Blog provoněný vanilkou

Meruňková marmeláda

1,5 kh meruňek 1 kg krystalového cukru pokrájet merunky, zaspat cukrem a nechat alespon 12 h odstát. merunky pustí štávu.  štávu slijeme do kastrulku, svaříme na hsutější sirup, poté přidáme merunky, podusíme asi 15 minut, průběžně stahujeme pěnu, …

Koprová omáčka

Jednoznačně jídlo mého dětství. Přesně tak chápu koprovku. Musím uznat, že nejlepší je ta od maminky. tedy s vajíčkem a bramborem, nicméně v trošku současnější podobě. Vajíčka na tvrdo a vařené brambory už prostě nějaký pátek nejsou v kurzu :) máslo …


V Zahradě, Praha - Bubeneč

   Bylo to koncem prázdnin, co Praha 6 získala do svého portfolia další gastronomický poklad. Tentokrát ho najdete v Bubenči pod okouzlujícím názvem - V Zahradě . Celá restaurace taky v zahradě skutečně je, a to v zahradě hotelu Schwaiger. S manželem …

Kulajda

   Houbaři mají letos pré. České luhy a háje se rozhodly nadšeným hledačům vydat své poklady. Kdokoli tak časně z rána vyrazí do probouzející se lesní krajiny, bude po zásluze odměněn plným košíkem kloboučků všech barev a velikostí. Houbaření má však …


Hruškový tarte tatin

   Je sice teprve začátek října, podzim už ale definitivně udeřil v plné síle. Tak moc nezahálejte a zatímco vám dešťové kapky bubnují o parapet, oslaďte si víkend v podzimním duchu. Upečte si francouzský obrácený koláč, který nepochybně znáte pod …

F.O.O.D. piknik 2017

     Žádné velké řeči, jen nakoukněte na pár drobností, které byly letos k ochutnání na F.O.O.D. pikniku, který začátkem září přilákal nadšené foodies i náhodné kolemjdoucí na pražskou Ladronku. A že bylo z čeho vybírat! Obrážíte obdobné akce? Jste …


Story, Praha - Petřiny

   Každý z nás si svůj příběh píše po svém. Mohu Vám ale garantovat, že jakmile ochutnáte, jaké dobroty připravují manželé Černí v restauraci Story , Váš svět se obrátí vzhůru nohama. Škoda jen, že už to asi nestihnete...    Restaurace, která sehrála …

Babiččiny koláče

   Ať už je znáte pod názvem koláče nebo vdolky, vsadím se, že je milujete. Já taky, a to jsem to ještě před dvěma měsíci ani netušila. Babička na ně celý život dává hromady červeného rybízu a jeho kysele pikantní chuť hold některým dětem úplně …


Ostružinová marmeláda

   Ne okurková, ale ostružinová sezóna je v plném proudu. Ať už svoje fialové drahokamy sbíráte v lese, anebo na zahradě, rozhodně se vyplatí schovat si jich pár na zimu v podobě ostružinové marmelády . Ale popravdě pochybuji, že vám ve spíži vydrží …

Bezinkový sirup

   Letos už ho sice nestihnete, uděláte ale dobře, když si tento recept založíte na příští rok. Jeho příprava vám časně z jara zabere sotva pár minut, zabodujete s ním ale na všech oslavách, grilpárty i jen tak po večerech, když bude mít někdo doma …


Bublanina

   Bublanina . Bez řečí. Protože nic lepšího s ovocem ani udělat nemůžete. Je jednoduchá a nenápadná a přitom, když si na ní dáte trošku záležet, vás ohromí a nakonec si získá sympatie i toho největšího bručouna.    Nechte se okouzlit absolutní …

Prague Food Festival, 26. - 28. května 2017

Jsem strašná, že? Nedá se nic dělat. Tak jak tak, letos v květnu proběhnul již jedenáctý ročník Prague Food Festivalu. Všechny jeho laskominy letos našly zázemí na Vyšehradě. Tentokrát se však asi projevil můj konzervatismus, ale zahrady Pražského …


River Food Festival, 12.-14. května 2017

   Premiérová akce, která smíchovskou náplavku pojala trošku jinak - skutečně festivalově. Přestože je pobraží Vltavy na území Prahy velmi oblíbeným dějištěm více i méně gastronomických akcí, a že jsou všechny příjemné, v tom množství už jen málokterá …

Eton Mess

   Říkám to pořád - v jednoduchosti je krása. Britský dezert eton mess je toho báječným důkazem. Je legračně jednoduchý a je složený z pouhopouhých tří surovin. Jeho historie prý sahá až do roku 1893 a říká se, že úplně poprvé byl servírován na …


Bezlepkové brownies

   Co je lepší než čokoláda? No? No přece brownies! Popravdě jsem byla sama překvapená, jak výborné mohou být, když docela vynecháte mouku. Právě od těhhle čokoládovočokoládových krasavců - bezlepkových brownies - se zdráhám poručit si brownies v …

Street food festival Holešovice - jaro 2017 - 23. dubna

Jak tak vyplouvá pomalu (ale zcela jistě) na povrch, s rozhodnutím zaplnit znovu blog svými zážitky mi vůbec nepřibylo času a přes to úžasné počasí za oknem a famózního manžela tuplem ne! Přes všechny radostné "komplikace" ale neváháme občas …


Avokádový toast

   Ovoce s krémovitou konzistencí, které hravě nahradí máslo. Znáte? Jasně, že znáte - avokádo! Osobně mám pocit, že lidé ho buď bezmezně milují, nebo nekonečně nenávidí. Strašně dlouho jsem tu posedlost tučnou zelenou hruštičkou z Jižní Ameriky vůbec …

Banoffee pie

   Banoffee pie, neboli Banana toffee pie, česky taky banánovo karamelový koláč, je jednou ze stálic angloamerických kuchyní. Aby si ho člověk udělal doma, nemusí být zrovna zkušeným cukrářem, nepotřebuje ani žádné speciální dovednosti a dokonce ani …


Oh Deer Bakery, Praha

   Je to sotva pár dní (zhruba čtyři týdny), co se v Praze objevil fenomén. Je dozlatova usmažený, decentně křupe a svou sladkou náplní vás pohladí na duši. Cronut. Tedy ne přímo cronut, ten název si pantentoval jeho newyorský vynálezce Dominique …

Jogurtový chlebíček s jahodami

   Jaro je tu a nepotrvá vůbec dlouho, než se na záhonech za domy začnou znovu červenat první jahody. Je proto nepochybně nejvyšší čas provést inventuru zásob v mrazáku. Máte jej plný zamraženého ovoce z loňského roku? Pryč s ním, využijte ho do …


S čistým štítem

   Tak jako se to občas stává všem, i v mém životě došlo v posledních pár měsících k pěkné řádce pořádných změn. A všechny, od té úplně první až po tu doposud poslední, se promítly i do podoby blogu Malá vanilková - už dost dlouho jsem nepřidala nic k …

Crème de la Crème, Praha

   UPOZORNĚNÍ: Tento text obsahuje jen a pouze názory autora. Ty nemusí být konečné, definitivní, v žádném případě nemají být hanlivé a nemají znevažovat ničí práci.    Vrcholem zmrzlinové odysei v Praze se stal Crème de la Crème. Ne, že by kvalitou …


Kokosové muffiny s jahodami

   Září nejen že začalo, už dokonce pomalu končí. Vzhledem k tomu, že si mí rodiče letos nasadili nové jahody, svítí jim záhonky šťavnatými, rudými a zvláště sladkými plody i začátkem podzimu, a tak jsem se při jedné z návštěv rozhodla jejich úrody …

Angelato, Praha

   UPOZORNĚNÍ: Tento text obsahuje jen a pouze názory autora. Ty nemusí být konečné, definitivní, v žádném případě nemají být hanlivé a nemají znevažovat ničí práci.    Nejlepší zmrzlinu v Praze a dost možná i v Česku mají v Angelatu! Říkají. A …


Palačinkový dort s jahodami a s levandulí

   Palačinkové dorty jsou prostě krásné. Jejich otřepený okraj připomíná nadýchanou volánovou sukýnku a desítky křupavých vrstev se dají promazat nejrůznějšími krémy. Nikdy jsem na ně ale popravdě neměla úplně trpělivost a do poslední chvíle jsem byla …

Jahodová marmeláda s levandulí

   Jahodová sezóna už před nějakou dobou dosáhla svého letošního vrcholu, a tak je na čase si určitou část červených voňavých krasotinek uchovat ve vhodné podobě na zimu. Marmeláda je nestárnoucí klasikou. Nemusíme být ale přehnaně konzervativní. Už …


Špilberk Food Festival 2016

   Tak jako má Praha svůj Prague Food Festival a Olomouc zase svůj Garden Food, tak Brno už pátý červen hostí Špilberku Food Festival. Jak název napovídá, brněnská slavnost dobrého jídla se pravidelně odehrává na hradu Špilberk, který najdete na kopci …

Bezlepkové brownies

   Co je lepší než čokoláda? No? No přece brownies! Popravdě jsem byla sama překvapená, jak výborné mohou být, když docela vynecháte mouku. Myslím, že už jiné nechci...    Pokud jim chcete dát šanci, nachystejte si na ně: - 85 g másla - 150 g …


Garden Food Festival 2016

   S malým zpožděním bych se s Vámi ráda ohlédla za letošním druhým ročníkem Garden Food Festivalu. Ten se rozproudil na olomoucké Flóře o víkendu s datem 14. a 15. května a nalákal foodies k tomu, aby ochutnali spousty dobrot, které nabízejí zákoutí …

Les Délices, Praha

UPOZORNĚNÍ: Tento text obsahuje jen a pouze názory autora. Ty nemusí být konečné, definitivní, v žádném případě nemají být hanlivé a nemají znevažovat ničí práci. Už si vůbec nevzpomínám, jak a kde jsem narazila na zmínku o malém obchůdku s …


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ Blog provoněný vanilkou

Informace o zdroji

Domovská stránka
http://malavanilkova.blogspot.com/

RSS export
http://malavanilkova.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=rss

Systémové informace

ID: 148

Jmenné ID: malavanilkova

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: ANO

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: včera 23:46

Návratový kód: HTTP 200

RSS export naposledy zpracován: včera 23:46

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 11:31