Jižní svah

17x Cava od čtyřech různých vinařství

Před dvěma týdny uspořádal dovozce Alifea veřejnou ochutnávku cavy, která probíhala naslepo a měla za účel potvrdit si výběr k dovozu, případně rozhodnutí upravit. Jeli jsme ve čtyřech setech, s odhalením vín po každém z nich, od základů po gran …

Nabušené červené Španělsko, sladká perlivá Itálie a zajímavé Portugalsko

Jak bonus k nějaké větší objednávce španělských vín jsem dostal Selección Especial 2013 z vinařství Abadia Retuerta (web), původem ve vinicích u Sardon de Duero a zatříděno jako Vino de la Tierra de Castilla y León. Na lahvích se furt ještě chlubí …


Autentikfest v Bokovce

Vyrazil jsem ve středu na Autentikfest do vinného baru Bokovka. Akce to byla spíše venkovní a déšť vhodně ustal těsně před jejím začátkem, kaluže využily k zábavě děti. Muzika, pivo od Matušky, fajn jídlo a samozřejmě spousta vína od Richard Stávka, …

Rukodělná šampaňská Chevreux-Bournazel

Co je malý, to je hezký. Se říká. V případě produkce Champagne ovšem obvykle platí, že mít nějakou tu možnost výběru, k dispozici více různých poloh, odrůd a zásoby rezervních ročníků je obvykle ku prospěchu věci. V případě šampaňských, která spolu od …


Zkoumání bodu G

G jako Grenache / Garnacha, samozřejmě! Comando G je uskupení sestávající ze třech vinařů, spolužáků z univerzity, kde ovšem studovali různé obory a prý se potkávali spíše v barech než ve třídě. Fernando García, Daniel Gómez Jiménez-Landi a Marc Isart …

Shnilý ročník, Emirates a víno, o naturálnu, ceny vinic…

Dnes si dovolím tipy na několik článků a informací ze světa vína. Omlouvám se těm, kteří úplně nevládnou angličtinou, ale všechny myslím stojí za přečtení. A začneme v jedné z mých oblíbených oblastí, Champagne. Caroline Henry sepsala výtečný text …


Naturální festivaly a dvakrát z Národního parku

Začátkem května The Real Wine Fair v Londýně a výstava vín ve Velkých Bílovicích s velkou sekcí domácího (N/n)aturálna. Problematiku naturálního vína s velkým či malým N si vysvětlíme někdy později ;-) V neděli a dnes, nepochopitelně ve stejný termín, …

Suché furminty a lipoviny od Szepsyho k hokeji

Nejsem žádným velkým sportovním fanouškem. Teoreticky i prakticky něco málo vím o běhání a dokážu se zabavit badmintonem (ovšem nenapadlo by mne dívat se na zápas v televizi), ale tím to končí. V životě jsem viděl dohromady asi hodinu fotbalu a vždy …


Pětkrát jurský pelikán

Už je to nějaký pátek, co jsem tu psal o vinařství Domaine du Pélican a jejich vínech, v článku stále najdete veškeré potřebné informace. Od těch dob se přeci jen pár věcí změnilo. Vinařství získalo dovozce na náš trh, je jím Domaine R&B. A take …

Zweigelt, Korea a pivo od Judith Beck

Propíjím se teď aktuálními víny od Judith Beck, jednoho z mých oblíbených bio(dynamických) vinařství z Burgenlandu, viz třeba některé starší zápisky. A, jak to dobrá vína umí, mne to přivedlo ke zkoumání něčeho, nad čím sem se v minulosti vlastně …


Plný pozitivních dojmů zpátky doma

Unavený a plný zážitků jsem zpět doma. Po prvních dvou plánovaných akcích mám za sebou i třetí, operativně svolanou (miluju tuhle dobu!). Ta proběhla ve vyhlášeném podniku The Ten Bells na Manhattanu. Jen si to představte – 20 různých poctivých vín z …

NYC pije naturální Čechy a Moravu

Původně jsem doufal, že v rámci pobytu v New Yorku stihnu napsat na blog alespoň pár řádků, ale nakonec opravdu jen ve zrychleném režimu tohle. Místním naturální vína z Čech a Moravy (a Slovenska) chutnají! Včerejší výhled na západ slunce nad …


Neplačte, odlétám rozlévat za oceán

Příští týden si nejspíš vezmu krátkou blogovací dovolenou. Znáte mne, asi to nevydržím a pár řádků vám sem stejně napíšu, určitě se něco objeví na https://www.instagram.com/belcarnen/ :-) V plánu je rozlévat naturální vína z Čech, Moravy a Slovenska …

Málo vína, En Primeur, THC, Macron…

Bylo to celkem jasné už v průběhu minulého roku a dnes jsou k dispozici přesnější čísla. Celkové množství vína vyrobeného v roce 2017 spadlo na šedesátileté minimum, nějakých 250 milionů hektolitrů (pokles oproti ročníku 2016 o 8.6 %). Před těmi …


Mělnický kalamář ryzlinkem naplněný

Už jsem tu opakovaně psal, že mám nedůvěru k neobvyklým tvarům lahví s vínem. Velmi časti značí, že obsahu byla věnována… menší péče :-) Před třemi jsem se tu zmiňoval o návratu mělnického kalamáře, ve speciální limitované edici, a naznačoval, že při …

Těšení na cestu s lahví bourbonu

V rámci finálních příprav na cestu do New Yorku a Montréalu (informace o třech párty s víny z Moravy a Čech, které tam chystáme s Družstvem, najdou zájemci na druzme.se; klidně dejte vědět známým co se v těch místech vyskytují a mohlo by je zajímat) …


Dva svěží německé ryzlinky

Počastí venku připomnělo ze všeho nejvíce létlo, včetně pondělního prudkého slejváku, a vyvolalo ve mně neutuchající chuť na suché ryzlinky. Neodolal jsem a otevřel 2014er Maximin Grünhäuser Abtsberg Riesling Alte Reben trocken. O vinařství i jejich …

Krásné červené z Ribeira Sacra

Nových „zásadních“ vinných objevů v poslední době nemám zase tolik, nedaří se mi příliš vyrážet na degustace. Ale někdy se povede i doma náhodnými nákupy. Tedy náhodnými… po sérii skvělých zkušeností jsem začal systematicky vyhledávat vína, na kterých …


Sluníčko a třikrát bubliny

Venkovní počasí úplně láká rozvalit se na někde na piknik s lahví dobrých bublin. To časově bohužel nedám, ale alespoň odhrnu pár poznámek k šumivkám z posledních doby. A začnu jednou slavnostní příležitostí a návratem k vínu, které mám moc rád a …

Vertikála Cros Parantoux, nezdravé víno, tramínový parfém

U mnoha vín se používá přívlastek „legendární“, u málokterém to platí tak jako o Vosne-Romanée 1er Cru „Cros Parantoux“ z rukou vinaře jménem Henri Jayer. Na aukcích dnes dosahuje stejných nebo vyšších cen než všem dobře známé hvězdy Domaine de la …


O pitelnosti s Vin Jaune a sladkým ryzlinkem

Často se tu u hodnocení vína oháním termínem „pitelnost“, stejně tak u nekomplikovaných (levných) lahví jako u komplexních špičkových velkých vín, a zatím se nijak neobtěžoval seznámit vás s tím, co si pod ním vlastně představuji :-) Zjednodušeně jde …

Více než dvacetileté Montagny a stále při životě

Jsou vína pro výjimečné příležitosti a vína, kterými stvoříte výjimečnou příležitost, i kdyby byl třeba jen obyčejný pátek :-) Já se takhle v podvečer oddával tradiční zábavě „co otevřít dnes“, která obvykle sestává z přerovnávání vrchních vrstev ve …


Burgundsko, Mosela, Pfalz, Penedès

Než si najdu čas na některý z degustačních reportů či obsáhlejších článků tak dneska zase odrhnu pár jednotlivých lahví. A začneme v Burgundsku. K mé velké lítosti tamní výtečná vína piju nějak méně než bych si přál. Ale nedávno se mi poštěstila láhev …

Zapomenuté a znovuobjevené Pallagrello Bianco

Dovozce Víno pro Vás zařadil do sortimentu nové italské vinařství, jmenuje se Il Verro a sídlí v obci Lautonis, v oblasti Kampánie. Veškerá vína jsou zatříděna jako IGP Terre del Volturno a dobrovolně přiznávám, že jako někdo kdo se na Itálii …


Kalné bubliny a zaoceánské plány s víny z ČR

O velikonočních svátcích jsem s přáteli otevřel dvě další kalné italské šumivky. Z vinařství Bellenda už jsem měl kupu povedených bublin jak v podobě dnes typické, tak i z řady „tradizione e ricerca“ s věcmi mírně experimentálnějšími :-) Fratelli …

Zábavná Mencía a dvakrát Godello

Už je to nějaký pátek, co jsem tu psal u základním červeném z odrůdy Mencía od vinařství Castro Ventosa, za kterým stojí špičkový vinař Raúl Peréz. Od té doby se mé nadšení pro odrůdu výrazně prohloubilo a zkoumám ji, především varianty z oblasti …


Naturální slunovrat a lehce netradiční Albariño

Domaine Viret je jedno ze známějších jmen Côtes du Rhône, nejen pokud jde o tamní naturální producenty. Jdou ještě za bio a biodynamiku, Alain a Philippe Viret svůj přístup nazývají Cosmoculture®. Celé je to energiích, bioenergetice, paměti vody, …

Zábavná Rioja a minivertikála Furmintu ze Somló

Tak zase odhrneme pár lahví. A začneme u Bodegas Exopto (název je z latiny a šel by přeložit jako „toužit“ či „dychtit“) a jejich Bozeto De Exopto 2016, což je mladá Rioja zajímavá hned v několika ohledech. Vinař, Tom Puyaubert, odešel z Bordeaux a …


Inside Bordeaux, docukřené Giscours, aukční rekord, sója ve víně

Britský obchodník s vínem Berry Bros & Rudd a jejich dvorní znalec Burgundska, Jasper Morris MW, stojí za knihou Inside Burgundy, jedním z vůbec nejlepších a nejdetailnějších průvodců víny Burgundska. Momentálně probíhají práce na druhém vydání. …

Herzánovic Frankovka & Poulsard z Cavarodes

Na nedávném posezení s kamarády jsme otevřeli mimo jiné zemskou Frankovku 2015 z Vinařství Herzánovi (web). Víno, kterého se nyní chystá na prodej v New Yorku. Vůbec naše červená slaví v zahraničí docela slušný úspěch (asi i díky aktuální popularitě …


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ Jižní svah

Informace o zdroji

O víně a ušlechtilých destilátech. O labužnických zážitcích s jídlem všeho druhu, od fantastického chleba s hořčicí a studenou sekanou po neméně skvělé foie gras.

Ikona:  

Domovská stránka
http://jizni-svah.blogspot.com/

RSS export
http://feeds2.feedburner.com/JizniSvah?format=xml

Systémové informace

ID: 50

Jmenné ID: jizni-svah

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: NE

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: dnes 05:01

Návratový kód: HTTP 200

RSS export naposledy zpracován: dnes 05:01

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 05:31