Nejlepší články

Náš Tip Nejkvalitnější články jsou výběrem toho úplně nejlepšího z Apetitus.cz. Tyto články poznáte mezi nejnovějšími podle zelené květiny s nápisem „Náš Tip“.

Výběr sestavuje ručně provozovatel Apetitus.cz.

19. února 2018

Valdespino od lehkého bílého po stoletý Moscatel

Na konci ledna dorazil do Prahy Guillermo Arce, zástupce Bodegas Valdespino, aby zde představil průřez produkcí a vedl „masterclass“ na téma sherry. Využil jsem příležitosti a vyrazil ochutnat výtečná vína, Valdespino považuji za jednu ze špiček …


16. února 2018

Polosladké vínečko pro vraha

Nechci vám zkazit víkend, ale nejspíš jste tu fotku už stejně viděli. A třeba vám to přišlo jako něčí trochu nevkusný humor. Ale ono ne. Speciální viněta na polosladký Sauvignon z Metroflory (což samo o sobě mne trochu děsí + jde navíc z grafického …


15. února 2018

Čerstvý zábavný Monastrell a výtečné biodynamické Gavi di Gavi

Narazil jsem na moc příjemné španělské červené Bodegas Arráez Vivir sin Dormir Monastrell Barrica 2016. Od producenta jsem tu už měl jejich populární směsku Mala Vida. „Život bez spánku“ (víno pro rodiče s malými dětmi…) je ovšem čistý Monastrell …


14. února 2018

Píše nesmysly, takhle to víno vůbec nechutná!!!

Vždy, když nějaké víno nesplní velká očekávání, tak přemýšlím nad tím, kolik faktorů vlastně výsledný dojem ovlivňuje a zda je problém uvnitř lahve nebo někde venku. A taky si říkám, ať už o víně napíšu cokoliv, jak výrazně se asi bude zážitek někoho …


13. února 2018

Dvakrát cava vyšší kategorie

O producentovi Juvé & Camps jsem se zmiňoval v souvislosti s jejich nejznámějším vínem, tentokrát otevřel o něco vyšší řadu Gran Juvé y Camps 2012 Brut. Což je Gran Reserva na kalech nejméně 42 měsíců (často ale více, i k šedesáti), v sortimentu …


12. února 2018

Slovenský rychlokurz na šestnácti vzorcích

Vína ze Slovenska. Očekával bych, že nám budou blízká a budeme toho o nich vědět spoustu, ale realita je poněkud jiná. Už jsem se o tom zmiňoval několikrát, sám se k nim dostávám spíše výjimečně a je to nejspíš škoda. V 11. ročníku soutěže Prague Wine …


9. února 2018

„Naturální“ zajímavé saké, bílé do mrazu a en rama Manzanilla

Dnes začneme v Japonsku. Kimoto Junmai od Matsunotsukasa je ve verzi, kterou právě popíjím, docela unikátní saké. Tato rukodělná záležitost, která vzniká z rýže Yamada Nishiki ekologicky pěstované nedalako sakévarny v oblasti Ryuo u jezera Biwa (pokud …


8. února 2018

Beaujolais stoletých keřů, plnoleté Cahors a efektní Sicílie

Přiznávám, že jsem z AdVivum odešel nejen s lahví Beaujolais od Graillotových, o kterém psal nedávno, ale pořídil si také novinku (alespoň u nás) od mého oblíbeného producenta Domaine du Vissoux (Pierre-Marie Chermette). Konkrétně Beaujolais Cuvée …


7. února 2018

Povodně v Champagne, rozhovor s Martinem Markelem, Gilles Jayer…

Metéo France pečlivě monitoruje srážky na území Francie od roku 1959 a poslední dva měsíce jsou dle jejich záznamů historicky vůbec nejvlhčí. Velké přívaly deště zasáhly mimo jiné oblast Champagne, Seina i Marna se vylily z břehů, záplavy zasáhly i …


6. února 2018

Výtečně Beaujolais od Graillotových

Před pár dny, po fantastické ochutnávce sherry o které se určitě rozepíšu, jsem neodolal zkoumání chladících skříní v obchodě AdVivum a objevil tam zajímavě vypadající Beaujolais. Prostě tam nešlo nechat. Je to nové vinařství, první ročník byl 2014 a …


5. února 2018

Champagne R. Pouillon a nejen báječná solera

Minulý týden jsem změnil běžný večer ve slavnostní a otevřel láhev šampaňského Solera z Champagne R. Pouillon & Fils. Ověřil si tak, že je vyloženě skvělé, což je fajn příležitost konečně sepsat něco z průřezové degustace vinařství. Vinař Fabrice …


2. února 2018

Sympatická Rhôna a „medvědí“ Mencía z Bierza

O víkendu jsem zbavil korku Cuvée Confidence 2014 z Domaine Fond Croze. O vinařství jsem tu něco málo psal v souvislosti s jejich Syrahem zvaným Shyrus. Tenhle kousek je přeci jen typičtější Côtes du Rhône, postaveno na odrůdě Grenache, Syrah zde …


1. února 2018

Pětkrát Piemont z vinařství Brezza

Řeším druhou vinnou nominaci na příští Družstvo, probírám se degustačními poznámkami z poslední doby a snažím vybrat vhodné víno, o které bych se chtěl s účastníky podělit i jinak než jen recenzí zde na blogu :-) A s hrůzou zjišťuji, o kolika vínech …


31. ledna 2018

Tři degustační pozvánky + pár tipů navíc

Sice se snažím, minimálně pokud se jedná o ty pražské, všechny mně známé ochutnávky vína uvádět ve svém webovém kalendáři, ale stejně se každou chvilku někdo ozve, že minul zásadní událost a kde že se o ní jako psalo :-) Tak si dneska dovolím …


30. ledna 2018

Oxana z Dobré vinice po více než deseti letech

Včera jsem, coby archetypální „pražská vinárna“ znechucen výsledkem prezidentské volby, dostal chuť otevřít něco charakterního z domácí produkce. A zvolil láhev Sauvignon Blanc Oxana 2007 z Dobré vinice. O tomhle víně jsem tu psal už mnohokrát, asi …


29. ledna 2018

Jihoafrická degustace – Stellenrust, Reyneke & Boekenhoutskloof

Minulý týden jsem vyrazil na degustaci vín z Jihoafrické republiky ze sortimentu FANDA GROUP. Dobrovolně přiznávám, že mé zkušenosti s jihoafrickými víny jsou omezené. Zkusil jsem, v rámci edukace a obecného přehledu, vína ze supermarketového spektra …


26. ledna 2018

Cava ze sudu a dvakrát Chardonnay

Byl to náročný týden, jen co je pravda, snad alespoň o víkendu bude čas si trochu odpočinout a dodělat pár nepracovních restů. Ale zase pro vás budu mít reporty ze dvou zajímavých degustací. Tedy pokud se po výsledcích voleb nenaštvu a místo blogu …


25. ledna 2018

Ztráty vinařského světa, Víno na dotek a COS100

Uplynulých několik dní přineslo ve světě vína a gastronomie pár smutných zpráv. Zemřel Bruno Giacosa, legendární postava Piemontu, apelací Barolo a Barbaresco především, jeden z prvních propagátorů lahvování tamních vín podle konkrétních vinic a ne …


24. ledna 2018

Průřezová degustace Champagne R&L Legras

Už je to nějaký pátek co se mi podařilo dorazit na průřezovou ochutnávku sortimentem šampaňského domu R&L Legras, kterou pořádal ve vinném baru Bokovka dovozce, firma Jéroboam. Vína od Legrase, i takto uceleně a v minulosti včetně starších ročníků …


23. ledna 2018

Atlantické červené z extrémně staré révy

Nedělám to úplně často, že bych už relativně drahé víno koupil úplně bez zkušeností s ním a možnosti ochutnat. Ale někdy mne prostě příběh okolo zláká. To byl i případ Finca Genoveva 2015, červeného z deštivé galicijské apelace Rías Baixas, která je …


22. ledna 2018

Malverina, Pinot Noir a Tinta de Toro

Už je to hezkých pár let, skoro se bojím odhadovat kolik, co mi doma pravidelně končila Malverina z Vinselektu kupovaná tuším za necelou stovku v Globusu. Poměrem cena/kvalita mi to přišlo jako fantastické víno. Od těch dob se s ní setkávám spíše …


19. ledna 2018

Průvodce degustačními termíny

Není to tak dávno, co jsem do jednoho časopisu psal jakéhosi průvodce oblíbenými termíny v degustačních popisech vína, u kterých ale normální konzument málokdy tuší, o co že se vlastně jedná. A už kdysi jsem tu měl článek K degustačním poznámkám …


18. ledna 2018

Výtečná cava a levný červený Monastrell

O značce Pere Mata, vinařství Mata I Coloma, jsem se tu už zmiňoval v souvislosti s jejich povedeným Cuvée Barcelona. Teď pokročíme o chloupek výše s lahví Cava „Reserva Familia“ Brut Nature Gran Reserva 2010. Je to „Cava d’Autor“, kompletní vlastní …


17. ledna 2018

Degustace 7 Řádků / 7 Riadkov

Před rokem a kousek jsem tu měl report z ochutnávky vinařského projektu 7 Řádků, v mezičase se znovu k některým jejich lahvím vrátil (textem jen jednou u výtečné frankovky) a byl veskrze spokojen. A nedávno jsem měl ve vinárně Bokovka možnost ochutnat …


16. ledna 2018

Rekapitulace ročníku 2017 na Jižním svahu

Stejně jako každý rok i letos přináším jakési krátké shrnutí předchozího ročníku zde na blogu. Za poslední den se sem nahrnulo docela dost nových čtenářů, tak třeba bude užitečný k zorientování i jim :-) Rok 2017 se pohyboval v už docela zajetých …


15. ledna 2018

Xarel·lo z amfor a horský Syrah

Není tomu tak dávno, co jsem se zde rozplýval nad opravdu skvělým španělským pet nat vínem. O víkendu jsem od stejného vinařství, detaily viz ten starší článek, otevřel totožnou odrůdu v její tiché podobě. Biodynamické Xarel·lo 2015 od Loxarel, …


12. ledna 2018

Oranžáda, saké a tradiční Rioja

Dnes malá všehochuť z uplynulých dní, pitivo mimo „tematické sady“ a lehce alternativní :-) Z nabídka Winegeeka to byl naturální vinař z Collia Franco Terpin a jeho Quinto Quarto Rebula 2014, základní macerované bílé (alias „oranžáda“) z vinic na …


11. ledna 2018

Degustace anglických bublin

Včera jsme se sešli, skupinka nadšenců do bublin, abychom popili šestici vín z Anglie (o tamním vinařství jsem nedávno dělal myslím docela fajn článek pro BarLife s aktuálními informacemi a statistikami, již mírně zastarávající verzi mám i zde na …


10. ledna 2018

Dvakrát staré keře odrůdy Mencía

Odrůdu Mencía, jednu z hvězd především ve španělské apelaci Bierzo, jsem měl loni ve sklenkách výrazněji častěji než dříve a vypadá to, že letos v zájmu nepolevím. A začneme s lahví Versión Original 2015 právě z Bierza, z obce Valtuille de Abajo, od …


9. ledna 2018

Dvakrát zajímavý Muscadet

Přemýšlím, kolikrát jsem za desetiletou historii tohoto blogu, a obecně dobu co porůznu páchám články o víně, psal něco o Muscadetu. Z hlavy si vlastně vybavím jen výtečnou sadu od Domaine de l'Ecu, kde jsem si vína koupil znovu i později, a to …