Nejčtenější články

Na této stránce vidíte seznam nejčtenějších (rozumějte nejvíce klikaných) článků zobrazených na službě Apetitus.cz za posledních 7 dní.

Kváskování

Tohle měl být jen rychlý report z průletu kuchyní, ale těch pátků od té doby uteklo již více a já to ještě nedopsala...

*** Gratulace do Morgonu v Beaujolais

Já vím, že se to nemá dělat, ale tak rád bych si teď přisadil: Vždyť jsem to říkal! Vzpomínám na údiv nad prvním vzorkem ve skleničce při degustaci ve vinařství (popisoval jsem to tady, jestli tohle dokonalé víno má být základní Morgon, tak co může …


Sada moravských červených a bezva milerka

O víkendu jsme se doma sešli na večírku „kdo co dobrého přinese“ a popili nemálo fajn vína. Doneseno bylo hned několik moravských červených, moje bublina vinných nadšenců v tomto ohledu rozhodně předsudky netrpí. Asi největší ambice z nich má, i kdyby …

Carmignano podruhé

Opakování degustačních poznámek o dvou vínech z DOCG Carmignano. O vinařském regionu Carmignano a vinařství Fattoria Ambra jsem už psal tady, dnes jen otevřu dvě vína ze dvou místních významných vinic, Elzana a Montalbiolo. Ambaláž vezmu najednou, obě …


Špičkové Chardonnay od Emmanuela Brocheta

O vinařství Emmanuel Brochet už jsem tu něco psal, jde o jednu z rychle stoupajících hvězd poctivých pěstitelských Champagne. Jeho „základ“ Le Mont Benoit jsem měl tu radost od roku 2015 chutnat (a naštěstí i pít) hned několikrát a pokaždé byl velmi …

Dva ryzlinky z moselského Ürzigu

2017er Erdener Treppchen Riesling kabinett, Karl Erbes Pro mě dlouhodobě nejoblíbenější kabinet, tentokrát z téměř vyprodaného ročníku. Brčálově zelená lahev se šroubovacím uzávěrem. Ve skleničce středně plná citronově žlutá barva, krásně čirá. Na …


Parádní starosvětský jurský Savagnin

Nedávno jsem tu měl tři vína z Domaine Pêcheur, včetně informací co jsou vlastně zač, a byl velmi spokojen. Teď otevřel další jejich kousek v podobě Savagnin 2014 Côtes du Jura. Což je klasika největší a hlavní důvod, proč jsem oblasti Jura a jejím …

Červené z Mallorky a biodynamický Riesling

Červené ÁN/2 2017 z vinařství Ànima Negra je lákavé hned z několika důvodů. Původně tak trochu nadšenecký projekt na Mallorce, který přestavěl bývalou mlékárnu na vinařství a postupně se rozrostl na jedno z hodně známých jmen španělských ostrovních …


Páteční pozdní sběr

Dávejte pozor, dneska konečně napíšu něco zajímavýho. Nebude to totiž z mojí hlavy, všechno jsem opsal z cizího. A začneme problémem, který mučí milovníky vína prvních pět let existence (a některé doživotně) podobně jako hifisty otázka, jestli jsou …

Vinobraní, čínský „Lafite“, udržitelně s Roundupem, jednorožec zvracející Champagne…

Vinobraní je v plném proudu v celé Evropě a samozřejmě i na našich vinicích. Tím samozřejmě myslím sběr hroznů, ne burčákové slavnosti na náměstích po celé republice, i mimo vinařské oblasti :-) Spousta vinařství, včetně mnoha mých oblíbenců, ráda …


Sójová kaše

Pro zastánce zdravé výživy a sójových výrobků zde dnes máme sójovou kaši. Ingredience: 300 g uvařených sójových bobů 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje 30 g hladké sójové mouky 50 g cibule, mořská sůl 5 stroužků česneku pažitka Postup: Na oleje …