Nejlepší články

Náš Tip Nejkvalitnější články jsou výběrem toho úplně nejlepšího z Apetitus.cz. Tyto články poznáte mezi nejnovějšími podle zelené květiny s nápisem „Náš Tip“.

Výběr sestavuje ručně provozovatel Apetitus.cz.

25. dubna 2019

Naturální Champagne a fascinující pivo

Během dánského pobytu jsme popili na různých místech všelijaké bubliny, překvapivě i ty vyrobené z hroznů :-) Třeba Cuvée Goustan Blanc de Noirs Brut Nature (na fotografii s předkrmem v baru Underbar) z Champagne Val Frison (web, k nám dováží …


24. dubna 2019

Bubliny v pokojové teplotě, Champagne udržitelné, Rioja 2018 dobrá a nejvíce rosé v ČR

Někdy to vypadá, jako by se vracela doba „Goût américain“ šampaňského, jen teď to je „Goût chinois“. Společnost Chandon China, vinařství zaměřené na bubliny sídlící v oblasti Ningxia a tamní odnož šampaňského giganta Moët & Chandon (resp. podnik z …


23. dubna 2019

Amforový cider s výhledem na moře

Sice už jsem úspěšně zpátky v ČR, ale stále ještě tak trochu v dovolenkovém módu. A navíc se dnes plynule přesunuji do Brna na další Družstvo, doufám že se s někým potkám v Atelieru, budou tam pěkná vína. Dánsko, tedy jeden hodně intenzivní den v …


20. dubna 2019

Velikonoční recepty

Protože mi pořád chodí zprávy, kde najít ten či onen recept, přidávám vám sem přehled receptů včetně receptů z droždí nebo třených těst na beránka. Mám radost, že mým receptům důvěrujete a přeju krásné Velikonoce:) Kvasový smetanový mazanec a mazanec …


18. dubna 2019

Za naturálnem do Dánska

Babička se rozhodla hlídat děti a tak jsme začali plánovat nějaký fajn výlet na svátky, coby pohani toho moc slavit nebudeme :-) Ve hře byl Londýn, ale padl kvůli riziku brexitového chaosu. Hodně lákavou se stala Champagne, kde právě probíhají zásadní …


17. dubna 2019

Bubliny z Lanzarote a sada prosecca

Venku se zase udělalo počasí lákající na bubliny… :-) Los Bermejos Brut Nature 2013 je již trochu nazrálá stoprocentní Malvasia z vulkanických půd ostrova Lanzarote, místní vinohrady ty naše příliš nepřipomínají :-) Víno vzniká klasickou metodou …


16. dubna 2019

Amforové Xarel·lo, cava z Riojy, Cabernet od Anakena

Už je to více než rok co jsem tu psal o Loxarel Xarel·lo Àmfores 2015, naturálním v amforách kvašeném bílém z oblasti Penedès. Jednu láhev jsem si založil, abych otestoval, zda a jak to vlastně zraje. Důležité pro případné další nákupy nových ročníků …


15. dubna 2019

Krásný vyzrálý Morgon

Otevřel jsem zase jednou postarší Beaujolais, konkrétně Morgon „Roche Noire“ 2006 z produkce Château des Jacques. Tedy vinařství, o kterém jsem se zde detailně rozepisoval loni. Jde o specifickou polohu v rámci Côte du Py, jedné ze zásadních vinic v …


12. dubna 2019

Odprodej levných značek, podmořské zrání, Družstvo v Brně, vyhlídky vinařství v UK

Constellation Brands, skupina kontrolující několik obrovských značek alkoholu (např. pivo Corona) včetně desítek vinařství a investující miliardy dolarů do byznysu s marihuanou, se zbavila vinařství (resp. značek vína) prodávaných v cenové kategorii …


11. dubna 2019

Pijte Mencíu s Ultreia Saint Jacques

Je to už hezkých pár let, možná deset, co jsme s kamarádem nevěřícně kroutili hlavou nad (a, přiznejme si to, vysmívali se) doporučením galicijské odrůdy Mencía coby alternativy červeného burgundského. Uplynula spousta vody a já piju Mencíu z Bierza …


10. dubna 2019

Třikrát německý Riesling

Jarní slunečné dny = zvyšuje se spotřeba ryzlinků :-) Byl to třeba Weingut Dr. Randolf Kauer a 2017 Riesling Spätlese trocken Alte Reben Oberweseler Oelsberg. Profesor ekologického vinohradnictví na univerzite v Geisenheimu jako obvykle nezklamal. …


9. dubna 2019

Šumivé naturální Xarel·lo a Pinot od Ráspiho

O vinařství Els Vinyerons Vins Naturals už jsem tu psal, hodnotil jsem zde jejich Xarel·lo i bezva červenou směs s dominancí odrůdy Tempranillo. A teď otevřel Pregadéu 2016, což je opět Xarel·lo, ale připravené coby „mètoda ancestral“ cava, šumivka …


8. dubna 2019

Starosvětská parádní Viura

O Bodegas R. Lopez de Heredia i jejich Viña Gravonia Crianza jsem zde již psal, tenkrát šlo o ročník 2005. V mezičase vinařství z nabídky domácího dovozce bohužel zase zmizelo a je nutné se spolehnout na zahraniční obchody, což mne trochu mrzí. Loni …


5. dubna 2019

Sluníčko ve sklence

Venku se oteplilo, svítí sluníčko a já opět neodolal lahvi sherry. Manzanilla Solear de Barbadillo (web) vlastně dost vybočuje z typu vín, ze kterých jsem obvykle extatický. Zosobňuje úplně jiné věci, než ty typicky „plusové“ pro vinné nadšence …


4. dubna 2019

Blesková holandská omáčka

Když chcete připravit Vejce Benedikt, musíte se v kuchyni celkem otáčet. Ze všeho nejdřív připravit zastřená vejce a dát si je do studené vody, kde počkají na svou chvíli. I když pokud byste zkusili moje smažené zastřené vejce, budete to mít …

Bezva Mencía z Bierza

O španělské vinařce jménem Verónica Ortega jsem se zde již zmiňoval v souvislosti s vínem Versión Original. To mne nadchlo natolik, že jsem naslepo zakoupil tak nějak vše ostatní červené z její produkce, něco dokonce ve více ročnících. Naštěstí ještě …


Jak na chřest

Na chřestové téma jsem toho napsala, uvařila a natočila opravdu spoustu. Tahle skvostná sezónní česká zelenina si to také právem zaslouží. Stačí na téhle stránce nahoře vpravo zadat v hledání „chřest“ a kliknout na „zobrazit všechny výsledky“ a můžete …


3. dubna 2019

Fino Spritz a pětkrát bio cidre od Klimenta

Sleduji dění v mé milované Británii a nestačím se divit. Tohle jim vůbec není podobné. A ve sklence mám nápoj, který naopak působí vyloženě britsky a volá po servisu na letním pikniku v parku :-) Croft Twist Fino Spritz je taková roztomilá blbina, …


2. dubna 2019

Admura, osobitá piemontská hračka

Z vinařství Rocco di Carpeneto (web) jsem tu již popisoval povedené Barbery a také charakterní Dolcetto. Stylově mi sedí a pokračuji ve zkoumání nabídky, nyní přišla na řadu Admura 2016. V místní dialektu jméno znamená hračka, víno je čistě odrůda …


1. dubna 2019

Jak boduji vína

V dnešní době existuje hned několik hodnotících systémů, od klasické „parkerovské“ stobodovky a mnoha jejích variací, přes britskou a stále méně používanou dvacetibodovku, po různé hvězdičky a více či méně plné sklenky. Každý druhý hodnotitel dává …


30. března 2019

Smažené zastřené vejce

Varianta přípravy vajec, kterou jste možná ještě nikdy v životě neochutnali – a možná o ní ani nevěděli! Užití obdobné jako pošírované, ale příprava jednodušší a hlavně pěkně křupavý bílek. To musíte zkusit. Koukněte na video: Rozklepněte opatrně …


28. března 2019

Vlakové a supermarketové Rakousko

Jak už jsem zmínil v úvodu včerejšího článku o burgenlandských červených, tak jsem ho sepisoval ve vlaku do Rakouska. A dokončoval ve voze rakouských drah z Lince do Salzburgu, konkrétně v jídelním voze. Jako na potvoru bylo na lístku právě i nějaké …


27. března 2019

Lanýžové risotto

No jo, ale kde mám jako sehnat lanýže? A nemuset zaplatit majlant?! Toť otázka, na níž jsem nedávno našla odpověď v Makru. Máte nějaké v dostupné vzdálenosti? Mezi houbami v chlaďáku (alespoň u nás v Praze na Stodůlkách ano), mají pytlíček se sušenými …

Tipy na bůček

Nejen bůček, ale obecně vepřové maso, ale i zvěřinu nebo drůbež, se vyplatí nakládat do láku z vody, soli, cukru a koření. Ptáte se, jak na to? I postup pečení podléhá svým pravidlům, aby byl výsledek při nejmenším dokonalý. Ideálně dokonce božský… A …


Nadívané žampiony

Tenhle recept jsem poprvé zveřejnila ve své kuchařce Menu od Koko a k ní měla natočené následující video. Ale je přeci jen pět let staré, takže můžete porovnat, jak jsem je od té doby vylepšila :)

Základní hummus

Inspirace opět přichází od mistra orientální kuchyně, Yotama Ottolenghiho. V mnoha receptech najdete velké množství olivového oleje, tady pastu ředíte vodou. Nad ušetřeným budgetem se ale příliš neradujte, o to víc totiž používá tahini. Poměrově téhle …


Tři burgenlandské hvězdy a především Frankovka

Sedím ve vlaku do Rakouska a přišlo mi to jako ideální příležitost k sepsání poznámek z nedávné ochutnávky tří producentů z Burgenlandu zaměřené na jejich zásadní červená vín. Šlo o lahve z nabídky dovozce Víno Víno Víno, vše vinaři jedoucí v …


26. března 2019

Dolcetto, Tempranillo a Blaufränkisch

Dnes to budou tři rozdílná červeniska, která jsem otevíral v uplynulých dnech. O vinařství La Ca' Növa už jsem se tu rozepisoval při chutnání jejich Barbaresca z různých tratí a později tu byla též Barbera, dnes přišla řada na Dolcetto …


25. března 2019

Nesířené Družstvo a dvě bílá

Dnes ve čtyři začíná (a nejspíše do ranních hodin se protáhne) další Družstvo, pít se budou nesířená tichá vína, úplně suché bubliny a jeden špičkový cider. I z tohohle důvodu jsem v poslední době chutnal a pil víc nesířených vín. Zážitky… různorodé. …


22. března 2019

Šardonka v podmínce

„To by v Burgundsku nikoho nenapadlo!“ Tahle věta se ozve pokaždé při debatách o vínech z odrůd a/nebo způsobů přípravy pro určitou oblast netradičních, tedy hlavně pokud jde o prestižní apelaci, kde prostě „nedává smysl“ dělat něco odlišného. Prostě …