Vilemínino zátiší - Články

Letnice - svatodušní svátky v kuchyni

Letnice jsou svátky pohyblivé, původně vítání léta a úrody. Letos připadají právě na 9. června.

Marinovaný losos v troubě

Jde mi to psaní ztuha z různých důvodů, ale dnes jsem se odhodlala téměř zatepla sepsat, jak jsem si poradila s lososem, aby splňoval moje maximalistická zadání.


3x králík

Dostala jsem králíka, byl nejmíň dvakrát tak velký než ty vyzáblé kostry, co prodávají v hypáčích. A měl i všechny vnitřnosti.

Doba postní v kuchyni

Před námi je Pražná neděle. Chcete-li se v kuchyni inspirovat tradicemi, nabízím přehled starobylých pokrmů a zvyků, vážících se k postní době, i když jich z logiky věci není mnoho.


Batáty

Sladké brambory jsou již celkem běžně k dostání v hypáčích, a tak jsem je konečně už taky vyzkoušela.

Tříkrálový koláč - Galette des Rois

Koláč z listového těsta s mandlovou náplní-frangipane připomíná svým kulatým tvarem a zlatavou barvou slunce...


Bilance 2018 a PF

Letos jsem kvůli několika chorobám a dalším smutným událostem na blog mnoho nepřidala, fotit ani psát mi moc nešlo. Uzdravování pokračuje, tak mi snad nový rok bude přát víc. Bez mých blízkých, rodiny i přátel, bych to těžko zvládla. Díky všem.

Letošní vánoční tipy

Sama mám letos pečení cukroví zakázané (kvůli zdraví), s dopomocí ženské osoby blízké jsme ale vyzkoušely jeden nový recept, který mě zaujal v albertím magazínu (tedy byl to snad jediný za celý rok...). Kdo ochutnal, byl mile překvapen, tak...


Svatomartinský pozdrav

Už to vypadalo, že budu mít prostor a síly na nové příspěvky, ale ne: zlomila jsem si rameno, tak vaření i psaní zas odkládám... Rohlíčky ani neumotám, ale na husu jsem pozvaná:) AspoŇ koukněte na pár ilustračních fotek svatomartinských rohlíčků...

Navštívil mě sírovec

Přesněji, dostala jsem velký kus sírovce. O této krásné houbě vím dlouho, ale zatím jsem ji nenašla. Pějí se na ni ódy, jak je výborná.


Úplný ukazatel receptů

Mám slabost pro soubornější články, kde je více receptů pohromadě. Taky mám vyzkoušeno, že vyhledávání tu má své mouchy, nejednoznačné mohou být i rubriky, proto jsem sestavila tento dvoudílný "ukazatel" odkazů na příslušné články, kde se …

Úplný ukazatel receptů - sladké

Mám slabost pro soubornější články, kde je více receptů pohromadě. Taky mám vyzkoušeno, že vyhledávání tu má své mouchy, nejednoznačné mohou být i rubriky, proto jsem sestavila tento dvoudílný "ukazatel" odkazů na příslušné články, kde se …


10 let blogu

Právě bloguju deset let. Za tu dobu se foodblogy hodně proměnily, o jídle se píše na mnoha úrovních a v mnoha souvislostech téměř všude. I já zažila období hektická i útlumová, třeba denní návštěvnost kolem tisícovky, pozornost médií, nabídky psát...

Inspirace pro červen

Aspoň jeden aktuální příspěvek po delší době přidávám, jak jsem vyšetřila čas a síly. Vařím i nové pokrmy a kombinace, a to mě samotnou po deseti letech blogu překvapuje. Ovšem starší známá jídla musí být také, čili mám pořád co vařit.


1. republika na stole

Po stu letech nám má doba 1. republiky pořád co nabídnout, i když lépe se lidé měli jen pár let před krizí sa potom před protektorátem. Tehdy vznikaly nové podniky (Šroubek, uzenáři Maceška a Beránek, cukráři Berger a Myšák, ryby Vaňha, lahůdky...

1. republika na stole - pozvánka

Na blog času nezbývá, ten, co jsem měla, jsem věnovala přípravě povídání o jídle za 1. republiky. Můžete si ho přijít vyslechnout V PONDĚLÍ 9. DUBNA OD 15,30 DO KLUBOVNY MĚSTSKÉ KNIHOVNY V PRAZE NA MARIÁNSKÉM NÁMĚSTÍ. Vstup volný, malé...


S kváskem: lívance a krekry

Nedávno jsem potřebovala omladit kvásek, chleby začaly být moc nízké a o něco hutnější. Přitom zbývá takový trochu slabší kvásek, který chleba ještě neutáhne, ale je možno využít ho na jiné recepty.

Trochu exotiky

Inspirací pro nové chutě v kuchyni jsou stále častěji exotická jídla ze zemí hodně vzdálených. Ty jsem sice nikdy nenavštívila, to mě ani neláká, ale autentické restaurace jsou i u nás, tak si jeden může udělat představu, jak má jídlo vypadat a...


PF 2018

AŤ SE VÁM V ROCE 2018 DAŘÍ NEJEN V KUCHYNI!

Letos nově vyzkoušeno

V pondělí 11. prosince ještě dávám vánoční přednášku s ochutnávkami v MKP na Mariánském (učebna-vedle sálů, 15,30), tak jsem hledala i vhodné recepty na cukroví - letos něco bez másla a vajec? Nu, mám takových pár, nejlépe vyhovují sádláčky, a to...


Dýňové recepty

Vyměňujeme kuchyň, a tak o huse, které se ujali naši mladí, snad poreferuju příště. Baví mě dýně.

Stále nemám na blog čas...ale vařím

Ani po měsíci se mi ještě neudělalo víc volna na psaní blogu, vrcholí přípravy na rekonstrukci kuchyně a péče o členy rodiny je stále v poměrně intenzivní fázi. Další dobrý důvod mého zaneprázdnění najdete na konci. Jíst se však musí, tak aspoň...


Aktuálně spíš pauza

Věrným čtenářům už dlužím omluvu, že jsem tak dlouho nic nového nepřidala. Na nový článek s podzimními tipy si ještě budete muset počkat, nyní jsou na řadě zásadnější věci. Vařím spíše klasiku: šunkofeky, rizoto, řízky, plněné papriky, krůtí na...

Po dovolené

Letos jsem po dvou týdnech dovolené neměla až takový absťák z nevaření jako jindy. Tedy párkrát jsem něco ucmuchtila, protože normálně se venku najíst je spíš zázrak. Hub jsem moc nenašla, tak bylo jen trochu hříbkové omáčky s nudlemi a klobása s...


Roztrhnu tě jak slanečka!

Napadlo vás někdy, jaký základ má tohle přirovnání? Vzhledem k četnosti výskytu nasolených sleďů v sudu, tedy slanečků, v maloobchodní síti asi ani ne.

Meruňkové nadělení

Od jara se povídá, že meruňky letos ani nebudou, a skutečně máme příbuzenstvo, kterým se neurodilo nic. Tak jsem si aspoň po úvaze asi před dvěma týdny zakoupila u stánku necelá tři kila lehce přezrálých českých malých meruněk, že si jen udělám...


Domácí listové těsto 2 - naslano

Slané listové pečivo se hodí i do horkých dnů, když se vám ho podaří upéci v nějaké chladnější kuchyni anebo aspoň v izolované (vestavěné) troubě - je to fakt rozdíl!

Domácí listové těsto

Když jsem vařila v mládí, byla jednoduchost a rychlost jasným příkazem, i když mě to bavilo i tenkrát. Dnes si pro zábavu naopak vybírám různé pracnější a složitější recepty, zejména ty, o nichž jsem vždy tvrdila, že tohle tedy NIKDY doma dělat...


Nové recepty z Restaurant Day

Ani nepočítám, kolikátý Restaurant Day to byl, v zahradě knihovny na Hradčanech snad třetí, vždy v květnu.

Pozvání na další Restaurant Day

Květnový RD již tradičně chystáme v zahradě knihovny na Hradčanech, tedy na Pohořelci. Účastníci jsou již přihlášeni, a tak můžu slíbit zajímavá menu, dost velký výběr bezlepkových dobrot i rozmanité pozdravy ze zahraničních kuchyní. Nebude chybět...


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ Vilemínino zátiší - Články

Informace o zdroji

Domovská stránka
http://vilemina.blog.cz/

RSS export
http://vilemina.blog.cz/rss-kanal/prehled-clanku

Systémové informace

ID: 85

Jmenné ID: vilemina

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: NE

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: dnes 01:01

Návratový kód: HTTP 200

RSS export naposledy zpracován: dnes 01:01

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 01:31