Vilemínino zátiší - Články

Úplný ukazatel receptů

Mám slabost pro soubornější články, kde je více receptů pohromadě. Taky mám vyzkoušeno, že vyhledávání tu má své mouchy, nejednoznačné mohou být i rubriky, proto jsem sestavila tento dvoudílný "ukazatel" odkazů na příslušné články, kde se …

Úplný ukazatel receptů - sladké

Mám slabost pro soubornější články, kde je více receptů pohromadě. Taky mám vyzkoušeno, že vyhledávání tu má své mouchy, nejednoznačné mohou být i rubriky, proto jsem sestavila tento dvoudílný "ukazatel" odkazů na příslušné články, kde se …


10 let blogu

Právě bloguju deset let. Za tu dobu se foodblogy hodně proměnily, o jídle se píše na mnoha úrovních a v mnoha souvislostech téměř všude. I já zažila období hektická i útlumová, třeba denní návštěvnost kolem tisícovky, pozornost médií, nabídky psát...

Inspirace pro červen

Aspoň jeden aktuální příspěvek po delší době přidávám, jak jsem vyšetřila čas a síly. Vařím i nové pokrmy a kombinace, a to mě samotnou po deseti letech blogu překvapuje. Ovšem starší známá jídla musí být také, čili mám pořád co vařit.


1. republika na stole

Po stu letech nám má doba 1. republiky pořád co nabídnout, i když lépe se lidé měli jen pár let před krizí sa potom před protektorátem. Tehdy vznikaly nové podniky (Šroubek, uzenáři Maceška a Beránek, cukráři Berger a Myšák, ryby Vaňha, lahůdky...

1. republika na stole - pozvánka

Na blog času nezbývá, ten, co jsem měla, jsem věnovala přípravě povídání o jídle za 1. republiky. Můžete si ho přijít vyslechnout V PONDĚLÍ 9. DUBNA OD 15,30 DO KLUBOVNY MĚSTSKÉ KNIHOVNY V PRAZE NA MARIÁNSKÉM NÁMĚSTÍ. Vstup volný, malé...


S kváskem: lívance a krekry

Nedávno jsem potřebovala omladit kvásek, chleby začaly být moc nízké a o něco hutnější. Přitom zbývá takový trochu slabší kvásek, který chleba ještě neutáhne, ale je možno využít ho na jiné recepty.

Trochu exotiky

Inspirací pro nové chutě v kuchyni jsou stále častěji exotická jídla ze zemí hodně vzdálených. Ty jsem sice nikdy nenavštívila, to mě ani neláká, ale autentické restaurace jsou i u nás, tak si jeden může udělat představu, jak má jídlo vypadat a...


PF 2018

AŤ SE VÁM V ROCE 2018 DAŘÍ NEJEN V KUCHYNI!

Letos nově vyzkoušeno

V pondělí 11. prosince ještě dávám vánoční přednášku s ochutnávkami v MKP na Mariánském (učebna-vedle sálů, 15,30), tak jsem hledala i vhodné recepty na cukroví - letos něco bez másla a vajec? Nu, mám takových pár, nejlépe vyhovují sádláčky, a to...


Dýňové recepty

Vyměňujeme kuchyň, a tak o huse, které se ujali naši mladí, snad poreferuju příště. Baví mě dýně.

Stále nemám na blog čas...ale vařím

Ani po měsíci se mi ještě neudělalo víc volna na psaní blogu, vrcholí přípravy na rekonstrukci kuchyně a péče o členy rodiny je stále v poměrně intenzivní fázi. Další dobrý důvod mého zaneprázdnění najdete na konci. Jíst se však musí, tak aspoň...


Aktuálně spíš pauza

Věrným čtenářům už dlužím omluvu, že jsem tak dlouho nic nového nepřidala. Na nový článek s podzimními tipy si ještě budete muset počkat, nyní jsou na řadě zásadnější věci. Vařím spíše klasiku: šunkofeky, rizoto, řízky, plněné papriky, krůtí na...

Po dovolené

Letos jsem po dvou týdnech dovolené neměla až takový absťák z nevaření jako jindy. Tedy párkrát jsem něco ucmuchtila, protože normálně se venku najíst je spíš zázrak. Hub jsem moc nenašla, tak bylo jen trochu hříbkové omáčky s nudlemi a klobása s...


Roztrhnu tě jak slanečka!

Napadlo vás někdy, jaký základ má tohle přirovnání? Vzhledem k četnosti výskytu nasolených sleďů v sudu, tedy slanečků, v maloobchodní síti asi ani ne.

Meruňkové nadělení

Od jara se povídá, že meruňky letos ani nebudou, a skutečně máme příbuzenstvo, kterým se neurodilo nic. Tak jsem si aspoň po úvaze asi před dvěma týdny zakoupila u stánku necelá tři kila lehce přezrálých českých malých meruněk, že si jen udělám...


Domácí listové těsto 2 - naslano

Slané listové pečivo se hodí i do horkých dnů, když se vám ho podaří upéci v nějaké chladnější kuchyni anebo aspoň v izolované (vestavěné) troubě - je to fakt rozdíl!

Domácí listové těsto

Když jsem vařila v mládí, byla jednoduchost a rychlost jasným příkazem, i když mě to bavilo i tenkrát. Dnes si pro zábavu naopak vybírám různé pracnější a složitější recepty, zejména ty, o nichž jsem vždy tvrdila, že tohle tedy NIKDY doma dělat...


Nové recepty z Restaurant Day

Ani nepočítám, kolikátý Restaurant Day to byl, v zahradě knihovny na Hradčanech snad třetí, vždy v květnu.

Pozvání na další Restaurant Day

Květnový RD již tradičně chystáme v zahradě knihovny na Hradčanech, tedy na Pohořelci. Účastníci jsou již přihlášeni, a tak můžu slíbit zajímavá menu, dost velký výběr bezlepkových dobrot i rozmanité pozdravy ze zahraničních kuchyní. Nebude chybět...


Velikonoční ohlédnutí

Velikonoce nekončí pondělním koledováním, a tak moje opožděné zprávy ze sváteční kuchyně nejsou ještě úplně mimo. Známé "Hody, hody do provody" znamenalo, že hodování a koledování pokračovalo i o další, provodní neděli.

Menu pro návštěvu

Záměrem bylo připravit více chodů k uctění návštěvy, ale nakonec jich až tolik nebylo. Některé pokrmy jsem vařila na přání.


Dva sprinty, téměř postní

Konečně zas můžu přidat nějakou tu rychlovku čili sprint - jídlo, které bude v množství 2 porce hotové do 15 minut. Nic světoborného, ale jistá vychytávka tam je.


Konec masopustu

Ač jsem celou masopustní dobu moc článků nepřidala, o to více jsem vařila v souladu s tradicí plno masopustních jídel, nejen masa, ale i moučníků.


Hurá! Ukončení pracovního poměru z důvodu odchodu do důchodu

Témata týdne zpravidla s úsměvem přecházím, ale tentokrát se mi skoro přesně trefilo do životní situace: otevřela jsem konečně po měsíci blog, abych sepsala, co jsem připravila minulý týden na rozloučení v práci.


Přání

Protože tuším, že už něco sepsat z těch hektických příprav nestihnu, dávám sem taky aspoň přání. Ať se vám svátky vydaří k plné spokojenosti, sejdete s těmi, co chcete, užijete společně příjemné chvíle a nezaskočí vám! Vilemína


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ Vilemínino zátiší - Články

Informace o zdroji

Domovská stránka
http://vilemina.blog.cz/

RSS export
http://vilemina.blog.cz/rss-kanal/prehled-clanku

Systémové informace

ID: 85

Jmenné ID: vilemina

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: NE

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: dnes 06:16

Návratový kód: HTTP 200

RSS export naposledy zpracován: dnes 06:16

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 06:46