujeme a …


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ Vitalia.cz

Informace o zdroji

Vitalia.cz - chytře na život

Ikona:  

Domovská stránka
http://www.vitalia.cz/

RSS export
http://www.vitalia.cz/rss/clanky/r/zdrava-vyziva/

Systémové informace

ID: 103

Jmenné ID: vitaliacz

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: ANO

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: dnes 03:16

Návratový kód: HTTP 301

RSS export naposledy zpracován: 4. dubna 2017 15:01

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 17:38