Jižní svah

Vinobraní, čínský „Lafite“, udržitelně s Roundupem, jednorožec zvracející Champagne…

Vinobraní je v plném proudu v celé Evropě a samozřejmě i na našich vinicích. Tím samozřejmě myslím sběr hroznů, ne burčákové slavnosti na náměstích po celé republice, i mimo vinařské oblasti :-) Spousta vinařství, včetně mnoha mých oblíbenců, ráda …

Červené z Mallorky a biodynamický Riesling

Červené ÁN/2 2017 z vinařství Ànima Negra je lákavé hned z několika důvodů. Původně tak trochu nadšenecký projekt na Mallorce, který přestavěl bývalou mlékárnu na vinařství a postupně se rozrostl na jedno z hodně známých jmen španělských ostrovních …


Parádní starosvětský jurský Savagnin

Nedávno jsem tu měl tři vína z Domaine Pêcheur, včetně informací co jsou vlastně zač, a byl velmi spokojen. Teď otevřel další jejich kousek v podobě Savagnin 2014 Côtes du Jura. Což je klasika největší a hlavní důvod, proč jsem oblasti Jura a jejím …

Špičkové Chardonnay od Emmanuela Brocheta

O vinařství Emmanuel Brochet už jsem tu něco psal, jde o jednu z rychle stoupajících hvězd poctivých pěstitelských Champagne. Jeho „základ“ Le Mont Benoit jsem měl tu radost od roku 2015 chutnat (a naštěstí i pít) hned několikrát a pokaždé byl velmi …


Sada moravských červených a bezva milerka

O víkendu jsme se doma sešli na večírku „kdo co dobrého přinese“ a popili nemálo fajn vína. Doneseno bylo hned několik moravských červených, moje bublina vinných nadšenců v tomto ohledu rozhodně předsudky netrpí. Asi největší ambice z nich má, i kdyby …

Bollinger sází staré odrůdy, na Slovensku kaly ne a krása moderní mechanizace

V Evropě se otepluje a platí to samozřejmě i pro Champagne. Někteří producenti vám budou tvrdit, že to zatím bylo hlavně ku prospěchu, dnes už fakt hrozny problém dozrát nemají. Další již mají vrásky na čele, alespoň pokud jde o obsah kyselin v …


Výtečné Sémillony z Hunter Valley

Na úvod malé opáčko. Hunter Valley je oblast nějakých 160 kilometrů na sever od Sydney, nijak velká (aktuálně je tam využíváno nějakých dva a půl tisíce hektarů vinic) a zaměřující se spíše na kvalitnější vína než velkoprodukci. Je tam dost vedro …

Pinot od Sůkala a tradice z Jury

Jedním z moravských vinařství, u kterých i náročnější „pinotofilové“ uznávají, že umí opravdu chutná vína, je Milan Sůkal z Nového Poddvorova. Pinotu Noir si váží a že fakt umí si vinař uvědomuje, ta vína už právem nejsou levná. Já nedávno sáhl po …


Dvě bílá v novém winebaru AdVivum

Dovozce vín nejen z Francie a prodejce vinného skla Riedel, AdVivum, před nedávném kompletně „překopal“ svůj obchod ve Slovanském domě, rozšířil jej o přilehlé prostory a doplnil o funkci vinného baru. Stále jde samozřejmě o prosvětlený showroom se …

3x Jura od Domaine Pêcheur

Rodiný podnik Domaine Pêcheur z obce Darbonnay, v mé milované svérázné francouzské oblasti Jura, vznikl v roce 1976, po restrukturalizaci vinic u vedlejší obce Passenans. Ale opravdový rozmach začal někdy od roku 1992, kdy se do práce naplno vrhl …


MBP od Kuby Nováka a jeden Ganevat

V poslední době, kterou teda vlastně myslím už několik let, mne opakovaně nadchla různá znojemská vína od Kuby Nováka. Naposledy to asi byl MBP 2016, což je zkratka pro modrobílý pinot, směs Pinot Blanc a Pinot Noir. Bavilo mne to už v mladé nehotové …

Mencía, směs z Languedocu a Vidličky s noži

Dneska to budou tři „lehčí“ červená, ve smyslu trochu přímočařejší ovocnosti a přístupnosti, spíš než vína na velké přemýšlení. Jednou ze stálic v mé domácí vinotéce se stalo El Castro de Valtuille Mencía Joven (DO Bierzo) z Bodegas y Viñedos Castro …


Jak se v burgundských vinicích oteplilo

Před několika dny byla publikována velmi zajímavá studie týkající se jednoho z historicky nejvýznamnějších a nejtradičnějších vinařských regionů, (skoro) všemi milovaného Burgundska. Zabývá se vývojem teploty na základě termínů sklizní a oproti dříve …

Parádní šumivá oranžáda

Na včerejším Družstvu, ze kterého se ještě trochu vzpamatovávám, se pilo a dost mne nadchlo Campedello 2017 vinařství Massimiliano Croci. Jsme v Itálii, Emilia Romagna, u dobře známé postavy tamní naturální scény. Na polovině ze svých 16 ha pěstuje …


Hudební cava od Jané Ventura

V uplynulých dvou letech jsem popil několik lahví bílé i růžové cavy Reserva de la Música z vinařství Jané Ventura, nakupuji je ve Španělsku pravidelně. Vlastně mne překvapuje, že jsem o nich nic nepsal, jde o pěkně udělané vyvážené příjemné veskrze …

Družstvo u vody

Dneska to bude jenom ve zkratce pozvánka na pondělí. Po delší době zase pácháme Družstvo večírek, tentokrát na „pláži“ a uvnitř odstavené lodi v Holešovicích. Původně to vypadalo hlavně na lehčí svěží letní vína a nenáročné pití, ale nakonec se ve …


Sympatické Verdejo a fajn Riesling

Není to tak dlouho, co jsem v jednom článku pro Forbes psal: „Jestli nemáte čas a potřebujete víno nachladit rychle, rozhodně ho nedávejte do mrazáku. Ne že by nefungoval (vychlazení z pokojové na požadovanou teplotu zabere zhruba půl hodiny), ale …

Efektní Riesling a košer Rulandské modré

Na tohle víno by bývalo asi lepší ještě počkat, ale… znáte to. A fajn zážitek vlastně poskytlo už teď. Weingut Toni Jost Hahnenhof (aka „kohoutí dvůr“) 2017 Bacharacher Hahn Riesling trocken. Jsme v oblasti Mittelrhein, obci Bacharach, a ve skvělé …


Mladičký Bobal a charakterní bílé od Ponce

O odrůdě Bobal i Bodegas y Viñedos Ponce už jsem tu měl samostatný článek a s jejich víny byl více než spokojen. I proto si teď pořídil a při čekání na zralost dalších vín otevřel mladičké základní Clos Lojen 2018 (D.O. Manchuela). Informace ke …

Z nákupů v sámošce

Minulý týden zde byl bez příspěvků (byť tedy příběhy na Instagramu jsem občas něčím zásobil), protože jsem jako už tradičně vyrazil tábořit na Šumavu. A krom vlastních zásob vhodných vín se i tentokrát jal prozkoumat nabídku místní sámošky a otestoval …


Biodynamický Cabernet od burgundské legendy

Hned několik významných burgundských vinařů si rozjelo bokem projekt i na jihu Francie, vinice jsou tam výrazně levnější a potenciál velký. Hodně známá (a výborná!) jsou třeba Minervois vína od Anne Gros. Ovšem zásadním jménem je další žena, …

Chardonnay a Veltlín v Esce

Nedávno jsem si s manželkou absolvoval moc pěkný průřez aktuálním menu v restauraci Eska a byl nadšen, za pozornost stojí nejen klasika v podobě brambor v popelu, ale pecka je květákové rizoto, polévka ze zelí, všechny jejich chleby a vůbec. V lístku …


Champagne, cava, prosecco

Trocha bublin ještě nikomu neublížila, tak dnes opět pár kousků z uplynulých dní. A začneme zostra šampaňským, s lahví Champagne JM Séléque Quintette Extra Brut (dováží Terroir Champagne). Jedná se o stoprocentní Chardonnay z pěti vinic v pěti různých …

Biodynamická Schiava a chutná čerstvá Mencía

Dnes začneme v Jižním Tyrolsku, ve vinařství Alois Lageder. Docela slavný producent, vinaří pátá generace, obhospodařují padesát hektarů v Demeter certifikované biodynamice. A rovnou v jejich „masterpieces“ řadě, u top vín z nejlepších poloh. …


Kdy v restauraci vrátit víno?

Vlastně mne dost překvapuje, že se zde tohle důležité téma, alespoň ne coby samostatný zápisek, za celých dvanáct let ještě neobjevilo. Kdy je v restauraci na místě vrátit přinesené víno? Následující pohled je samozřejmě ze strany „poučeného …

Parádní nefortifikované bílé z Jerezu

O zajímavém projektu Equipo Navazos už jsem se tu rozepisoval. Jméno Niepoort pak patří k nejvýznamnějším producentům Portugalska a navíc mají spoustu zajímavých projektů a kolaborací po celé Evropě. Navazos Niepoort 2016 je bílé z Jerezu, …


Výborná Rioja a skvělé i špatné naturální bubliny

Lindes de Remelluri Viñedos de Labastida 2014 je sourozencem vína, o kterém jsem zde již obšírně psal. Pochází z výše položených vinic u Labastida (Rioja Alavesa), z 21 poloh osmi různých pěstitelů, z keřů 25 až 80 let starých opečovávaných …

Lehkonohé seriózní horské Nebbiolo

Při nedávné návštěvě restaurace Aromi jsem neodolal lahvi ArPePe Valtellina Superiore Grumello „Rocca de Piro“ 2012. O vinařství už jsem tu psal a jejich vína mám moc rád. K velkému překvapení jsem zjistil, že tu dosud nemám reportáž z loňské výborné …


Čtyři výtečná Champagne nejen na léto

Už je to znatelně přes měsíc, hezky na začátku léta, co se uskutečnila další z ochutnávek PMP Exclusive. O ledasčem z jejich nabídky už jsem se tu zmiňoval, zaměřují se totiž na hodně suchá především pěstitelská Champagne, z podstatné části navíc z …

Třikrát Mencía od Bodegas Pittacum

Po týdnu s Itálií dnes začneme ve Španělsku. Měl jsem možnost projet si několik červených od Bodegas Pittacum z Bierza. Spadají pod Terras Gauda, ale jedou si docela samostatně. Révu pěstují na zhruba 200 samostatných polohách v různých částech …


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ Jižní svah

Informace o zdroji

O víně a ušlechtilých destilátech. O labužnických zážitcích s jídlem všeho druhu, od fantastického chleba s hořčicí a studenou sekanou po neméně skvělé foie gras.

Ikona:  

Domovská stránka
http://jizni-svah.blogspot.com/

RSS export
http://feeds2.feedburner.com/JizniSvah?format=xml

Systémové informace

ID: 50

Jmenné ID: jizni-svah

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: NE

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: dnes 10:46

Návratový kód: HTTP 200

RSS export naposledy zpracován: dnes 10:46

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 11:16