Nejlepší články

Náš Tip Nejkvalitnější články jsou výběrem toho úplně nejlepšího z Apetitus.cz. Tyto články poznáte mezi nejnovějšími podle zelené květiny s nápisem „Náš Tip“.

Výběr sestavuje ručně provozovatel Apetitus.cz.

19. srpna 2018

Limonádový Jo(t)e(st)

Škála současné nabídky limonád na trhu je doslova omračující. Výrobci se předhánějí v originálnosti názvů, příchutí, barev, etiket i tvarů. I Limonádovému Joemu by z toho šla hlava kolem. Nešlo udělat tedy nic jiného, než je do poslední objednat …


18. srpna 2018

Éclairs s vanilkovým krémem a čokoládou

Chystala se zrovna jedna rodinná sešlost a tak konečně došlo na éclairs, eklérky, jak jim hezky česky říkáme. Vybrala sem klasickou verzi, tedy éclairs plněné božským vanilkovým krémem (crème pâtissière) a máčené v čokoládě. Recept jsem hledala a …


17. srpna 2018

Metalická vína, alkohol a lidstvo, pančování a kontaminace vína penězi

Takhle při pátku (a pro mne před dovolenou a úprkem do chladivých šumavských lesů, konečně!) trocha čtení a novinek ze světa vína. A začneme zvesela, tak trochu. Možná si ještě vzpomínáte na jednu nedávnou vinnou novinku – modré víno. Získalo docela …


16. srpna 2018

Pinot Noir z Německa, Francie i ČR

V rámci nedávné přechutnávky dvou pinotů od Markuse Molitora jsme na srovnání přihodili i jedno Burgundsko a také další německý kousek, konkrétně Spätburgunder Alte Reben 2012 vinařství Bernhard Huber z Bádenska. Připraveno tradičně (odstopkované …


15. srpna 2018

Vavřinec z Čech s výhledem

Vína od Aleše Svatoše a jeho manželky Simony, Vinařství Porta Bohemica (web), s radostí ochutnávám a popíjím už dost dlouho (konkrétně od přehlídky Jiná vína v roce 2013), letos jsem jejich vína i rozléval na družstevním výletu do New Yorku a …


14. srpna 2018

Strýček Béla a Furmint 2007

Kdybych měl zodpovědět otázku, kterého vinařství mám ve vinné chladničce nejvíce, tak za bílá by to rozhodně bylo Fekete Pince z maďarské sopky Somló. Pokaždé, když se mi zadaří do oblasti a potažmo do vinařství dorazit, neodolám a nakoupím další …


13. srpna 2018

Italské bubliny – Alta Langa & Prosecco

Pravidelná vsuvka v odporných vedrech – šumivá vína :-) A začneme v Itálii u Bera Brut Alta Langa Metodo Classico 2011 (web). Nejdříve se zorientujeme geograficky. Alta Langa DOCG je, podobně jako slavnější Franciacorta DOCG, Trento DOC či Oltrepo …


11. srpna 2018

Ve vlastní šťávě s Maškrtnicí: Máslo utluče chuť ovoce. I francouzská cukrařina jde dělat vegansky

Petra Stahlová se na kurzu nedaleko francouzského Lyonu naučila klasické francouzské cukrařině, poté vedla své zakázkové cukrářství a oblíbené kurzy konzervativního pečení plného másla, smetany a žloutků. Většinu života byla vegetariánkou, mléko a …


10. srpna 2018

Cristal biodynamický, sekt místo šampónu, emoji, nízká ramena

Šampaňský dům Louis Roederer, jeden z vůbec nejslavnějších producentů bublinek, již převedl polovinu svých vinic na biodynamiku a směle pokračují k cíli mít v organice a biodynamice vše. Polovina ploch odpovídá 115 hektarům, které od ročníku 2012 …


9. srpna 2018

Výtečná Frankovka z… Málagy

Španělské vinařství F. Schatz (web) má v České Republice pár obdivovatelů, minimálně v mé „vinné bublině“ určitě. Může za to téměř jistě jedno specifikum jejich nabídky a předchozí ročníky vína, o kterém je dnešní zápisek, Acinipo 2011. Hrozny na něj …


8. srpna 2018

Velký australský ryzlink

Bez vytáček musím přiznat, že mé zkušenosti se špičkovými australskými ryzlinky jsou… mizerné. Nějakou tu teorii mám, tuším kde se jim daří nejlépe, novosvětské kapitoly v knihách nevynechávám. S chutí jsem si přečetl i články o budoucích i současných …


7. srpna 2018

Bezva Grenache a výtečné šampaňské z Avize

Zajímavá věc. Pravidelně mi někdo říká, že bych měl víc psát o levnějších/dostupných běžnějších vínech, prostě tipy jak se mít dobře ale za málo, ovšem (s výjimkou vyloženě článků o vínech ze supermarketů, Lidlu především) v poslední době zjišťuji, že …


6. srpna 2018

Dva parádní pinoty z… Mosely

Představte si ideální svět, ve kterém jedno vinařství produkuje nejen špičkové ryzlinky, v suchých i sladších podobách a také jako sekt, ale zároveň (a ze stejných vinic) i Pinot Noir světové úrovně. Co víc si vinný nadšenec, a podstatná část z nás …


3. srpna 2018

Juhfark, Vin Jaune a La Degu

Nedávno jsem se tu zmiňoval o vinařství Somlói Vándor a jedné jejich specialitce, dnes se ovšem podíváme na mladou klasiku, Juhfark 2016. Tradiční odrůda Somló, spontánně fermentovaná ve dřevě a školená půl roku v 5hl sudu. Víno úplně suché a s …


2. srpna 2018

Ochlazení několika ryzlinkovými hvězdami

Nejsem zrovna velkým fandou tropických teplot, mnohem lépe snáším zimu. Každopádně mne aktuální klima postrčilo odhrnout tipy na pár ryzlinků, ze kterých jsem byl nedávno opravdu nadšen. Nejsou teda zrovna z kategorie „chlastání na žízeň ve vedru“, …


1. srpna 2018

Falešné hvězdy Španělska, časná sklizeň, lieu-dit vs climat, kódy ze šampaňského

Co nového ve světě vína? Kupříkladu víte, co je zajímavé na galicijské restauraci Don Álex Multibart? Podle všeho šlo o jednu ze základen organizované skupiny padělatelů vín, která se zaměřovala na legendární španělské kousky Pingus a Vega Sicilia. …


31. července 2018

Meunier. Pinot Meunier.

Dlouhodobě ten třetí vzadu, pokud byla řeč o nejdůležitějších odrůdách v oblasti Champagne. Pinot Noir, Chardonnay a jo, i Meunier používáme, ale… okrajově, pro prestižní vína vůbec! A to i přesto, že výsadeb je dneska podobně jako právě prestižního …


30. července 2018

Slováckým expresem směr domov

Krátký výpadek článků minulý týden byl způsoben výletem do Luhačovic a za příbuzenstvem na Slovácko. S již tradiční zastávkou v Olomouci v restauraci Entrée, která si stále drží báječnou kvalitu a nedám na ni dopustit. Ale musím tedy říct, že mírným …


28. července 2018

Videorecept Žemle na hot dogy

Žemle na klasický americký hotdog jsou něco mezi naším rohlíkem a hamburgerovou brioškou. Chceme po nich, aby byly nadýchané, připravené na pořádnou nálož náplně a přitom se nerozpadly. Jak na takové ukázkové žemličky? Uvidíte v novém videu, které …

Co teď děláš?

Nejčastější otázky, které dostávám, naštěstí zatím nejsou ty osobní (“Kdy bude mít Žofka sourozence” už zaznělo mnohokrát, ale přeci jen jsou až v závěsu za jinou oblastí…), ale pracovní. Kde mám pekárnu, kde se dá objednat moje pečivo, kdy bude další …


Ve vlastní šťávě s Maškrtnicí: Ve městech i na polích je spousta jídla, stačí ho sklidit

Chybí vám kontakt s půdou a cítíte odcizení od ovoce a zeleniny, kterou jíte? Pěstovat pár rajčat na parapetu činžáku je sice příjemné, ale nedostatečné, proto je nejlepší vyrazit na nejbližší pole nebo se porozhlédnout v blízkém parku. Spolu se …

Ve vlastní šťávě s Maškrtnicí: Vietnamské závitky a pho už zná každý, co bude dál?

Chvíli to vypadalo, že z Česka se stane jedna velká pizzerie, ale nakonec pizzu a pastu naředily jiné speciality. Vietnamský vývar pho a nudle s grilovaným masem a kupou bylinek se staly tak oblíbenými, že je dnes bistro Hanoi nebo Saigon skoro na …


27. července 2018

Základní Vichyssoise

Frantíci tohle vymysleli vážně dobře, to se jim nedá upřít. Ať teplá nebo studená chutná tahle polévka z brambor a pórku dokonale. Nic na tom není. Ingredience jsem navážila. Za půl hodinky máte hotovo a není to vůbec žádná makačka. Začněte brambory. …


25. července 2018

Korábův oranžový pet nat s listy a Future Sekt

Dnes se podíváme na další bubliny z nabídky Petra Korába (Živá hora) z Boleradic. Jak už jsem se zmiňoval v minulosti a opakovaně, tak jeho vína teď piju o něco častěji (protože jsou obvykle bezva) a navíc mne baví příklon právě k vínům šumivým, …


24. července 2018

Pinot Bianco a efektní červená směs od Manincor

Poměrně slavné jihotyrolské vinařství Manincor (web) se nově objevilo i v sortimentu VinoDoc, zítra dokonce pořádají průřezovou ochutnávku. Té se bohužel účastnit nezvládnu, tak alespoň chutnám aktuální produkci doma. Manincor je již středně velké …


23. července 2018

Výtečná Gruzie z kvevri

Minulý týden mi dorazila kniha Amber Revolution (How the world learned to love orange wine), ve které Simon J Woolf přibližuje báječný svět macerovaných bílých vín. Historie, současnost, tipy na zajímavé producenty… Postupně se tím pročtu a dám vědět, …


21. července 2018

Lil´Kules

Že už jste si v letošní grilovací sezóně stihli dát burger? Když vidíte to maso charakteristického tvaru, hned si v hlavě vybavíte krásně oblou briošku, rozteklý sýr, křupavý salát a spoustu výrazné omáčky uvnitř. Mmmmmm… Ale nejen burgerem je člověk …


20. července 2018

Korky bez TCA, spermie, Japonsko, Jon Bon Jovi

Co nového ve světě vína? Amorim, největší výrobce korků na světě (loni prodal 5.4 miliardy kousků), slibuje, že do roku 2020 ze své produkce kompletně odstraní TCA. Takže už žádné korkové lahve! Držím jim samozřejmě palce. V posledních letech jsem měl …


19. července 2018

Danish pastry – ovocné a jiné dánské plundry

Já vím, že vy víte, že máme všichni rádi croissanty. Ale v létě má člověk chuť to někdy odlehčit a jíst i ty letní koláče – a zároveň croissanty. Odpovědí na tyhle tužby jsou různá “dánská cukrovíčka”, tedy plundry různých tvarů… Základem je …

Dvakrát Mencía z Bierza a povedené Barolo

I přes novou vlnu vedra odhrnu dnes nějaká červená vína. Ve zkoumání odrůdy Mencía jsem pokročil lahví Bodegas y Viñedos Gancedo Xestal 2010. Jsme v oblasti Bierzo, z keříkových výsadeb šedesát až sto let starých v nadmořské výšce okolo šesti set …