Jižní svah

Myšinové Velasco a parádní pét nat z Mosely

Esencia Rural „De sol a Sol“ Velasco 2015 je víno, u kterého jsem velmi chtěl, aby mi chutnalo. Odrůda Tinto Velasco, kdysi v oblasti La Mancha dost populární ale dnes se vyskytující jen na několika desítkách hektarů. Hektar vinice na písku s nějakým …

První seznámení s vinařstvím Sklep 58

O víkendu jsem měl možnost projet si produkci pavlovského vinařství Sklep Padesatosm (web), malého projektu Filipa a Jakuba, dvou mladých absolventů zahradnické fakulty v Lednici. Vína jsem degustoval (a s chutí v množství výrazně větším než …


Rakouské bubliny od Bründlmayera

V poslední době jsem na různých ochutnávkách přechutnal docela dost šampaňských, viz Instagram fotky níže, a určitě z toho zpracuji zápisky, ale dnes pár bublin odjinud :-) Na výborné akci „Sprechen Sie Wein?“ dovozce VinoVinoVino, i k je třeba něco …

Špalkův Ryzlink a Rioja lákající architekturou

Před rokem mne dost potěšil vývoj Vinařství Špalek a i od té doby jsem chutnal pár povedených kousků. Naposledy pak otevřel Špalek Ryzlink rýnský pozdní sběr 2017 polosuchý (web) z viniční trati Kraví hora. Víno je to sice polosuché, cukru je tam něco …


Třikrát velká španělská Garnacha

Zase jednou jsem přijal pozvání a ujal se vedení ochutnávky španělských vín, tentokrát byla tématem španělská Garnacha starých keřů. Tahle teplomilná a suchu odolná odrůda, vzhledem k aktuálnímu vývoji klimatu dost důležitým, má podle všeho původ …

Nachmeleno, alkoholově zreformováno a bublinově erodováno

Několik „zásadních“ zpráv ze světa vína. V roce 2020 se prestižní mezinárodní soutěž vín Concours Mondial de Bruxelles přesune s hodnocením na Moravu. Soutěž je to putovní, pravidelně se odehrává v různých vinařských zemích, při troše štěstí konání u …


Nadupaný Hibernal, lehkonohé Tři čtvrtě a valtický Merlot

Zemský Hibernal 2016 od Petra Kočaříka z Čejkovic. Víno, které bude určitě konzumenty trochu rozdělovat, ale mne tedy hodně baví. Z výsadeb stylově v zámrazové dolině, připraveno v sudech od fermentace po roční zrání na kalech. Bordó láhev, plastová …

Lehkonohý Pinot a krásný suchý Riesling

Z Burgenlandu samozřejmě nejraději sahám po Frankovce, ale tentokrát si udělal radost lahví Pinot Noir 2017 biodynamického vinařství Heinrich (web, nedávno jsem tu psal o několika jejich dalších červeniskách). Jde o mix vinic z východního i západního …


Výborná cava a španělská GSM směska

Jedním z vín, která mám doma obvykle v zásobě, je Bohigas Cava Brut Reserva. Vyzkoušel jsem od nich totéž ve variantě brut nature, déle vyzrávané kousky a různé speciality i nějaké to tiché, ale právě k téhle základní rezervě se vracím nejčastěji. …

Lipovina od Bély Fekete

Pravidelným čtenářům tohoto blogu nemohla uniknout má náklonost k maďarské oblasti Somló, vulkánu produkujícímu především charakterní intenzivní bílá. A taktéž k zásadnímu tamnímu vinařství Fekete Pince (web, k nám jej dováží Vinorum) specializujícímu …


Moravská červená z „Víno 66,6 a nic navíc“

Již tuto sobotu, 11. května, se ve Velkých Bílovicích uskuteční oblastní výstava vín, jejíž součástí je také přehlídka Víno 66,6 a nic navíc, tedy sekce vín „naturálních“. Pro letošek v ní vůbec nesoutěžila mladá vína, v hodnocení se utkala bílá …

Kadeau na ostrově Bornholm

Do téhle restaurace jsem se těšil hodně dlouho, vlastně od chvíle co jsem ochutnal první chod v jejím sesterské podniku v Kodani. Jídlem byl pivní chleba s našlehaným máslem z ostrova Bornholm, párovaný s naprosto suchým parádním pěstitelským …


Výtečné sherry a unavené anglické bubliny z M&S

Před pár dny mi na Forbes vyšel článek o vínech z Velké Británie, kde mimo jiné zmiňuji i rekordní ročník 2018, ze kterého vznikne nějakých 15,6 milionu lahví. A fakt, že pro tamní vinařství znamená výzvu a „nutnost vyvinout větší úsilí v prodeji. …

Naprosto dokonale chlastací ryzlink

Dneska to bude úplná klasika. Willi Schaefer Graacher Himmelreich Riesling Kabinett 2016, takže sladší moselský ryzlink s nízkým alkoholem. Vím, že za 5+ let bude lepší a vydrží zrát krásně ještě mnohem déle, ale měl jsem na něj chuť v téhle mladičké …


Mencía z Bierza a tříročníkový Karmazín

Mencía a okolí Valtuille de Abajo. Kombinace skvělé odrůdy a původu v téhle části oblasti Bierzo mne už opakovaně zlákala koupit vína i bez předchozího ochutnání, obvykle jsem byl dost spokojen. Prostě to nějak funguje. A je to i případ Diego Magaña …

Ostrovní červené staletých keřů a chutný Trepat

Pokračuji v reportu z výletu do Kodaně a na Bornholm. Jelikož „ostrov jako ostrov”, s výhledem na Baltské moře a vzhledem k jídlům s chutí na něco lehčího červeného jsme si objednali fajn producenta z Tenerife, Envínate. Už jsem tu o nich psal, po …


Naturální Champagne a fascinující pivo

Během dánského pobytu jsme popili na různých místech všelijaké bubliny, překvapivě i ty vyrobené z hroznů :-) Třeba Cuvée Goustan Blanc de Noirs Brut Nature (na fotografii s předkrmem v baru Underbar) z Champagne Val Frison (web, k nám dováží …

Bubliny v pokojové teplotě, Champagne udržitelné, Rioja 2018 dobrá a nejvíce rosé v ČR

Někdy to vypadá, jako by se vracela doba „Goût américain“ šampaňského, jen teď to je „Goût chinois“. Společnost Chandon China, vinařství zaměřené na bubliny sídlící v oblasti Ningxia a tamní odnož šampaňského giganta Moët & Chandon (resp. podnik z …


Amforový cider s výhledem na moře

Sice už jsem úspěšně zpátky v ČR, ale stále ještě tak trochu v dovolenkovém módu. A navíc se dnes plynule přesunuji do Brna na další Družstvo, doufám že se s někým potkám v Atelieru, budou tam pěkná vína. Dánsko, tedy jeden hodně intenzivní den v …

Za naturálnem do Dánska

Babička se rozhodla hlídat děti a tak jsme začali plánovat nějaký fajn výlet na svátky, coby pohani toho moc slavit nebudeme :-) Ve hře byl Londýn, ale padl kvůli riziku brexitového chaosu. Hodně lákavou se stala Champagne, kde právě probíhají zásadní …


Bubliny z Lanzarote a sada prosecca

Venku se zase udělalo počasí lákající na bubliny… :-) Los Bermejos Brut Nature 2013 je již trochu nazrálá stoprocentní Malvasia z vulkanických půd ostrova Lanzarote, místní vinohrady ty naše příliš nepřipomínají :-) Víno vzniká klasickou metodou …

Amforové Xarel·lo, cava z Riojy, Cabernet od Anakena

Už je to více než rok co jsem tu psal o Loxarel Xarel·lo Àmfores 2015, naturálním v amforách kvašeném bílém z oblasti Penedès. Jednu láhev jsem si založil, abych otestoval, zda a jak to vlastně zraje. Důležité pro případné další nákupy nových ročníků …


Krásný vyzrálý Morgon

Otevřel jsem zase jednou postarší Beaujolais, konkrétně Morgon „Roche Noire“ 2006 z produkce Château des Jacques. Tedy vinařství, o kterém jsem se zde detailně rozepisoval loni. Jde o specifickou polohu v rámci Côte du Py, jedné ze zásadních vinic v …

Odprodej levných značek, podmořské zrání, Družstvo v Brně, vyhlídky vinařství v UK

Constellation Brands, skupina kontrolující několik obrovských značek alkoholu (např. pivo Corona) včetně desítek vinařství a investující miliardy dolarů do byznysu s marihuanou, se zbavila vinařství (resp. značek vína) prodávaných v cenové kategorii …


Pijte Mencíu s Ultreia Saint Jacques

Je to už hezkých pár let, možná deset, co jsme s kamarádem nevěřícně kroutili hlavou nad (a, přiznejme si to, vysmívali se) doporučením galicijské odrůdy Mencía coby alternativy červeného burgundského. Uplynula spousta vody a já piju Mencíu z Bierza …

Třikrát německý Riesling

Jarní slunečné dny = zvyšuje se spotřeba ryzlinků :-) Byl to třeba Weingut Dr. Randolf Kauer a 2017 Riesling Spätlese trocken Alte Reben Oberweseler Oelsberg. Profesor ekologického vinohradnictví na univerzite v Geisenheimu jako obvykle nezklamal. …


Šumivé naturální Xarel·lo a Pinot od Ráspiho

O vinařství Els Vinyerons Vins Naturals už jsem tu psal, hodnotil jsem zde jejich Xarel·lo i bezva červenou směs s dominancí odrůdy Tempranillo. A teď otevřel Pregadéu 2016, což je opět Xarel·lo, ale připravené coby „mètoda ancestral“ cava, šumivka …

Starosvětská parádní Viura

O Bodegas R. Lopez de Heredia i jejich Viña Gravonia Crianza jsem zde již psal, tenkrát šlo o ročník 2005. V mezičase vinařství z nabídky domácího dovozce bohužel zase zmizelo a je nutné se spolehnout na zahraniční obchody, což mne trochu mrzí. Loni …


Sluníčko ve sklence

Venku se oteplilo, svítí sluníčko a já opět neodolal lahvi sherry. Manzanilla Solear de Barbadillo (web) vlastně dost vybočuje z typu vín, ze kterých jsem obvykle extatický. Zosobňuje úplně jiné věci, než ty typicky „plusové“ pro vinné nadšence …

Bezva Mencía z Bierza

O španělské vinařce jménem Verónica Ortega jsem se zde již zmiňoval v souvislosti s vínem Versión Original. To mne nadchlo natolik, že jsem naslepo zakoupil tak nějak vše ostatní červené z její produkce, něco dokonce ve více ročnících. Naštěstí ještě …


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ Jižní svah

Informace o zdroji

O víně a ušlechtilých destilátech. O labužnických zážitcích s jídlem všeho druhu, od fantastického chleba s hořčicí a studenou sekanou po neméně skvělé foie gras.

Ikona:  

Domovská stránka
http://jizni-svah.blogspot.com/

RSS export
http://feeds2.feedburner.com/JizniSvah?format=xml

Systémové informace

ID: 50

Jmenné ID: jizni-svah

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: NE

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: dnes 01:03

Návratový kód: HTTP 200

RSS export naposledy zpracován: dnes 01:03

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 01:33