Nejlepší články

Náš Tip Nejkvalitnější články jsou výběrem toho úplně nejlepšího z Apetitus.cz. Tyto články poznáte mezi nejnovějšími podle zelené květiny s nápisem „Náš Tip“.

Výběr sestavuje ručně provozovatel Apetitus.cz.

20. září 2017

Bezva „naturální“ Chablis

Včera jsem využil příležitosti k rychlé přechutnávce čtyř vín od Château De Béru, hodně zajímavého producenta ze Chablis. Zdejší zámek je v majetku rodiny Béru pěkná čtyři století a historicky to bylo právě víno, co zámek živilo. Tedy až do fyloxerové …


19. září 2017

Whole wheat levain neboli celozrnný pšeničný kvasový chléb

Jak jsem slíbila, tak činím. Třetí pokus už se propadá v hlubinách mých útrob namazaný pistáciovým máslem a je čas to shrnout. Tak předně – celozrnný chléb podle Amíků není celozrnný chléb podle našeho vědomí/legislativy, to máme nastavené celkem …

#igbreadclub

Byli jste někdy členem knižního klubu? Nemyslím toho zásilkového katalogu, ale starosvětskou partu lidí, která se v určitý čas domluví na přečtení určitého díla. Pak se sejdou, prodiskutují, co nebohý autor pokazil a co mu celkem šlo, a jdou na … Celý …


Návštěva Zmrzliny Zaječice

Kavárna, nebo cukrárna, prostě místo s úžasnými sladkými dezerty a domácí točenou zmrzlinou, to jsem slýchala o Zmrzlině Zaječice už skoro celý rok. Jenže jsme byli pořád v nějakém shonu a neměli jsme čas se tam vydat. Letos v létě, když jsem se …

Pórkový krém s javorovou slaninou za tepla i za studena

Léto už se asi definitivně převaluje v podzim a pro toto období mám v zásobě skvělou polévku. V letních parnech se člověku chce jíst nejlépe lehká a studená jídla. Protože miluju polévky všeho druhu, tak takové gazpacho je moje jasná volba, ale to …


Jemná dýňová hořčice

Za chvíli už tu zase bude ta sezóna plná dýní a upršeného počasí… No to počasí začalo vlastně už dnes. A tak se hodí recept z dýně, který je trochu neobvyklý, zato chutný! Dýně samozřejmě pořád můžete péct a měnit v polévku, pokud ale chcete sem tam i …

Sladkokyselá tykvová čalamáda

Nedávno jsem dostala dvě krásné dýně/tykve a tak jsem hned přemýšlela, jak je co nejlépe zpracovat. Také jsem zvažovala, jestli jim říkat dýně, protože s těmi mám zažité trochu jiné druhy a tvary. A tak jsou pro mě tykvemi – v angličtině se jim totiž …


Parádní Chianti z Fattoria Selvapiana

Pod názvem Chianti se lze setkat s širokým rozptylem kvality, od obludného množství naprosto základních jednoduchých vín po opravdu velká červená. Dnes se budeme pohybovat spíše na lepší části spektra, půjde o už trochu slavnější kousek vyhlášeného …


18. září 2017

Dvakrát cava od Parés Baltà

Pomalu ale jistě pokračuji v odpíjení velkého nákupu cavy a poctivě si dělám poznámky. Úplnou novinkou pro mne byla produkce Bodegas Parés Baltà z Pacs del Penedès. Jde o středně velkého rodinného producenta se slušnou historií, vinařská rozhodnutí …

Houbofleky

Sušenky a mraženky Letos jsem sice zaznamenala několikero chlubivých fotek houbových úlovků svých přátel na sociálních sítích, ale já dopadla přibližně takto :) … Na žně už to asi příliš nevypadá, ale člověk si musí umět poradit. Pokud máte chuť …


15. září 2017

Legenda Palo Cortado s lahví Bodegas Tradición

Palo Cortado. Mytický a raritní styl sherry. V kontextu někdy až překvapivě nízkých cen sherry obvykle výrazně dražší a hůře dostupný, sotva půl procenta celé produkce zabírá. A i když se oprostíme od nánosu legend styl nejednoznačný, komplikovaněji …


14. září 2017

Čínské elitní červené, Víno nás spojuje, NSA, mladé vinařky a tak…

Italským úřadům se podařilo zablokovat potenciální prodej až 30 milionů plechovek falešného prosecca na e-commerce platformě Alibaba. Čína prostě jede ve velkém, když už jde o padělky a podvody :-) Myšlenkový oblouk mne přivádí ke kabelkám Louis …


13. září 2017

Degustace Gourmet Clubu ve ŠMIKu

Před pár dny jsem tu naznačoval, u hodnocení nabušeného červeného z Chile, že se ještě pověnuji večeři na které ho pil. A sliby se mají plnit. Víno jsem pil na prvním setkání Gourmet Clubu šéfkuchaře Miroslava Šimka v restauraci ŠMIK. Dříve se scházel …


12. září 2017

Dvakrát cava od Llopart

Dnes zase tip na bubliny. Postupně jsem zvládl tři ročníkové báze Llopart Cava Rosé Brut Reserva, nejprve jsem tu psal o 2013 a následně nedávno o 2014 (odstřelené letos) a teď přišel na čas na ročník 2015 s odstřelem kalů vyloženě čerstvě, v červnu …


11. září 2017

Výtečná Ultreia Saint Jacques

Dnes to bude červené Španělsko, víno které mne opravdu potěšilo. Šlo o Ultreia Saint Jacques 2014, kousek který ve španělské oblasti Bierzo připravuje Raúl Pérez. Už jsem se tu u jeho vínech zmiňoval, s nějakými detaily o koho jde třeba zde. Řada …


8. září 2017

Ota Ševčík 2016

Po delší době dorazil do pražského Fajnšmekru bořetický vinař Ota Ševčík, tentokrát s přehlídkou vín ročníku 2016. Projeli jsme si deset kousků mladých vín a jedno starší na srovnání jako bonus. Pokud jde o vinařství, tak tam žádné změny – stále bio …


7. září 2017

Zábavný energický veltlín

Na pondělní družstevní párty (pro zájemce fotogalerie, byla to celkem zábava) se jako jedno z vín rozléval i Grüner Veltliner Federspiel trocken 2015 vinařství Jakob Buchinger. V tempu servisu jsem úplně neměl čas ho detailně zkoumat, ale na první …


6. září 2017

Oslava s Gosset Grand Millésime 2004

Polozapomenuté desetileté výročí blogu jsem se nakonec rozhodl doslavit fajn večeří s lahví něčeho dobrého. Jak taky jinak :-) Nakonec to byl výtečný ročník od tradičního bublinového producenta – Champagne Gosset Grand Millésime 2004 Brut. Dům se …


5. září 2017

Vinařské statistiky, ošklivé viněty, +14 MW, malé sklizně a příliš levné bubliny

Italská vinařská asociace, Unione Italiani Vini, již od roku 1928 více či méně pravidelně publikuje dokument Il Corriere Vinicolo, Wine by numbers. Pokud jste fanoušci statistiky, a nebo obecně chcete mít přehled co se děje v byznysu s vínem, tak …


4. září 2017

Třikrát biodynamický crémant od Zusslina

V uplynulých dnech jsem postupně otevřel tři různé crémanty z tradičního biodynamického alsaského vinařství Valentin Zusslin, od základu po absolutní špičku, od „klasického“ brutu po nesířený kousek úplně bez dozáže. Mé oblíbené vinařství, psal jsem o …


1. září 2017

Etna Roso, ikona z Chile a levná Garnacha

O vinaři a „létajícím enologovi“ jménem Antonio Sasa jsem se tu už zmiňoval. A před pár dny otevřel jeho Etna Rosso 2014. Jde o jedno z vín, pro které právě dělá konzultační práce a pak lahvuje pod svoji značkou. Odrůdově postaveno celkem očekávaně na …


31. srpna 2017

Třikrát španělské Tempranillo

Dneska se má výrazně ochladit, tak si dáme pár červených vín. Otevřel jsem láhev z Bodegas y Viñedos Juan Manuel Burgos, konkrétně jejich AVAN 2015 z apelace Ribera del Duero. Což je čisté Tempranillo z výsadeb ve vyšší nadmořské výšce, rok v malých …


30. srpna 2017

Jižnímu svahu už je deset let

Po delší době jsem se podíval na svůj profil na LinkedIn a překvapilo mne, že mi kontakty v poště gratulují k desetiletému pracovnímu výročí. Nějak mi to nesedělo a pak koukám, že jde o Jižní svah. Úplně bych býval zapomněl, že jsem tenhle web začal …


29. srpna 2017

Pár kousků z údolí Loiry

Na pravidelných ochutnávkách Jiřího Hrona ve ŠMIKu byla v poslední době na programu především vína z Loiry. Krom snad jedné jsem stihl ochutnávky všechny, o jedné s víny ze Sancerre už se i zmiňoval. Dnes se podělím o favority z dalších dvou. Pro …


28. srpna 2017

Ráspiho Frankovka a parádní slovenské oranžády

Již tradiční příspěvek – nový ročník Ráspi Kékfrankos, tentokrát je to 2015. Co se od minula změnilo? Viněta a číslování lahví zůstávají, ale místo lahve burgundského tvaru je to bordeauxská (kterou ostatně Ráspi používal do ročníku 2008). Místo …


25. srpna 2017

Pryč ze supermarketů, Vinař roku, nejbohatší Francouz a další zajímavosti a novinky

Vyhlášení výsledků soutěže Vinař roku České republiky je za námi, ocenění jsou rozdána. Cenu za tradiční a ekologické postupy ve vinařství získal Jiří Šebela, vinařství Dva duby. Paráda! Ocenění za zásluhy a přínos českému a moravském vinařství pak …


24. srpna 2017

Čejkovické Dva pinoty a zvíře bez amfor

Nedávno jsem se tu dost nadšeně zmiňoval o El Animal Blanco 2016 od Finca Inanna. Od té doby jsem pár lahví zakoupil, jednu už i otevřel a konečně také dostal k dispozici technické informace. Odrůdy projevu odpovídají – Verdejo, Sauvignon a Viognier …


23. srpna 2017

Nevelké víno, Pynot Pyčo, Furmint a chlastací červené Španělsko

Dnes ve zrychleném sledu pár vín, která mne zaujala v posledních dnech. Celkem velkou pozornost budí ročník 2015 od Milana Nestarce. Což celkem chápu, když jsem ještě nehotová vína chutnal v lednu byl to parádní zážitek a onen vychválený Sauvignon, …


22. srpna 2017

Hodnocení Vinaře roku 2017

Právě probíhá hodnocení finálové osmičky soutěže Vinař roku 2017. Skupina Masters of Wine a dalších odborníků čichá, srká a snaží se zhodnotit několik desítek naslepo servírovaných vín. Já se schovávám v ústraní, všechny vzorky pečlivě projíždím …


21. srpna 2017

Bez dozáže, bio i průmyslovka… 8x Cava

Pomalu ale jistě se propíjím zásobami španělských šumivek z posledního velkého nákupu a pečlivě si dělám poznámky a rozhoduji se, čeho tak příště asi vezmu více. A taky které bubliny třeba zvolím na příští Družstvo párty, chystáme ji už na 4. září. …