Nejlepší články

Náš Tip Nejkvalitnější články jsou výběrem toho úplně nejlepšího z Apetitus.cz. Tyto články poznáte mezi nejnovějšími podle zelené květiny s nápisem „Náš Tip“.

Výběr sestavuje ručně provozovatel Apetitus.cz.

16. října 2018

Rakousko, naturální vzor?

Rakousku můžeme leccos závidět. Jejich vinařský marketing zamakal a (za nemalé pomoci skvělých vín, samozřejmě) dnes má rakouská produkce výborné jméno. Spousta rakouských vín si získala kultovní status. Neusínají na vavřínech a jdou stále dopředu, …


15. října 2018

Hříbkový koláč

V případě, že byste chtěli vytvořit vlastní těsto na Flammkuchen, recept i s videem najdete tady.

Houbové měšce

K tomuhle nápadu stačí nastavit troubu na 220 °C a za čtvrt hodinky máte hotovo. Tak se nechte inspirovat v další Menutovce.  


Ztracené vejce z mikrovlnky

Navnadila jsem vás? To je dobře. Ono je to totiž opravdu absolutně jednoduché. Chce to jen dodržet velikost vejce M, aby časy přesně seděly!

Kuře na víně

Tento videorecept vysíláme na MALL.TV už ve čtvrtek 18.10. večer Nádobí hluboká nepřilnavá pánev s poklicí nebo podobný hrnec menší nepřilnavá pánev hrnec a sítko na těstoviny rychlovarná konvice hlubší velký talíř k servírování Startovní podmínky …


Slovenský Fred a dva německé ryzlinky

Víkend se nesl ve znamení hned několika povedených lahví, zatím se zmíním alespoň o třech z nich. Padl neročníkový Fred #1 z vinařství Strekov 1075, což je naturální základ vinařství, směs 60 % Alibernet ročník 2016 a 40 % Dunaj ročník 2017, hrozny z …


12. října 2018

Degustační sada „malého vinaře“ Mádla

Včera jsem měl po delší době zase možnost ochutnat vedle sebe několik vín velkobílovického producenta Malý vinař (web) aka Vinařství Hana Mádlová, většinou ovšem označované jako „Franta Mádl“ :-) Na galadegustaci Kupmeto s víny dorazil syn zakladatelů …


11. října 2018

Parádní biodynamický alsaský Riesling

Před pár dny jsem vylovil z chladničky další láhev skvělého biodynamického alsaského producenta Domaine Dirler-Cadé (web), před šesti lety jsem totálně nadšen a oblouzněn ochutnávkou nakoupil prakticky všechno co měl dovozce v nabídce a postupně se …


10. října 2018

Podvod mezi Master Sommeliers a v St. Émilionu

Ve světě vína se furt něco děje a nejsou to jen degustace. S novinkami začneme u Court of Master Sommeliers, organizaci udělující nejprestižnější titul v oboru, Master Sommelier. Vyšetřování ukázalo, že jeden z držitelů titulu, který se podílel na …


9. října 2018

Nesířený Müller a fajn šampaňské

Už je to rok a půl, co jsem se tu výrazněji zmínil o vinařství Jaroslava Tesaříka z Mutěnic, Dlúhé Grefty. Pak psal něco znovu v souvislosti s vánočním Autentikfestem v Praze a něco mála i na dalších místech. Domů jsem si tenkrát pořídil docela dost …


8. října 2018

Steak,kaše,fazolky

Pustíte se do toho se mnou? Nejdřív okoukněte, jak to celé probíhá, v krátkém sestřihu. A pak můžeme v klidu pokračovat dál k věci. Je to vlastně neuvěřitelně jednoduchá věc, připravit si doma steak. A přeci jen se to i vyplatí, protože dnes seženete …

Tipy na zahraniční e-shopy se španělským vínem

Dneškem začíná každoroční International Sherry Week a jako obvykle je jeho součástí spousta tematických ochutnávek a se sherry spojených akcí. Myslím tím samozřejmě v jiných zemích než ČR :-) Můj milovaný produkt z Andalusie zde stále nemá smysluplnou …


5. října 2018

Plenér Cuvée Tři, pěkné Barolo a Savennières

V dnešní důležitý volební den odhrnu pár poznámek z jednotlivých lahví otevřených v uplynulých dnech. Už jsem vypil skoro všechny své zásoby Cuvée Leonard 2016 z vinařství Plenér (web) a vlastně poprvé od nich v klidu popil i něco dalšího (dříve jsem …


4. října 2018

Výtečné rosé a dvakrát povedená bio cava

Již opakovaně jsem zde zmiňoval, že mne oslovují vína od Champagne Leclerc Briant (web). V sortimentu Terroir Champagne je to trochu výjimka, není to totiž jen pěstitel ale i dům hrozny/víno nakupující. Ovšem hodně specifický, pracují totiž s …


3. října 2018

Nejvyšší vinice, Nyetimber prestižní, naturálno aukční

Kde se nachází nejvýše položené vinice, myšleno oficiální větší výsadby a ne sem tam pár keřů na zahradě? U nás je to možná trochu překvapivě (a snad se nepletu, pokud vzniklo něco ještě výše tak mne opravte) u zbirožského zámku, v nadmořské výšce …


2. října 2018

Bordeauxské naturálno Château Le Puy

Ač se stav v této zásadní vinařské oblasti rapidně zlepšil, přesto na různých festivalech a výstavách věnovaných bio(dynamickým) / přírodním etc. vínům na příliš zástupců Bordeaux nenarazíte. Čestnou výjimku tvoří Château Le Puy, vinařství sídlící v …


1. října 2018

Egerský Pinot & Lidl Pinot od Michlovského

Mám v poslední době docela chuť na pinoty, asi podzimem to je :-) O víkendu jsem otevřel St. Andrea Csakegyszóval Egri Pinot Noir 2016, nový ročník vína o kterém jsem tu nejvíce psal v minivertikále 2012 a 2011 a zmiňoval jsem se i o ročníku 2014. …


27. září 2018

Oslava s Champagne Krug a Cava Gramona

Uteklo to dost rychle. Včera tomu bylo deset let, co jsem se oženil. I příspěvek na blogu jsem tu měl :-) Coby oslavu kulatého výročí jsme tak trochu brali návštěvu dvou zásadních restaurací v New Yorku na přelomu dubna a května, Le Bernardin a Eleven …


26. září 2018

Chci pít saké!

Japonské saké. Já vím, veškeré mé snahy přesvědčit čtenáře (zde i v různých časopisech), že dává smysl pít saké, se zatím míjejí účinkem. Je to možná ještě horší než se sherry, tam už jsem pár úspěchů oslavil :-) Každopádně mé snahy množná přicházejí …


25. září 2018

Tři odrůdy čtyř ročníků v jedné lahvi

Zase jednou naturální okénko. Jsme v Burgenlandu, u Neziderského jezera v Golsu, kde s rodinou vinaří Georg Schmelzer (web). Můžete ho znát z Praha pije víno či jiných evropských festivalů naturálních vín. Obvykle toho na stánku moc nenamluví, ale …


24. září 2018

Bubliny od Marady, Mosera a nesířená cava

Nechci z toho dělat úplně tradici, ale při pondělku zase nějaké ty bubliny :-) Víkend jsem opět strávil v Táboře ve vinném bistru Thir a mimo jiné s přáteli popil (v počtu vyšším než jedna láhev od vína) i troje různé bubliny od Petra Marady (web). Už …

Studentský týden

Přiznávám, že úkol je to nelehký. Se začátkem semestru jsem se snažila připravit levné, chutné, teplé jídlo každý den. A přiznávám, že jsem zapomněla, jak je to těžké, když si člověk musí odmyslet lednici plnou vychytávek, které považuje za …


21. září 2018

Pinot Noir z Moravy, Slovinska, Champagne a od Balatonu

Jako někdo, komu fakt chutná červené burgundské, logicky trpím současnými cenami. Samozřejmě si mohu buď jen stěžovat nebo aktivně hledat alternativy. Po pravdě častěji mne podobným způsobem jako Burgundsko a za snesitelný peníz uspokojí spíše úplně …


20. září 2018

Nobile, Apetit, degustace 19. století, anglická expanze, párování & letištní bubliny

Co nového ve světě vína? Co třeba jen a pouze Nobile místo Vino Nobile di Montepulciano? Uskupení několika vlivných vinařství – La Braccesca (Antinori), Boscarelli, Dei, Poliziano, Salcheto a Avignonesi si myslí, že je to správná cesta. Mimo jiné …


19. září 2018

Povedená amforová oranžáda

Dnes budu pokračovat v poznámkách z pondělního vinného dýchánku, sešla se tam totiž spousta vín hodných pozornosti. Třeba Paraschos Amphoreus Malvasia 2015 (web), naturální macerované bílé (aka oranžáda) z amfory z epicentra moderní podoby těchto vín, …


18. září 2018

Albariño, bílá viniční směs a Frankovka

Po delší době se u nás doma zase jednou sešla parta vínomilců a popili jsme mnoho velmi různorodých lahví, dnes tři kousky a k dalším se snad ještě dostanu. Prakticky všechny zaujalo Albariño ze španělské oblasti odrůdě zaslíbené, Rías Baixas. …

Chilli sin carne

Klasické chilli con carne na blogu najdete také, o tom žádná. Chcete-li mít vařeno rychleji a levněji, můžete maso nahradit zeleninou. I když se přiznám, že následující recept mám ráda sice bezmasý, ale ne vegetariánský – používám na něj totiž hovězí …


17. září 2018

Dvakrát cava a jedno svěží Champagne

Dnes vás opět čeká tradiční várka bublinových poznámek, jednotlivých lahví co si nešetřím do souhrnných / tematických příspěvků. Celler Vell Brut Nature Gran Reserva 2012 jsou úplně suché bubliny od menšího (80 tisíc flašek) rodinného producenta z …


16. září 2018

Vykolejená kuchyně

Těžký mnohdy nejen život, ale i žaludek studentův jest. Se začínajícím dalším semestrem jsem se dotazovala aktuálních i dávno bývalých vysokoškoláků na jejich odvážnou stravu během studií. Hlavně ti, kteří přebývali na kolejích, vedli velmi …


14. září 2018

Obludné množství Prosecca, beztížný Mumm, 3D mapy vinic, ochucená vína…

Prosecco dále pokračuje v krasojízdě, už nějaký ten pátek zpátky se stalo objemem produkce nejúspěšnějšími bublinami vůbec a ročník 2018 bude opět rekordní. Počasí přálo jak kvalitě tak kvantitě, navíc naběhla část nových vinic. Když sečtete tamní DOC …