Nejčtenější články

Na této stránce vidíte seznam nejčtenějších (rozumějte nejvíce klikaných) článků zobrazených na službě Apetitus.cz za posledních 7 dní.

Thajská rýže s krevetami

Jód, který obsahují mořské „potvůrky“, je pro naše tělo velmi důležitou látkou. A nejen pro to, že příznivě ovlivňuje intelektové schopnosti. 1 porce jídla z dnešního receptu obsahuje 70% doporučené denní dávky jódu. Ingredience: 150 g rýže parabolied …

Červené z Rías Baixas? Rozhodně ano!

Dnes budeme v Galicii. A na úvod pár čísel. Oblast Rías Baixas = Albariño. Tedy skoro. Ze zhruba čtyř tisíc hektarů vinic (rozložených do 22 tisíc pozemků) je 99.21 % osázeno bílými odrůdami, 96.5 % je pak Albariño. Červené odrůdy tak tvoří pouhých …


Univerzitní Sylvánské z Randersackeru a Würzburgu

Zápisky z pátečního večera ve würzburgském penzionu. Zpaměti jsem měl dojem, že letošní Univerzitní Silvaner je mnohem lepší, než loňský. Ale popořádku: jel jsem pro víno k Sauerům do Escherndorfu. Udělal jsem si studijní volno a vyjel o den dřív, že …

Ovocná silná Garnatxa a elegantní cava

„Španělský týden“ zakončíme silným červeným a trochou tradičních bublin. S červeným jsme v Katalánsku, konkrétně v horách v Costers del Segre v podoblasti Les Garrigues, u producenta Cérvoles Celler (web). Ten patří do stejné skupiny rodiny Cusiné …


Naturální Müller a encyklopedický Veltliner

V uplynulých dvou týdnech se mi zadařilo, díky dětem na táboře nebo u babičky, navštívit pár podniků a zase jednou prochutnat po sklence / dvou / lahvi něco fajn vín. Postupně se o několik z nich podělím. A začneme ve vinařství Martin Vajčner (web), …

Pár fotek z výletu do Franků

Hned první fotka vypadá jako reklama na dokonalou dovolenou, odstavený sud na podvozku u příjezdu do Escherndorfu. Jel jsem k Horstu Sauerovi pro víno do aktuální bedýnky, dnešní fotoreport bude většinou opakování známého.   Ještě jednou příjezd do …


Pikantní pomazánka z avokáda

Proč si mazat na chleba tisíckrát vyzkoušené pomazánky? Pomazánka z avokáda vám jistě nabídne něco nového. Ingredience: 2 avokáda 1 citron 1 stroužek česneku kopr sůl pepř Postup: Dužinu avokáda vydlabeme lžičkou, rozmačkáme vidličkou a pokropíme …

Těstovinový salát s ovocem

Těstoviny a ovoce? Jak to může jít dohromady. Jak vás nyní přesvědčíme, tak spolu ladí ve výtečné harmonii chutí Ingredience: 40 g těstovin 1 hruška 1 jablko šťáva z 1 citronu 2 lžíce ananasové šťávy špetka koriandru a skořice 1 lžíce ořechů Postup: …


Parádní Pinot Noir z Burgenlandu

V průběhu domácí izolace jsem psal o fantastické frankovce z burgenlandského vinařství Michael Wenzel (web). Ale byl to jeho Pinot, před téměř deseti lety ochutnaný večer naslepo v Rustu se studenty tamní Weinakademie, který mne hned další den nahnal …

Lamb Burgers and Tomato Salad

One of the reasons that I stopped blogging for as long as I did was that I felt like I was starting to repeat myself. How many times could I tell you about making cavatappi with sun-dried tomatoes? Or how I roast a chicken? Now, on this new-ish …


3 Grácie spod Vulkánu a naturální Riesling

Vulkánci zpod Sitna jsou moc zábavná partička a každý z nich dělá hodně zajímavá, charakterní vína. V lahvi nazvané 3 Grácie spod Vulkánu se skrývá Pesecká leánka, jejích zásadní odrůda (viz report před dvěma lety), ročníku 2019. Pivnica Čajkov …

Dvě povedená Fleurie

Pijte Beaujolais! Nedávno jsem otevřel láhev Château de Durette (web) Fleurie „En Voluet“ 2017. Novodobá historie se začíná psát v roce 2006, kdy si „na důchod“ Belgičan Jean Joly ve spolupráci s přáteli pořídil usedlost/château v Régnié-Durette. Hned …