Vilemínino zátiší - Články

Galantina

"Jak se dělá galantina z krůty?" "Stejně jako z kachny, ale pozor, změna: z krůty!" To přece my pamětníci Š+G známe. Leta jsme nad tím doma my ženské dumaly, matka to nejasně komentovala poznámkou, že je to jako taková nádivka, …

"Takový UHO..." aneb retrosérie

Doma není nikdo prorokem, a tak muž se zábleskem nostalgie čas od času vzpomíná na ta obyčejná, převážně nedobrá a samozřejmě i ledabyle a bez zájmu uvařená jídla z jídelny, z dob, kdy se suroviny přece jen dost lišily od těch dnešních. Ne že by...


Patizonové brownies

Patizon je druh tykve, tak se taky na podzim hodí, i když není tak využíván jako oranžové dýně. Dušičkové recepty nejsou moc pestré, to ty halloweenské ano a jen kvůli nim by mě to bavilo. Není to sice svátek domácí, ale někde v pradávnu má...

Podzim? Maso 5x jinak.

Už se dělá chladněji, a tak přicházejí i chutě na pořádnější kus masa, nejlépe měkkého, s omáčkou nebo "pořádnou" šťávou... a jak jsem mezi mladšími hospodyňkami a kuchaři zjistila, bývá jim docela záhadou, jak takové maso připravit. Dušené …


Bramborový kiš (quiche)

Když jsem jednou narazila nejspíš na Pinterestu na slaný koláč plněný bramborami, mírně popuzeně jsem recept přeskočila s pocitem, že to zas bude nějaké veleúsporné jídlo z dob nedostatku.

Napečené novinky

Koláče a buchty se na podzim nedají pominout. Pustila jsem se do pár nových receptů, vesměs velmi snadných.


Když rostou

Minulé dva roky se mi houby vyhýbaly, zato v posledních týdnech jich je tolik, že rostou i v lese za sídlištěm, nejen babky, ale i hodně hnědých hříbečků.

Kváskování

Tohle měl být jen rychlý report z průletu kuchyní, ale těch pátků od té doby uteklo již více a já to ještě nedopsala...


Koláč mazarin

Hned první sousto mě ohromilo! Koláč z křehkého těsta s marcipánovou náplní a ovocem chutnal neodolatelně. Často tak moc nejásám, když zkouším nový recept, ale tentokrát ano.


Domácí jídla na rodinné oslavy III.

Už poslední posvatební sešlost, tentokrát s novou rodinou.

Domácí jídla na rodinné oslavy II.

Série domácích oslav pokračovala sešlostí na jedné rodinné chalupě, očekáváno bylo 10-14 hostí.


Domácí jídla na rodinné oslavy I.

Větší domácí oslavy se nepořádají tak často, aby si je jeden dost nacvičil, tak se možná budou moje zkušenosti někomu někdy hodit.

Letnice - svatodušní svátky v kuchyni

Letnice jsou svátky pohyblivé, původně vítání léta a úrody. Letos připadají právě na 9. června.


Marinovaný losos v troubě

Jde mi to psaní ztuha z různých důvodů, ale dnes jsem se odhodlala téměř zatepla sepsat, jak jsem si poradila s lososem, aby splňoval moje maximalistická zadání.

3x králík

Dostala jsem králíka, byl nejmíň dvakrát tak velký než ty vyzáblé kostry, co prodávají v hypáčích. A měl i všechny vnitřnosti.


Doba postní v kuchyni

Před námi je Pražná neděle. Chcete-li se v kuchyni inspirovat tradicemi, nabízím přehled starobylých pokrmů a zvyků, vážících se k postní době, i když jich z logiky věci není mnoho.

Batáty

Sladké brambory jsou již celkem běžně k dostání v hypáčích, a tak jsem je konečně už taky vyzkoušela.


Tříkrálový koláč - Galette des Rois

Koláč z listového těsta s mandlovou náplní-frangipane připomíná svým kulatým tvarem a zlatavou barvou slunce...

Bilance 2018 a PF

Letos jsem kvůli několika chorobám a dalším smutným událostem na blog mnoho nepřidala, fotit ani psát mi moc nešlo. Uzdravování pokračuje, tak mi snad nový rok bude přát víc. Bez mých blízkých, rodiny i přátel, bych to těžko zvládla. Díky všem.


Letošní vánoční tipy

Sama mám letos pečení cukroví zakázané (kvůli zdraví), s dopomocí ženské osoby blízké jsme ale vyzkoušely jeden nový recept, který mě zaujal v albertím magazínu (tedy byl to snad jediný za celý rok...). Kdo ochutnal, byl mile překvapen, tak...

Svatomartinský pozdrav

Už to vypadalo, že budu mít prostor a síly na nové příspěvky, ale ne: zlomila jsem si rameno, tak vaření i psaní zas odkládám... Rohlíčky ani neumotám, ale na husu jsem pozvaná:) AspoŇ koukněte na pár ilustračních fotek svatomartinských rohlíčků...


Navštívil mě sírovec

Přesněji, dostala jsem velký kus sírovce. O této krásné houbě vím dlouho, ale zatím jsem ji nenašla. Pějí se na ni ódy, jak je výborná.

Úplný ukazatel receptů

Mám slabost pro soubornější články, kde je více receptů pohromadě. Taky mám vyzkoušeno, že vyhledávání tu má své mouchy, nejednoznačné mohou být i rubriky, proto jsem sestavila tento dvoudílný "ukazatel" odkazů na příslušné články, kde se …


Úplný ukazatel receptů - sladké

Mám slabost pro soubornější články, kde je více receptů pohromadě. Taky mám vyzkoušeno, že vyhledávání tu má své mouchy, nejednoznačné mohou být i rubriky, proto jsem sestavila tento dvoudílný "ukazatel" odkazů na příslušné články, kde se …

10 let blogu

Právě bloguju deset let. Za tu dobu se foodblogy hodně proměnily, o jídle se píše na mnoha úrovních a v mnoha souvislostech téměř všude. I já zažila období hektická i útlumová, třeba denní návštěvnost kolem tisícovky, pozornost médií, nabídky psát...


Inspirace pro červen

Aspoň jeden aktuální příspěvek po delší době přidávám, jak jsem vyšetřila čas a síly. Vařím i nové pokrmy a kombinace, a to mě samotnou po deseti letech blogu překvapuje. Ovšem starší známá jídla musí být také, čili mám pořád co vařit.

1. republika na stole

Po stu letech nám má doba 1. republiky pořád co nabídnout, i když lépe se lidé měli jen pár let před krizí sa potom před protektorátem. Tehdy vznikaly nové podniky (Šroubek, uzenáři Maceška a Beránek, cukráři Berger a Myšák, ryby Vaňha, lahůdky...


1. republika na stole - pozvánka

Na blog času nezbývá, ten, co jsem měla, jsem věnovala přípravě povídání o jídle za 1. republiky. Můžete si ho přijít vyslechnout V PONDĚLÍ 9. DUBNA OD 15,30 DO KLUBOVNY MĚSTSKÉ KNIHOVNY V PRAZE NA MARIÁNSKÉM NÁMĚSTÍ. Vstup volný, malé...

S kváskem: lívance a krekry

Nedávno jsem potřebovala omladit kvásek, chleby začaly být moc nízké a o něco hutnější. Přitom zbývá takový trochu slabší kvásek, který chleba ještě neutáhne, ale je možno využít ho na jiné recepty.


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ Vilemínino zátiší - Články

Informace o zdroji

Domovská stránka
http://vilemina.blog.cz/

RSS export
http://vilemina.blog.cz/rss-kanal/prehled-clanku

Systémové informace

ID: 85

Jmenné ID: vilemina

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: NE

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: dnes 22:46

Návratový kód: HTTP 200

RSS export naposledy zpracován: dnes 22:46

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 23:16