Jižní svah

Pichler bez Smaragdu, netopýři a česnek, Passalacqua, 100+ bodů, falešná Sassicaia

F.X. Pichler, špička Wachau a určitě z jedno z tamních jmen vůbec nejznámějších, vystupuje ze sdružení Vinea Wachau Nobilis Districtus. Od letošního ročníku tak na jejich vínech přestanou používat oblíbená označení Steinfeder, Federspiel či slavný …

Čtyřikrát Nebbiolo / Barbaresco La Ca' Növa

Podzimní plískanice, čas na Nebbiolo! Dnes si ušetřím práci, protože o všech vínech už jsem tu psal, jen v jiných ročnících. Začneme ve vinařství La Ca' Növa, základní info můžete najít v zápisku Třikrát Barbaresco od La Ca' Növa a take v …


Dva výtečné ryzlinky z vinařství Korrell

Dnes se zastavíme v Nahe, na okraji Bad Kreuznach, ve vinařství Korrell. S mírným odkazem k mé aktuální úchylce zkoumání vín ze Španělska, odkud totiž rodina pochází. Pravda v Německu vinaří už na dvě stovky let, Martin Korrell je šestá generace …

Champagne Jacquesson Cuvée n° 735 Brut

Včerejší příspěvek o červeném jsem psal pod vlivem lahve od Champagne Jacquesson (web), skvělého vinařství sídlícího v Dizy a s vinicemi především v Avize, Oiry, Aÿ, Dizy a Hautvillers. Ve vinicích čistě, ve sklepě pečlivě a precizně, typicky s delším …


Skvělá Mencía otevřená moc brzy

Dnešní příspěvek píšu trochu pod vlivem trochu moc vína k obědu. Poslední den, kdy budou otevřené restaurace, bylo třeba využít. Ne každý věří, že za tři týdny bude možné jít si někam normálně sednout, to je vzhledem k současnému vývoji iluze. Možná v …

Vesnické Beaujolais a teplý život bez spánku

Mám rád Beaujolais a vyhledávám především serióznější poctivá cru, ale umím si užít i běžnější chlastací veselá vína. Louis Jadot (web), zásadní négociant a velké burgundské vinařství, je v nabídce rozkročeno po celé oblasti a samozřejmě nabízí i vína …


Trocha pryskyřice neuškodí

Je to už přes pět let, co jsem se tu ve zkratce zmiňoval o tom, co je to vlastně Retsina. Jestli jsem od té doby ale chutnal jednu nebo dvě, tak to bude hodně. Až nedávno jsem měl možnost projet vzorky od naturálního vinařství Kamara (web) rodiny …

Zemřela Lucie „Lulu“ Peyraud née Tempier

Včera zemřela, v úctyhodném věku 102 let, kuchařka, vinařka a matka sedmi dětí Lucie „Lulu“ Peyraud. Pokud vám jméno nesecvaklo, možná vám bude bližší varianta za svobodna… Lucie Tempier. Společně se svým manželem byla zásadní hybnou silou, která …


Silné červené a základní bubliny od Albet i Noya

Při jednom chladném deštivém večeru jsem s přáteli (a doufám, že brzy nebudu muset psát „v domácí izolaci“) otevřel láhev od španělského bio(dynamického) vinařství Albet i Noya (web), červené z vrcholu jejich nabídky, La Milana 2016. Jde o směs …

Základní břidlicový Riesling od Van Volxem

Vzhledem k tomu, jak hodně mne zaujala spousta vín od špičkového moselského (nebo spíš Sárského, vlastně) vinařství Van Volxem (web), a jak moc jsem si užil masterclass majitele Romana Niewodniczanského na akci dovozce VinoVinoVino, jsem vlastně …


33 Cru Soave, marže, něco ze Champagne

Určitě to vzbudí menší pozornost než 1er Cru v Pouilly-Fuissé, ale slavná italská apelace Soave nyní může na vinětách uvádět 33 konkrétních cru (resp. UGA, Unità Geografica Aggiuntiva), tedy ovšem pokud víno pochází a jen pouze z deklarované polohy. …

Cascina Massara a třikrát Nebbiolo / Barolo

František Šamla z Víno pro Vás nedávno rozesílal výsledky 3. kola soutěže Prague Wine Trophy 2020, kde v kategorii Nebbiolo z jedenácti přihlášených vín získal jedenáct velkých zlatých medailí a všechno nad devadesáti body. Moc na tohle nedám, …


Champagne Etiénne Calsac na osvěžení podzimu

Otevřel jsem, mimo nějakou zvláštní příležitost ale tak nějak s obavami, že v nadcházejících dnech na to možná nebude nálada a kdo ví kdy taky přijdu o čich a chuť, láhev Champagne Etiénne Calsac L´echappée Belle Extra Brut. Mladý vinař (teď je mu 36 …

Chlastací Gamay a nesířené bílé z Penedès

Náhodou jsem zároveň otevřel dvě vína, který vinětami vypadají tak nějak příbuzně, i když vůbec nejsou. Tedy… v obou případech jde o produkci z ekologicky/biodynamicky vypěstovaných hroznů s nízkým nebo dokonce nulovým obsahem přidaných siřičitanů a o …


4x Carménère od Viña Errazuriz

Podzimně, chladno a lezavo a deštivo… O víkendu jsem vylovil ze sklepa a otevřel několik ročníků Carménère, které se do tohohle počasí docela hodí, od mého oblíbeného (ještě kdyby se jim povedlo jet bio na všech vinicích a ne jen, tak budu úplně …

Efektní francouzský Pinot od Mosely

Víno z Mosely = skvělý německý ryzlink, tohle spojení je prostě zásadní. Ale může to být i koncentrovaný francouzský pinot :-) Mosela pramení ve Vogézách, přes tři sta kilometrů teče Francií, skoro čtyřicet následně tvoří hranici mezi Německem a …


Špičková baskická šumivka

Artadi je zásadním pojmem španělského vinařství a jedním z etalonů Riojy, ač tedy svá vína od roku 2015 značí jinak a s apelací se (tak trochu ve zlém) rozešli. Na jejich nový projekt, šumivku z Baskicka (konkrétně ze zóny Getariako Txakolina, ale …

Ocenění Decanter, staré lisy, Diego Planeta…

Po měsíci hodnocení jsou tu výsledky Decanter World Wine Awards 2020, již sedmnáctého ročníku této velké soutěže. Tentokrát pro domácí vína žádné ocenění Best in Show. Ale alespoň bronzu a stříbra docela dost. A taky čtyři zlaté – Sonberk Riesling VOC …


Šumíme s Danger a Efecte

Před pár dny jsem konečně otevřel nový ročník hitovky od Milana Nestarce (web), co si budeme nalhávat super úspěšně v zahraničí nejen díky obsahu lahve ale i vinětě, DANGER 380 Volts 2019. Viniční směs Neuburské, Müller Thurgau a Muškát kvasí společně …

Ota Ševčík verze 2019

Ochutnal jsem nedávno průřez kroupami zredukovaného ročníku 2019 od Oty Ševčíka (web) z Bořetic, jednoho z mých oblíbenců především pokud jde o poctivou moravskou Frankovku, viz i starší zápisky. Ota slaví úspěchy v kvalitních restauracích a v …


Skvělé Beaujolais z révy vysazené v roce 1903

Vydal jsem se opět zkoumat mystérium staletých keřů, tentokrát s lahví Moulin-à-Vent „Vieilles Vignes de 1903“ 2016, klasického Cru Beaujolais ze sklepů Domaine Yohan Lardy. Třicátník Yohan studoval enologii v Beaune a pak prchnul do světa, nějakou …

Barolo a Roero Arneis od Boschetti Gomba.

Tentokrát zase jednou zavítáme do Itálie, konkrétně Piemontu a ještě přesněji do města Barolo. Tam, ve vinici Boschetti, sídlí vinařství Cascina Boschetti Gomba (web). Rodinný podnik vede Sergio Gomba a na práci se podílí i dcera Stefania a další …


Tři vermuty od Bodegas Lustau

Už je to čtyři roky, co jsem se tu rozepisoval o novince v sortimentu Bodegas Lustau (web), jednoho z mých oblíbených producentů sherry. Byla to výtečný červený vermut. Od těch dob jsem se tu věnoval několika dalším vermutům, nedávno konečně i …

Milovníci vína v ČT, výsledky Concours Mondial v Brně, kouř na hroznech a sklizeň v Champagne

Česká televize začala vysílat nový pořad o víně Milovníci vína, další z projektů, které pro ně připravil Jaroslav Berka (např. Kouzelné bylinky). V celkem 16 dílech, odvysílané jsou zatím dva, se budou snažit přiblížit svět vína z různých jeho stran – …


Les Deux Albion a Gosset Excellence

Už je to nějakých osm let, co jsem tu psal o vinařství a několika vínech od Château de Saint Cosme, známého historického vinařství z Gigondas. Od těch dob jsem měl kupu dalších, povětšinou na velkých degustacích dovozce 1er Wines & Spirits, včetně …

Vermell, Cullerot a Parotet 2018

Rok se sešel s rokem a opět jsou tu nová vína od mého oblíbence Celler del Roure. Vše potřebné se dozvíte v loňském článku a případně na odkazech z něj vedoucích :-) Vinař se nově snaží červená vína trošku odlehčit, ročník 2018 mu v tom každopádně byl …


Riesling z Kamptalu a „oranžový“ z Mosely

Vinařství Allram (web) z Kamptalu se pomalu ale jistě propracovalo mezi jedny z tamních hvězdných producentů. A to nejen díky výborným vínům z  Erste Lage Heiligenstein, Gaisberg a Renner, ale i pro vyloženě parádní „základní“ veltlíny a ryzlinky. V …

Kosmokulturní GSM(C) směs a nesířené Nebbiolo

Z cosmoculture od Domaine Viret z Côtes du Rhône už jsem tu v minulosti představil tři červená vína – Solstice Rouge 2014 a Energie 2018, v článcích se o vinařství a jejich přístupu něco dozvíte, a Fratis 2016 ze spolupráce s Fredem Nigerem z Domaine …


Naturální španělská frankovka a bezva bubliny

Dneska si připomeneme víno, o kterém jsem tu psal v minulosti už opakovaně, jen v aktuálně nabízeném ročníku. Ale stejně, když ho hodím třeba na sociální sítě, vždy vzbudí pozornost. Ono mám obavu, že kteroukoliv ze stories na Instagramu asi vidí víc …

Zemřel Alain Voge, 1er Cru Pouilly-Fuissé, Meunier od Billecart-Salmon a další novinky

Ve věku 81 zemřel Alain Voge, jedna z vinařských legend, zásadní postava severní Rhôny a člověk, který se masivně zasloužil o pověst svahů apelace Cornas a zachování vinic na místech ohrožených výstavbou. Extrémně talentovaný vinař, ač bez formálního …


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ Jižní svah

Informace o zdroji

O víně a ušlechtilých destilátech. O labužnických zážitcích s jídlem všeho druhu, od fantastického chleba s hořčicí a studenou sekanou po neméně skvělé foie gras.

Ikona:  

Domovská stránka
http://jizni-svah.blogspot.com/

RSS export
http://feeds2.feedburner.com/JizniSvah?format=xml

Systémové informace

ID: 50

Jmenné ID: jizni-svah

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: NE

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: dnes 05:31

Návratový kód: HTTP 200

RSS export naposledy zpracován: dnes 05:31

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 06:01