Sklenička – wineblog na cestách

Univerzitní Sylvánské z Randersackeru a Würzburgu

Zápisky z pátečního večera ve würzburgském penzionu. Zpaměti jsem měl dojem, že letošní Univerzitní Silvaner je mnohem lepší, než loňský. Ale popořádku: jel jsem pro víno k Sauerům do Escherndorfu. Udělal jsem si studijní volno a vyjel o den dřív, že …

Pár fotek z výletu do Franků

Hned první fotka vypadá jako reklama na dokonalou dovolenou, odstavený sud na podvozku u příjezdu do Escherndorfu. Jel jsem k Horstu Sauerovi pro víno do aktuální bedýnky, dnešní fotoreport bude většinou opakování známého.   Ještě jednou příjezd do …


To se mu to dělá, když to umí

Dostal jsem dárek. Před lety jsem prodal kamarádovi lahev a teď mi ji vrátil jako dar. Když někdo po letech napíše poznámky o víně, které jsem kdysi dovezl, často závidím, protože dotyčné víno už nemám. Většinou se všechno rozprodá během několika …

Dvě červená, Morava a Abruzzo

Svatovavřinecké 2018 kabinet, Karel Koždoň Víno není zatříděné, ale kdyby bylo, tak jako kabinet. Dostal jsem darem s poznámkou ve stylu „když tak to vylej,“ což vždycky beru vážně, protože sám kamarádům rád nalévám největší pecky s podobnými …


Dva ryzlinky Horsta Sauera

Třetí kolo mudrování o franckých vínech: je lepší kabinet nebo pozdní sběr? Milerku a Silvaner jsem řešil včera a předevčírem, u ryzlinku mi moje preference vychází nejjasněji. Na úvodní fotce je pohled z vrcholu vinice Escherndorfer Lump na obec …

Dvakrát Sylvánské Horsta Sauera

Sylvánské zelené je pro Franky zásadní odrůda, imidžově ty dva pojmy skoro splývají. Podobně zásadní je i pro Horsta Sauera, kromě dnešních dvou vín vyrábí i jakostku (JUST Silvaner), barikovaný výběr nazvaný SEHNSUCHT, sylvánský sekt a Grosse Gewachs …


Sauerovy milerky 2019, poprvé doma

Bylo by bývalo vhodné degustační poznámky setřídit a seřadit, aby dávaly nějaký zásadní smysl, ale kromě časového presu (právě vyhlášené Sauerovské bedýnky) tomu brání i pracovní vytížení. V úterý jsem zavařil šest kilo domácího džemu, člověk si musí …

Horst Sauer, Franky. Milerky, sylvány a ryzlinky.

Před rokem jsem ostýchavě představoval Weingut Horst Sauer (tady) jako německou špičku, po letech jim nejprestižnější vinařská ročenka Gault & Millau vrátila čtvrtou hvězdu a pro rok 2018 je jmenovala německým Vinařstvím roku. Uznání si vydobyli …


Pár fotek z pátečního výletu

Začaly prázdniny, všechno se daří! Tak zpívala Radúza a použil jsem to jako titulek už před dvanácti lety. Což mi připomíná, že jsem letos zase zapomněl na výročí Skleničkova blogu (už 13 let, začalo to tady) a promarnil příležitost k sebeoslavným …

Montepulciano jako rosé a jako směs s kabernetem

Cerasuolo d’Abruzzo Superiore 2019 DOC, Barone Cornacchia Zajímavé rosé ze střední Itálie. Důvody, které mě vedly k rozhodnutí přivézt a nabízet vína Barone Cornacchia vás nejspíš nezajímají, ale tohle je jeden z nich. Obecně jsem k roséčkům z jižních …


Dvě bílé krasavice ze střední Itálie

Trebbiano d’Abruzzo Superiore Casanova 2019, Barone Cornacchia Moje přání bylo vyslyšeno, 12,5% alkoholu. To je v roce 2019 malý zázrak, dobře vím o německých ryzlincích s 13,5% alkoholu:-) To není tradicionalismus nebo odmítání pokroku, ale …

Dvakrát Montepulciano od Barone Cornacchia

První dvě červená z páteční zásilky z italského Abruzza. Montepulciano d’Abruzzo Casanova 2018, Barone Cornacchia První pohled patřil údaji o alkoholu na zadní etiketě (14%). Montepulciano je odrůda, která dává (až) 14 kilogramů hroznů na keř, temnou …


Degustace: Itálie v deseti skleničkách

Dnes tady měly být degustační poznámky o dvou červených z Abruzza, ale při pondělním rozvážení abruzzských bedýnek po Praze jsem si uvědomil, že mám tři povedená červená z Toskánska, tři bílá a několik červených z Abruzza, mám nabité pistole a už …

Tekutý sýr na osm a sekt z Passeriny

V říjnu 2013 jsem na italských degustacích ujížděl na abruzzských sektech. Pro jistotu jsem si prošel staré poznámky tady, bylo to vinařství Eredi Legonziano a tři odrůdové sekty z odrůd Cococciola (nekupte to!), Pecorino a Passerina. Tehdy jsem si …


Bílá Itálie, pět odrůd

Dnes to nebude o degustaci nebo o tom, jak poznat nerez od sudu, jen reakce na hektické středeční dění. Ráno jsem odvezl auto do servisu a odpoledne se dozvěděl, že „to dneska hotový nebude,“ ale za to to bude stát balík, večer plašil chmury starým …

Pozdní sběr červnový podruhé

„Je to docela dramatický. Každá sklizeň je jako jiné zvíře a musíte se na ni naladit. Musíte předvídat, máte starosti, pár nocí před startem špatně spíte. Pozorujete oblohu, pozorujete mraky, chtěli byste trochu deště, ale zase žádnou bouřku, nechcete …


SKB 86 – Pecorino a Passerina jako nová Vernaccia

Po dvou měsících bez vycházek mi chybí cestování a hlavně Itálie, proto hned po rozeslání a rozvezení posledních toskánských bedýnek vyhlašuju nové.  Letos podruhé to bude úplná novinka, tentokrát z italského Abruzza. Ale popořadě…  V listopadu jsem …

Dvakrát Nobile

Začal jsem psát o novém Vino Nobile Riserva 2016 z Gracciana, ale hned se mi do toho pletlo základní Vno Nobile 2014. Večer sedím s Nobile 2014 a zajídám je parmezánem. Osm hodin za volantem jsem po Praze rozvážel víno z aktuálních bedýnek …


Dvakrát Sangiovese z Montepulciana

V pondělí v poledne přijely vína z Gracciana. Hned odpoledne jsem zabalil a poslal prvních deset bedýnek nejvzdálenějším abonentům a večer si udělal degustaci na zahradě. Začalo meteorologické léto a odpoledne jako by dohánělo květnové resty, byl …

Vermentino od Antinoriho

Vermentino od Antinotiho jako potvrzení, že svět je zase v pořádku. Není to největší víno Toskánska (přestože Pietro Antinori je možná největší místní vinař objemem produkce i významem) ani to není to nejlepší z Bolgheri (přestože Pietro Antinori …


Pozdní sběr červnový

Koronavirová krize začala řádit teprve teď, když státy otvírají hranice a začíná závod o peníze z exportu. Prvního června otvírají italské restaurace a italský ubytovací web agriturismo.net nabízí desetiprocentní slevu na rezervace ubytování v roce …

Dva mladičké Sylvány z Franků

V sobotu jsem dostal dva Silvanery 2019 z franckého vinařství Horst Sauer. Silvaner JUST 2019 je Gutswein čili jakostka, o kterou jsem ani nestál. Večer jsem ji doma upíjel s naprostou spokojeností, jen cenové kalkulace mně kazily náladu. 2019er JUST …


Magnum doma aneb všechno je jednou poprvé

Asi poprvé v životě jsem si doma otevřel lahev Magnum. Dvojnásobný objem 1,5 litru. Obchodníci se šampaňským s oblibou říkají, že lahev Magnum je optimální velikost pro gentlemana, jehož dáma nepije, ale já jsem před magnumkama měl vždycky respekt. …

Morgon Les Javernières 2015, Louis-Claude Desvignes

Napřed dobrá zpráva o aktuální toskánské bedýnce. Přihlášky chodí zatím velmi uspokojivě, jakoby většina čtenářů chtěla vyměnit roušky a lahvové pivo doma za Toskánsko a Sangiovese, ale každá přihláška navíc je dobrá :-) Na podporu aktuální bedýnky …


SKB 85, Vino Nobile z Montepulciana

Moje zásoby červených vín jsou na nule. Nutně potřebuju přivézt z Itálie, naštěstí koronavirové běsnění se zdá polevovat. Naše vláda byla rychlá při zavírání hranic, ale teď vyčkává, až hranice otevřou a omezení zruší i země skutečně postižené …

Poslední výstřel 2012

Povinnost vzniklou s dovozem moselských ryzlinků jsem splnil a všechna vína popsal, dnes to bude na tradiční téma. Už dlouho jsem si tady nestýskal, že nemůžeme do Itálie (na úvodní fotce Davida Palazzo ukradné z Facebooku je toskánské Certaldo se San …


Sladká dvojtečka z Mosely 2019

Několik dnů s moselskými ryzlinky Weingut Karl Erbes 2019 končí. Po úvodním zápasu s právě nalahvovanými suchými víny konečně chválím. Inside info pro účastníky aktuální moselské bedýnky: závěrečné 2019 Spätlese z Würzgarten se lahvovalo o několik …

Erbesovy ryzlinky 2019 potřetí, kabinety

Suchý začátek a polosuché pokračování poznámek o ryzlincích ročníku 2019 Weingut Karl erbes bylo poznamenané nedávným lahvováním. Měl jsem výčitky svědomí, že jsem vyburcoval pár desítek čtenářů ke koupi a nejlepší rada po první degustaci byla, ještě …


Moselské ryzlinky 2019, den druhý

Ještě zpátky k předchozím poznámkám o třech suchých ryzlincích z Ürzigu: den odpočinku v otevřených lahvích jim pomohl. Zdá se, že vína jsou rozsekaná nedávným lahvováním. 24 hodin po otevření jsou mnohem přístupnější a hladší, alkohol mnohem lépe …

Ročník 2019 a všechno je jinak

Ve středu přijela toužebně očekávaná zásilka ryzlinků Weingut Karl Erbes z moselského Ürzigu (na fotku se vešla jen polovina vzorků). Zákaz vycházení je dobrá záminka k porušování životosprávy, takže bylo jasné, že se podívám na víc než jednu lahev. …


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ Sklenička – wineblog na cestách

Informace o zdroji

sklenicka.com

Domovská stránka
http://www.sklenicka.com

RSS export
http://www.sklenicka.com/feed/

Systémové informace

ID: 130

Jmenné ID: sklenicka

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: ANO

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: dnes 14:31

Návratový kód: HTTP 304

RSS export naposledy zpracován: včera 06:16

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 15:01