Jižní svah

Parádní biodynamický Riesling

Po dlouhé době jsem si znovu vychutnal ryzlink vinařství BattenfeldSpanier (web) z Rheinhessen, prestižního biodynamického a bio certifikovaného producenta (a člena Renaissance des Appellations) fungujícího paralelně s vinařstvím Kühling-Gillot. Už v …

Beaujolais stoletých keřů a Bordeaux tisíce růží ze dvou terroir

Po „základním“ La Napoleon, které jsem popisoval nedávno, jsem od Domaine Clotaire Michal otevřel také Beaujolais Villages 2018 Vignes Centenaires z polohy na písku a růžovém granitu s více než stoletými keři. Školeno v použitých sudech, lahvováno bez …


Povedený Pinot Noir od Mosely

Mosela, to je samozřejmě Riesling. Ale čím dál častěji, ať už je to odlišným přístupem oproti dřívějšku nebo prostě oteplením, odtamtud chutnám skvělý Pinot Noir. Naposledy jsem otevíral láhev od Wiengut Geierslay (web) z Wintrichu, podniku rodiny …

Ingredience ve víně možná již brzy na vinětách

Bylo to jen otázkou času… sotva jsme si zvykli na uvádění alergenů ve víně, které mohou prozradit použití některých čiřících prostředků a dalších látek, blíží se další změna. Která dost možná nabourá romantickou představu mnohých konzumentů, že víno …


Cesanese a Passerina od Abbia Nòva

Vypili jsme nedávno tři mladá vína od Abbia Nòva (web), menšího naturálního rodinného producenta z italského města Piglio. Region Lazio, nějakých šedesát kilometrů na východ od Říma. Vinice obdělávané přístupem směrem Masanobu Fukuoka a biodynamika, …

5x starší červené od Mádla

Opakovaně jsem tu psal o postarších povedených červených vínech, za kterými stojí Malý vinař aka František a Hana Mádlovi (web). A o některých, přeci jen tenhle blog a psaní o víně táhnu už nějaký ten pátek, jsem se nejspíš zmiňoval i v době, kdy šlo …


Rosé Prosecco a Wachau DAC

Můžete mít na Prosecco jaký chcete názor, ale že dostalo bubliny do sklenek mnohem častěji než bylo obvyklé mu nejde upřít. V současnosti jde o naprosto zásadní vína na světovém trhu, v počtu prodaných lahví rozhodně, mezi kterými jde najít hromadu …

Fantastický vulkanický vlašák

Z páteční oslavy osmých narozenin karlínského vinného baru Veltlín jsem odešel s otevřenou lahví Somlói Olasz Rizling 2016 od Istvána Spiegelberga (web). Vlašák z mého milovaného Somló od tamního z vinařů nejnadanějších. Už jsem tu o něm psal, ale …


Ochutnávky se vrací s rosé párty

Koronavirová omezení se postupně uvolňují, lidé více stýkají, podniky začínají otevírat. A tím pádem se vrací i ochutnávky vína, které zase budu (alespoň ty v Praze a okolí) s chutí zapisovat do kalendáře. Sice i za uplynulé měsíce proběhlo docela …

Fajn Bordeaux a moravský Pinot Noir

Před několika dny jsem otevřel Château Seguin 2008 (web), Bordeaux z oblasti Pessac-Léognan. O vinařství, a důvodech proč jsem několik lahví z něj zakoupil, jsem se tu detailně rozepisoval už dříve. Ročník 2008 je tvořen 60 % odrůdy Cabernet Sauvignon …


Víno Hladký ze Skalice a jejich naturálno

V průběhu domácí izolace mi dorazila krabice od Víno Hladký (web), nového přírůstku na naturální slovenské scéně. Vinařství se těšilo, že svá vína letos představí na několika přehlídkách typu Praha pije víno, ale bohužel z toho nic nebude. Což je …

Cuvée Barcelona ve dvou ročnících

Jednou z mých oblíbených lahví španělských bublin je Mata I Coloma Cava „Cuvée Barcelona“ Gran Reserva Brut. Sice vypadá jako prostý suvenýr z výletu do Barcelony, ale v lahvi se skrývají komplexní výtečné bubliny. Měl jsem určitě nejvíce ročníku 2009 …


Quatre a Blanc de Pinot Noir sekt

Z Cuvée Quatre 2016 od Dobré vinice (web) jsem měl velkou radost, když se mu dalo dost vzduchu, už dva roky zpátky. Ale bylo na něm zřejmé, jak moc mu prospěje zrání. Na článek mi říkalo hned několik lidí, jak velké zklamání pro ně tohle víno bylo. …

Ruby z Krásné hory a someliérské tipy

Oslovil jsem nedávno celou řadu výborných someliérů a požádal je o tipy na vína se super poměrem ceny a kvality, lahve tak akorát „do domácí izolace“ než zase naplno otevřou restaurace a podniky kde pracují. Většinu z doporučených lahví znám a mohu …


Parádní seriózní Fleurie

Další z lahví ze starších zásob, ale ještě nedávno byla u dovozce k dispozici, se stala Domaine des Terres Dorées Fleurie 2011. Vinař Jean-Paul Brun, který má za sebou už více než čtyřicet ročníků nekompromisního přístupu ke kvalitě Beaujolais (od …

Návraty – Cabernet Moravia 2009 od Čačíka

Byl jsem před pár dny zase vyzvednout něco z archivního sklepa a mezi lahvemi Bordeaux nečekaně narazil na Cabernet Moravia 2009 vinařství Čačík (web) z Kobylí. Zemské, s cukernatostí na úrovni pozdního sběru, původem ve viniční trati Padělky. Před …


Bordeaux z révy vysazené v roce 1901

Staleté keře. Zní to tak nějak… mysticky :-) V uplynulých letech jsem se zde o několika vínech z extrémně starých výsadeb, často navíc pravokořenných, zmiňoval. Šlo kupříkladu o Bordeaux Clos Louie, Domaine du Vissoux Beaujolais Cuvée Coeur de …

Trousseau a Château-Chalon od Domaine Pêcheur

O jurské Domaine Pêcheur už jsem se tu rozepisoval a následně se zmiňoval znovu u báječného Savagninu. Naposledy od nich otevíral Trousseau 2018, tedy červené z tradiční tamní odrůdy z vinice Champs rouge. Spontánně kvašeno v nerezu, následně zrání …


Fantastické bílé z… Prioratu?

Omlouvám se, pokud vás trápím „divnejma věcma“, ale dneska to bude bílé z Prioratu. Jedna z dnes nejslavnějších (a nejdražších) španělských oblastí si jméno vybudovala samozřejmě na koncentrovaných červených a přinesla další pohled na odrůdy Garnacha …

Výjimečné Beaujolais s koněm

Dostal jsem chuť na Beaujolais a vylovil jednu výjimečnou láhev. O Domaine Coudert jsem tu psal něco opakovaně, naposledy k jejich dost populárnímu Fleurie Clos de la Roilette „Cuvée Tardive“. Fleurie Clos de la Roilette „Griffe du Marquis“ 2013 je v …


Chlastací naturální rosé a parádní Riesling

Na konci loňského roku jsem si moc užil degustaci vinařství Alex & Maria Koppitsch (web), na které jsme si projeli nejen hotová vína, ale i ta aktuálně v přípravě a jednotlivé složky budoucích cuvée. Jednu z takových obzvláště vyvedených složek se …

Chutné Xarel·lo a bezva Riesling

S hodně zajímavou španělskou odrůdou Xarel·lo je nejčastěji možnost se potkat v šumivých vínech, ať už je to cava nebo některá z novějších apelací. Ale vyskytuje se samozřejmě i v podobě tiché a některá vína rozhodně stojí za pozornost. Naposledy mne …


Dva ročníky tradiční směsky z Jury

Moc mne baví, když je kapacita otevřít dva (nebo více!) ročníky jednoho vína na srovnání. Takhle jsem si udělal radost s biodynamickou jurskou Domaine Courbet z Nevy-sur-Seille a jejich Côtes du Jura Tradition 2014 a 2015. O vinařství už jsem tu psal …

Jihotyrolský Pinot Noir a naturální Beaujolais

Otevřel jsem nedávno Pinot Noir Riserva „Mimuèt“ 2016 z jihotyrolského vinařství Alois Lageder (web). Pátá generace vinařů, padesát hektarů v Demeter certifikované biodynamice, moderní již trochu větší slavný producent. Jméno vína je v ladinštině a …


Pétalos 2017 a Mencía na videu

Není to tak dávno, co jsem se zde rozepisoval o odrůdě Mencía a oblasti Bierzo, to vše nad lahví Descendientes de J. Palacios Pétalos del Bierzo. Šlo o ročník 2016, tentokrát jsem otevřel mladší a ještě o chlup lépe hodnocený ročník 2017. Veškeré …

Herzánovic pét-nat a parádní Frankovka

Návrat do města jsme oslavili formou jídla sebou postupně z několika oblíbených restaurací a také trochou bublin. Třeba od Vína Herzánovi (web) z Kobylí padl Pét-Nat 2019. Jejich předchozí verze naturál bublin čistě z odrůdy Sauvignon mne bavila …


Výtečné Txakoli a bubliny z Penedès

Po nedávných setkání s několika opravdu zajímavými Txakoli jsem se rozhodl vyzkoušet pár dalších, naposledy padla volba na Bodega K5 (web) a jejich K5 Getariako Txakolina z teplého mladého ročníku s rannou sklizní 2017. Ještě mají „základní“ KPilota z …

Chlastáme méně, miliarda litrů přebytečného vína a sklep pod kolejemi

Březnová uzávěra ČR a omezení pohybu, krom všech problémů které způsobilo, ukázalo jeden zajímavý údaj týkající se domácí spotřeby alkoholu. Vypadá to, že nejspíš chlastáme o něco méně než jsme si mysleli. Konkrétně se spotřeba za březen meziročně …


Ormes de Pez, Giscours a L'Enclos

Dislokován mimo domov a naopak nedaleko pronajatého sklepního boxu, otevřel jsem opět několik lahví Bordeaux. Jsou zaplacené 10 až 15 let, takže je to „promlčené“ :-) Château Ormes de Pez 2008 (Cru Bourgeois Exceptionnel, nějakou dobu, dokud jim …

Cabernet Blanc a výtečný Riesling

V rámci promořovací výpravy za zásobami do Alberta jsem zakoupil i jedno z vín v jejich speciálním stojanu se zajímavějšími kousky, Cabernet Blanc 2018 moravské zemské z vinařství Josef Valihrach (web) z Krumvíře. Tahle odrůda je německo-švýcarský …


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ Jižní svah

Informace o zdroji

O víně a ušlechtilých destilátech. O labužnických zážitcích s jídlem všeho druhu, od fantastického chleba s hořčicí a studenou sekanou po neméně skvělé foie gras.

Ikona:  

Domovská stránka
http://jizni-svah.blogspot.com/

RSS export
http://feeds2.feedburner.com/JizniSvah?format=xml

Systémové informace

ID: 50

Jmenné ID: jizni-svah

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: NE

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: dnes 10:31

Návratový kód: HTTP 200

RSS export naposledy zpracován: dnes 10:31

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 11:01