Nejlepší články

Náš Tip Nejkvalitnější články jsou výběrem toho úplně nejlepšího z Apetitus.cz. Tyto články poznáte mezi nejnovějšími podle zelené květiny s nápisem „Náš Tip“.

Výběr sestavuje ručně provozovatel Apetitus.cz.

22. listopadu 2017

Mělnický Ryzlink a pavlovická Frankovka

Deset let věku mi přišlo jako vhodné období, abych z archivu vylovil víno, které jsem svého času měl opravdu velmi rád. Ryzlink rýnský 2007 pozdní sběr, české víno z mělnické trati Neuberská, původem ze sklepů Školního statku Mělník. Společně s …


21. listopadu 2017

8000 let vína, WS TOP 100, Hospices de Beaune a Bordeaux povinně bio

Furt se něco děje! Kupříkladu nová vědecká studie (zde k tématu fajn text v NY Times) ukázala, že na keramických nádobách z Gruzie z doby zhruba šest tisíc let před naším letopočtem jsou stopy vína. Čímž si Gruzie utvrzuje pozici kolébky vína, nový …


20. listopadu 2017

(re)Evoluce granátu z Dolomit

Granato, stoprocentní odrůda Teroldego ze stínu italských Dolomit, zásadní víno z produkce Elisabetty Foradori (viz dřívější zápisek), víno důležité pro region jako takový a obecně považované za možná nejlepší Teroldego vůbec. A jedna z hvězd …

POMAZÁNKA Z PEČENÉHO LILKU A AVOKÁDA

Pomazánku z pečeného lilku s avokádem jsem nachystala na pondělní snídani. Snídaně chladného pondělního rána by měla pěkně zahřát. Budu ji mazat na křupavé teplé tousty a uvařím si k tomu mátový čaj. Dobré ráno dělá dobrá snídaně! Pomazánka z...


16. listopadu 2017

Beaujolais, především ne nouveau

Už je tu zase! Letošní Beaujolais Nouveau se oficiálně může prodávat a pít ode dneška. Na ročníku 2017 se podepsala vlna jarních mrazů, poté panovalo spíše docela suché a teplé počasí. Výsledkem je sice méně ale dost zralých koncentrovaných hroznů, …


15. listopadu 2017

Tschida, Marada, Lagravera, Bertrand

Odhrnuji pár nahromaděných poznámek k jednotlivým doma vypitým vínům z posledních dní a týdnů. S obrovskou chutí v nás skončila láhev burgenlandské naturální superstar Christiana Tschidy, jeho „nebe na zemi“ v červené podobě, Himmel Auf Erden rot …


14. listopadu 2017

Degustace v oranžové

Před nějakou dobou jsme se na pozvání Lucie Fricker sešli ve Fajnšmekru, skupinka nadšenců do vína různých „kmenů“ (dovozce /vinař/technolog/vinařský pedagog/blogger…), na degustaci macerovaných bílých vín. Cílem bylo udělat si hezký večer a …


13. listopadu 2017

Změna u DRC, nový Cristal a Penfolds Grange g3

Dnes pár novinek ze světa vína, bude to tak trochu o luxusu :-) Oproti nedávné praktické informaci o nových apelacích má aktuální zpráva z Burgundska pro běžného konzumenta tamních vín znatelně menší dopad. Po čtyřiceti letech odchází do důchodu …


10. listopadu 2017

Jižní Rhôna na osmi vínech

Vybíral jsem vína na víkend a když se pak podíval na finální selekci, tak krom lahve bublin a sherry byla všechna červená. Možná to je tím pošmourným počasím, nevím :-) Což mi připomnělo, že bych mohl odhrnout povedenou degustaci z minulého týdne, kdy …

KALDOUN, staročeská polévka z drůbků

  KALDOUN – Jak uvařit staročeskou sváteční polévku z husích drůbků s knedlíčky? Martinské posvícení, to je sólo pro husí pečeni, ale jak už to tak v té naší české kuchyni chodí, maso předběhne polévka. Před husí pečení se tradičně servíroval kaldoun. …


9. listopadu 2017

Tři španělské šumivky prestižních producentů

V uplynulých dnech jsem otevřel tři španělská šumivá vína, dvě deklarovaná jako cava a jedno coby separátní apelace, ale jinak připravené stejně. Ve všech případech šlo o vína hvězdných producentů, byť spíše ze základního spektra nabídky či největší …


8. listopadu 2017

Franciacorta Mirabella

Dovozce italský vín VinoDoc uspořádal svou první galadegustaci průřezu sortimentem, za účasti některých vinařů či zástupců vinařství. Projel jsem si poctivě několik desítek vzorků a o pár vínech se určitě v budoucnu ještě zmíním, dnes bych se ale …


7. listopadu 2017

Tip na bezva čtení o Champagne

V posledních letech se vyrojila spousta kniha o Champagne. Vděčíme za ně nejen zvýšenému zájmu o bubliny obecně, ale výrazně také trendu pěstitelských Champagne. Který, ať už na to máte názor jakýkoliv, prostě přitáhl pozornost k oblasti coby zdroji …

Mramorovaný bramborový knedlík

Domácí bramborový knedlík není zrovna disciplína, do které by se člověk vyloženě hrnul, ale pokud jej budete vařit v páře (v parním hrnci, v multicookeru na nastavení „pára“, v bambusových pařáčcích, kde knedle podložíte pečícím papírem nebo v parní …


6. listopadu 2017

Dvakrát trochu netradiční Xarel·lo

Dnes budu zase otravovat se Španělskem, ale slibuji, že to příští dny proložím něčím dalším :-) Chtěl jsem si trochu prozkoumat odrůdu Xarel·lo i mimo její nejčastější užití, coby součásti šumivých vín, a nakoupil sérii tichých vín různých stylů. Ale …


3. listopadu 2017

Odskok na Prague Bar Show

Někdy je potřeba vybočit z komfortní zóny již dobře zmáknutých degustací vína a vyrazit zkusit něco nového. Takže jsem se zastavil na letošním ročníku Prague Bar Show (když už pro organizátora, časopis BARLIFE, pravidelně píšu) a jal se zkoumat, co …


2. listopadu 2017

Vavřínový věnec z Prioratu

Při svých španělských nákupech v uplynulých měsících jsem se u tichých vín pořizovaných naslepo držel cenově spíše při zemi, snažil se vybírat zajímavě vypadající kousky (a až na pár výjimek měl docela šťastnou ruku), ale málokdy láhev překračovala …


1. listopadu 2017

Zábavná Garnacha a výtečné Grechetto

Casa de Sí, vinařství ze španělské apelace Calatayud, je mladým projektem manželského páru australských enologů jménem Sarah Morris a Iwo Jakimowic, od roku 2011 postupně nakupují menší zajímavé vinice. Přístup je vlastně stejný jako v jejich …


31. října 2017

Čalamáda ze zelí

Vím, že zavařovací sezóna už je tak nějak u konce, ale pro tuhle čalamádu se dá udělit výjimka. Děláme ji už dlouhá léta a recept na ni tu byl na blogu už od roku 2010. Tak jsem se rozhodla, že je potřeba ho trochu aktualizovat a zařídit lepší […] The …

Rychlé podzimní cupcaky s čokoládovo-tvarohovým krémem

Poslední dobou peču strašně nárazově, ale pořád mě to obrovsky baví. Naposledy jsem se pustila do soutěže s Kitosem, což je e-shop, který nabízí stylové kuchyňské potřeby a domácí doplňky. Poštou mi přišel balíček, ve kterém byly pomůcky k pečení. …


Den domácího fermentátora

Na posledním fermentačním workshopu padl dotaz, jak vypadá můj typický den a kolik fermentovaných věcí tak asi sním. Ten dotaz se mi moc líbil, ale abych nezdržoval praktickou část, shrnul jsem to do asi tří vět. Proč to ale nehodit na digi papír? …

Kvasové croissanty

Jestli něco vzbuzuje v pekařských diskuzích posvátnou úctu a zájem dokonce i cukrářů, jsou to croissanty a viennoserie vůbec. Debatuje se nad tím, jak dosáhnout co nejkrásnějších, nejpravidelnějších nebo naopak nejnepravidelnější buněk, …


Clos de Tart, mystérium minerality, …

Letem vinným světem. A začneme v Burgundsku. Po sérii pouhých spekulací je to jisté, slavná doména a monopolní grand cru vinice v Morey-Saint-Denis Clos de Tart změnila majitele. Podle Drinks Business se rodina Mommessin se značkou, vinařstvím a 7.5 …


30. října 2017

Naturální bubliny i tiché víno od Loxarel

Vína katalánského (asi bude třeba si na to teď dávat větší pozor…) producenta Loxarel (web), sídlícího v srdci oblasti Penedès ve Vilobi del Penedès, jsem si poprvé trochu lépe ochutnal před dvěma lety ve Vídni na přehlídce Label Grand Karakterre a …


27. října 2017

2x bio Chianti a Rhôna z Marks & Spencer

Venku ukázkový podzim, čas na červené. Fattoria di Montemaggio je zajímavý producent sídlící v Radda in Chianti, tedy v srdci zóny Chianti Classico. Vlastníkem je právnička ruského původu, zaměstnanci jsou z Bosny či Albánie, ale za vinice a sklep …


26. října 2017

Velké Fino Inocente a naturální pár z Tenerife

V rámci finálního přechutnání před příštím Družstvem a rozhodnutí, zda se chci tímto směrem ubírat, jsem otevřel láhev Fino Inocente od Valdespino, vína o kterém jsem se tu myslím rozepsal docela detailně a patří mezi ikonické sherry. Konkrétně šlo o …


25. října 2017

Kam si ukládám degustační poznámky

K dnešnímu článku mne vlastně přivedla zajímavá aplikace od The Wine & Spirit Education Trust (WSET) pro hodnocení vína (Android, iOS). Používá jejich Systematic Approach to Tasting (ve zjednodušené verzi jejich certifikační úrovně 2) a pro mnohé …


24. října 2017

Kupmeto Galadegustace 2017

Před několika dny se v sále Novoměstské radnice uskutečnila Galadegustace Kupmeto, každoroční představení průřezu sortimentem dovozce za účasti některých vinařů či zástupců vinařství. Jako vždy nás čekalo, krom nových ročníků sortimentu již dobře …


23. října 2017

Přísné furmintové bubliny a dubové Chardonnay

Furmint! Bubliny! Furmintové bubliny! :-) Konkrétně pak Pelle Pince Tokaji Pezsgő 2013, čistě udělaná záležitost na kalech v lahvi 32 měsíců. Přirozený kousek, úplně bez dozáže jako Brut Nature, a navíc dost málo sířené (27mg / l celková). Vinařství …

Kuře, řepa, cuketa

Recept skýtá mnoho komponentů a můžete vždy využít jen určitou část, ale přestože se zdá, že ingrediencí je hotový telefonní seznam, často se opakují a navíc za vás většinu špinavé práce odmaká trouba. Vytvořila jsem vám jasný itinerář postupu od bodu …