Sýromil | Za dobrý sýr

Time out

Na světě nic netrvá věčně. Od března 2011 kdy jsem napsal první článek na tento blog, uběhly více než čtyři roky. Prvních pár článků jsem napsal do šuplíku, protože jsem měl obavu, jestli mě psaní o sýrech bude bavit. Nakonec se to zvrtlo a bavilo mě …

Brie Président

Žijeme v krásné zemi. Zvlášť nyní v léte se o tom přesvědčuji skoro každý den. Máme tu hezký holky, živou historii a všude je to kousek  do přírody. Co ale nemáme je sýrárna na každém rohu, která by vás zachránila když si to vaše tabule žádá, nebo …


Noord-Hollandse kaas

Není gouda jako gouda. Ta pravá holandská je jiná než gouda made in Poland nebo “sýr typu gouda”. I mezi holandskými goudami jsou ale značné rozdíly. To není překvapivé. U francouzských vín také nečekáte že budou chutnat všechna stejně. U holandské …

Čedar

Čedar je sýr, ke kterému mám trochu schizofrenní přístup. Na jedné straně ho používám hlavně v kuchyni jako významnou ingredienci na řadu zapékaných jídel. Na straně druhé ho občas kombinuji s dobrým alkoholem. A to za plného vědomí, že tyto dvě role …


Cantal

  Wikipedie říká, že Cantal je francouzský departement ležící v regionu Auvergne. Značná část tohoto departementu tvoří náhorní rovina Aubrac. Trávu na jejích loukách nikdo nekosí a půda je zde bohatá na draslík, hořčík a fosfor. Tyto podmínky vytváří …

Graukäse

Poslední dobou se každý rok alespoň jednou ocitnu v rakouském Tyrolsku, Salcbursku nebo Štýrsku. A pokaždé tam vyplením nějaký místní obchod nabízející lokální sýr. Letos jsem tak učinil v městečku jménem Hollersbach a nejzajímavějším úlovkem byl sýr …


Fransýr v Lucerně

Od poloviny minulého roku můžete v pražské pasáži Lucerna narazit na Fransýr – obchod s francouzskými sýry. Pokud patříte mezi pražské sýrové stopaře, pravděpodobně jste znali Fransýr v pražské Šmeralově ulici. Ten Fransýr, o kterém jsem napsal tento …

Maskar z Polné

Je poslední den roku 2013 a já ho zakončím jednou kuriozitou. Na Facebooku v diskuzi pod příspěvkem ve kterém jsem popravoval laciné Camemberty mě někdo z Think Food upozornil na skutečný masakr. Přiznám se, že jsem když jsem si komentář přečetl, …


Jakoby Camembert

V několika posledních příspěvcích jsem zmiňoval sýr Camembert. Tomuto nejslavnějšímu sýru světa jsem kromě samostatného článku věnoval i několik dalších pasáží v ostatních článcích na blogu. AOC Camembert vyrobený v Normandii miluji a svou lásku k …

20 000

Opět jste mě potěšili. Na Facebooku je nyní přes 20 000 lidí, kteří likem vyjádřili, že je jim téma dobrých sýrů blízké. Děláte mi tím radost a motivujete mě tím o sýru stále psát. Jsem fakt moc rád, že existuje tolik lidí, kteří mají sýr rádi a že …


Le sein de ma nourrice

Je velmi nepravděpodobné, že už mě ve světě sýrů nic nepřekvapí. Jsem překvapován stále a rád. S každým dalším sýrem se dozvídám něco zajímavého. Někdy mě u nového sýru dostane chuť, někdy zajímavý příběh a jindy vzhled. Jedním ze zajímavých sýrů je i …

Bratři z Lidlu

Nedávno jsem se ocitnul na fajn večírku, kterého se za sýry zúčastnila delegace velvyslanců z Lidlu. Tou dobou probíhala v tomto obchodě nějaká sýrová akce a náš hostitel ji v rámci přípravy na večírek využil. Když jsem tuto informaci dostal (společně …


Podzimní Tomme de Brebis

Preferujete určité sýry v určitém ročním období? Já ano. Se sýry je to totiž stejné jako s vínem. Můžete je pít celý rok, ale v určitou roční dobu si některá vína užijete víc. Já na podzim preferuji hlavně starší sýry, které se mi na stůl dostanou po …

Saint-Marcellin

Když jsem Saint-Marcellin viděl poprvé, myslel jsem si že to je francouzský kozí sýr. Sýr s typickým vrásněním pro kozí sýry je malý vzrůstem a disponuje pronikavým aroma. Saint-Marcellin je ale trochu šibal. Ve skutečnosti se jedná o sýr vyráběný z …


Ricotta Pecorina Crotonese

Ricottu zná každý. Tento sýr, vyrábějící se ze syrovátky je často používán v kuchyni a to i v té naší. Pomáhá nám nejíst nudné těstoviny, vytvářet super chlebíčky nebo úžasné saláty. Ač její konzistence není pro sýr úplně typická, není to tvaroh jak …

Camembert de Normandie

Následující řádky jsou o jednom z nejznámějších sýrů světa. Camembert je snad jediný název francouzského sýru, který zná téměř každý. Bohužel naše představa o tom co nazýváme Camembertem je často dramaticky odlišná od toho co lze Camembertem skutečně …


Dědová gouda z hypermarketu

Nejsem nějak vysazený na hypermarkety. Nemusím tam trávit čas za každou cenu, občas tam ale zařídím co je potřeba. Poslední dobou začaly pronikat sýry i tam. Ve spoustě hypermarketů dnes najdete specializované obchody kde nějaké slušné sýry koupíte. …

Selles-sur-Cher

Na Seller-sur-Cher mám poslední dobou nějak štěstí. Několikrát jsem ho dostal jako fajn dárek, který vždy potěší. Jeho odpudivý vzhled je typickým znakem své kategorie. Partičky francouzských kozích sýrů, které to jak vypadají kompenzují …


Jak správně krájet sýr

Pokud si chcete sýr užít se vším všudy, je potřeba ho umět správně naporcovat. Možná se to zdá jako banalita, ale umět si to správně uříznout je stejně důležité jako nechat to správně vyzrát:) Kolik druhů sýrů, tolik různých tvarů. Kulatý Banon, …

Brie de Meaux

Moje první zkušenost se sýrem Brie proběhla před mnoha lety v Holandsku a nebylo to žádné terno. Přibližně týden tam tento sýr a bageta tvořily základ mé snídaně a někdy (z důvodu nedostatku prostředků) i oběda a večeře. Průmyslový Brie ze sámošky …


Niva Blů

Velmi rád s vámi sdílím příjemné zážitky týkající se mých setkání s dobrými sýry. Také se rád pochvalně zmiňuji o místech, kde se dá na dobrý sýr natrefit. Mám ale v zásobě i paletu zážitků opačných. Například nedávno jsem se dostal do situace, která …

Zapomenuté sýry

zdroj ilustrace Chci vědět více o zajímavých českých sýrech. V nedávném článku jsem vás poprosil, aby jste mi k tomu pomohli a podělili se se mnou o vaše znalosti. Chci tímto poděkovat všem, kteří se se mnou podělili o své tipy na zajímavé české sýry, …


Pomozte mi najít dobré české sýry

Chtěl bych začít více psát o českých sýrech. Zatím jsem o nich mnoho dobrého nenapsal a chci to změnit. Vidím totiž stále více signálů, že dobré české sýry existují a že jich pomalu přibývá. Mám na mysli sýry z farem, regionální sýry, případně všechny …

Sýrové peklo v Tescu

Peklo v Tescu s názvem eidamské sýry. Trápení pak pokračuje bližším pohledem do vitríny, kde jsem našel další hloupé podkategorie jako ementálské sýry apod. Proč trápení? Protože to co vidíte na fotografii reprezentuje vše špatné. Z mého pohledu je …


Ricotta

Nevařím zas tak často a sýry většinou pouze snoubím s vínem. Když ale vařím, rád do jídla nějaký sýr zakomponuji a pak se těším na výsledek. Dobrý sýr málokdy zklame i když ho někdy použiji způsobem, který mu může být proti srsti. Naštěstí existují …

Méně je lépe!

Tento příspěvek je smutný. Je o nemilosrdných mukách, která každý sýromil občas prožívá, když jeho zásoba sýrů vysoko přesahuje jeho aktuální schopnost s těmito sýry naložit správným způsobem. Je také o zmaru, kterého je nekonečná škoda a který je …


Fransýr

Fransýr je malý obchod ve Šmeralově ulici v Praze a aktuálně moje osobní jednička co se týče nákupu francouzských sýrů. V nenápadném krámku se ukrývá pult, kde na vás čekají výborné sýry z různých koutů Francie. Pokud budete mít zájem, dostanete k …

Gorgonzola

Gorgonzola je moje tajná láska. Mám velmi vřelý vztah skoro ke všem sýrům s modrou plísní, ale gorgonzola mezi nimi zaujímá unikátní postavení. Důvodů je mnoho, ale jeden z nich je ultimátní a zároveň velmi prostý – chuti tohoto sýru se máloco …


Red Leicester

Tak jako radost z dobrého sýru, patří k sýromilství i zklamání ze sýrů špatných. Do této kategorie u mě spadají sýry s různými druhy hříchů. Buď jsou to sýry, které si hrají na něco jiného než jsou nebo ty, které výrobci štědře obohacují o barviva, …

Sýry od Antoineho

Potkal jsem Antoineho. Dali jsme si kávu a bavili se o životě, sýrech a vínu. Antoine je Francouz a přinesl mi výborné sýry dle jeho výběru. Tušil jsem že z Paříže přiveze něco zajímavého, skutečnost ale předčila moje očekávání. Antoine žije v Praze a …


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ Sýromil | Za dobrý sýr

Informace o zdroji

O sýru a sýromilství. Nemilosrdně čtvrtím, krájím, strouhám a žvýkám.

Domovská stránka
http://syromil.cz

RSS export
http://feeds.feedburner.com/syromil?format=xml

Systémové informace

ID: 124

Jmenné ID: syromil

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: ANO

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: dnes 20:01

Návratový kód: HTTP 200

RSS export naposledy zpracován: dnes 20:01

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 20:31