Nejlepší články

Náš Tip Nejkvalitnější články jsou výběrem toho úplně nejlepšího z Apetitus.cz. Tyto články poznáte mezi nejnovějšími podle zelené květiny s nápisem „Náš Tip“.

Výběr sestavuje ručně provozovatel Apetitus.cz.

11. prosince 2018

Krásná Barbera a fajn Amontillado

Vyzkoušel jsem pár další lahví odrůdy Barbera a naprosto zřetelně z nich vybočila Barbera d’Alba 2016 vinařství La Ca' Növa. Psal jsem o nich v souvislosti s Barberescem a jejich styl mi sedí, což se projevilo i zde. Tahle Barbera, původem z …


10. prosince 2018

Ročník 2017 od Nepraše

Součástí narozeninové oslavy vinného baru Bokovka byla i volná ochutnávka pavlovského Vinařství NEPRAŠ & Co. (web) za osobní účasti Radomíra Nepraše a sklepmistra Ondřeje Veselého. O vinařství už jsem se tu párkrát zmiňoval, nadšený jsem byl z …


7. prosince 2018

Má oblíbená šardonka a seriózní „ženská“ cava

Jsou vína, ke kterým se vracím strašně rád. A pokaždé lituji, že jsem při jejich nákupu škudlil a vzal jich málo :-) Takovým je i Chardonnay Patchwork 2015 od Domaine André et Mireille Tissot. Detaily si můžete přečíst v článku z doby, kdy úplně …


6. prosince 2018

Čtyři podoby Barbery od Agostino Pavia e Figli

Asi už jsem se zmiňoval v minulosti, že František Šamla (Víno pro Vás) je velkým nadšencem do odrůdy Barbera, ve svém sortimentu jich shromáždil na třicítku. O mnohých jsem psal, o dalších se třeba zmíním, samotného mne tahle odrůda dost baví. Jasně, …

Saláty od Mikuláše

Ve videu během chvilinky zjistíte všechno, co potřebujete vědět :) K.  


Pasta s ořechy

Také jste letos zaznamenali nadměrnou úrodu vlašských ořechů? Využijte je nejen do sladkého pečení a vánočního cukroví, ale i do slané kuchyně. Hodí se skvěle do pesta a obecně k těstovinám nebo gnocchi. Postup přípravy Nejdříve všechny ingredience na …


5. prosince 2018

Skvělé Blanc de Blancs Champagne s pozvánkou

Minulý týden jsem u Terroir Champagne ochutnal sérii báječných Champagne a opravdu hodně silný dojem ve mně zanechala aktuální podoba Champagne André Jacquart Vertus Expérience Extra Brut Blanc de Blancs 1er Cru. Možná i proto, že jsme jej chutnali …


4. prosince 2018

Parádní Mosela v podání Immich-Batterieberg

Mám teď zase takové trochu ryzlinkovější období, takže mne moc potěšila neformální volná degustace moselské Weingut Immich-Batterieberg (web) ze sortimentu Marka Jeliče aka WineGeek v pražském vinném baru Bokovka. Jsme na střední Mosele, v obci …


3. prosince 2018

Karakterre 7

Sobota se nesla ve znamení naturálně vinných radovánek na vídeňském festivalu Karakterre, již sedmém ročníku téhle báječné (a stále lehce punkové, byť méně než dříve) přehlídky především středo- a východoevropských vín s logickou dominancí Rakouska a …


30. listopadu 2018

Příprava na Karakterre lahví Neuburského

Podstatnou část včerejška a dneška od časného rána jsem strávil řešením problémů s tajemně a nenadále přetíženým SQL serverem. Ač si někteří domnívají, že mne živí psaní o víně nebo kdo ví co s ním spojené, tak je to samozřejmě úplně jinak. Práce v IT …


29. listopadu 2018

3x Rioja – Jarrarte, Valenciso a Roda

Otevřel jsem v uplynulých dnech tři docela lahve z Riojy a dnes se podělím o poznámky. A začneme tou „nejjednodušší“, Jarrarte Maceración Carbónica 2017. Manželský pár Abel Mendoza a Maite Fernández sídlí v San Vicente de la Sonsierra (odkud bylo …


28. listopadu 2018

Šampaňská exotika od Augustina

Sleduji více či méně pozorně různé internetové diskusní skupiny věnované všemožným stylům vín a oblastem. A pravidelně jedny z největších emocí vyvolávají „divná“ vína z tradičních regionů jako je třeba Burgundsko nebo Champagne. Rozumějte třeba když …


27. listopadu 2018

Bio bílá Cava, XIC a Riesling

Vyzkoušel jsem nějaké bubliny z Bodega Cuscó Berga z Les Gunyoles (tj. Penedés, Španělsko), jejich ročníkový Brut Gran Reserva stával pod sedm euro a šlo o výborné bubliny, pravda s hnusnou levně působící vinětou. Základní Brut Reserva (dva roky na …


26. listopadu 2018

Eggstasy of Wine Alpinist

Tekutá slovenská extáze :-) Slobodné vinárstvo – Majer Zemianske sady (web) je momentálně dost zásadní slovenský naturální producent, jeho vína získávají na popularitě v zahraničí a i díky nim stoupá obecně zájem o celý „náš“ region. O nějakých jejich …

Kvasové vafle

Kvasové vafle už jste určitě dělali. A jestli ne, udělejte. Zvlášť praktické jsou v případě, kdy se snažíte si udržovat kvas pořád aktivní, což znamená, že máte přebytky… A ty právě do kvasu hezky zužitkujete. Pokud nemáte předdělaný kvas, můžete si …


23. listopadu 2018

Henri-Frédéric Roch, Leroy není na prodej, čínská razie, aukce v Hospices de Beaune

Na úvod dnešních novinek a zajímavostí ze světa vína jedna smutná zpráva. Na konci minulého týdne podlehl ve věku pouhých 56 rakovině zásadní burgundský vinař Henri-Frédéric Roch. Společně s Aubertem de Villaine řídil od roku 1992 Domaine de la …

Olivový chléb a housky z Remosky

Asi jste všichni postřehli, že Remoska je kromě mojí trouby a robota jedním z nejoblíbenějším „menších“ pomocníků, zvlášť, když se jedná o pečení nějakých drobností nebo naše časté výlety na chalupu. Tak mě velmi potěšilo, že jsem na listopad mohla …


22. listopadu 2018

Císařovna Evženie ve sklence

Vyhledávání detailních informací k vínu, které vás opravdu osloví, může být i pěknou (a dobrovolnou!) výukou dějepisu. Vezměte si takovou Evženii z Montijo, do včerejška jsem o této poslední francouzské císařovně nevěděl skoro nic a teď mám informací …


21. listopadu 2018

Ryzlink ze Slovácka a z Rheinhessen

Pravidelně za mnou chodí příbuzenstvo a známí, když potřebují doporučit (a nebo rovnou rychle zajistit) nějakou „výjimečnější“ láhev vína. A nebo naopak vícero chutných vín ale levně. Paralelně ke svým zásobám jsem si zvykl hromadit především bílá do …

Chléb s fialovou mrkví a špaldou

  Zelenina je záludná. Někdy si myslíte, že třeba když přidáte řepu do chleba, bude chutnat jako hlína a vypadat jako z domečku Barbie. Opak je pravdou – chleba s řepou je moc fajn, zemitost řepy je skoro pryč, ale barva taky. Střída bývá až […]


20. listopadu 2018

Kachna a kuskus

VYSÍLÁME JIŽ TUTO SOBOTU NA MALL.TV OD 11:00!

Efektní Sauvignon a punkový šumivý Ryzlink

Z posledních dvou článků to skoro bude vypadat, jako bych nakupoval podle bodů. Ale obvykle tomu tak není. Byť přiznávám, že v případě dnešního vína bylo extrémně pozitivní hodnocení v kombinaci s pro experiment akceptovatelnou cenou důvodem, proč …


19. listopadu 2018

Parádní Rioja za skvělou cenu

V průběhu listopadu jsem zkontroloval „zásoby na zimu“ a rovnou doplnil pár stylů, ve kterých byl s šíří výběru na štíru. Červená na zahřátí, německé ryzlinky a nějaké to sherry, aby se neřeklo. A jako vždy hned začal novinky otevírat. A začneme teda …


18. listopadu 2018

Speciální studiový bochník – recept

V úterý 13. listopadu náš den nezačal úplně snadno. Přiletěli jsme z Londýna v krásné dvě hodiny ráno a já věděla, že mě odpoledne čeká speciál Ve vlastní šťávě, na kterém jsme měli přímo ve studiu během hodiny zadělat kvásek, těsto a upéct celý …

Ve vlastní šťávě: Vztahy mezi restauracemi a farmáři jsou velmi ceněná věc, tvrdí Jan Čulík

Na gastronomii v malých městech se stále nadává kvůli nudným jídlům, pomalému přejímání současných trendů a celkově mizerné úrovni. V jižních Čechách se to pokouší změnit Jan Čulík, který se rozhodl vylepšit úroveň táborských vináren. Později přidal i …


Speciál Ve vlastní šťávě: o pečení chleba za studiovým pultem Radia Wave

V speciálním dílu Ve vlastním šťávě jsme zkusili, jestli ve studiu vzejde kvas, těsto a jestli z něj půjde upéct přímo za mixážním pultem chléb. Spolu s Julianou Fischerovou tentokrát pořad moderoval i Jakub Kaifosz, který si zkusil umíchat těsto a …

Instarecept: Apple pie (křehký jablečný koláč)

Sezóna jablečných koláčů. Na velký, vysoký páj neboli křehký jablkový koláč potřebujete asi 400 g křehkého těsta a 800 g oloupaných, na plátky nakrájených jablek, promíchaných s ořechy, rozinkami, lžící škrobu a lžičkou skořice. Podle potřeby i trochu …


Instarecept: Ořechová bábovka

Mlžný ranní opar a v noci upečená, za tmy ukrojená ořechová bábovka. To by šlo! Vykročte do pondělí pravou nohou a s kouskem sladkého v ruce. 3 vejce 150 g cukru 1 g soli -> ušlehat do husté pěny jako na piškot. Jemně přimíchat 200 […]

Uni-těsto

Některé věci na světě jsou doopravdy jednoduché :) Měkký tvaroh, máslo a mouka dokáží po propracování vážně zázraky! Pokud se pirožky rozhodnete plnit zavařeninou, použijte hustou a tuhou, nikoli příliš tekoucí, ať se zvládne udržet pěkně uvnitř.


17. listopadu 2018

Čekankové risotto

Videorecept vysíláme živě již dnes v 11:00 na MALL.TV!