Se Schnytlikem v kuchyni

Malinový velikonoční beránek

Při pohledu z okna se to vůbec nezdá, ale Velikonoce se kvapem blíží. Po období půstu přichází čas hlavičky, vajec ve všech možných podobách, mazance, jidáše. A velikonoční beránek patří na slavnostně prostřený stůl též. Klasické piškotové těsto se …

Na otočku do Kodaně…

Jsem totálně vyšťavená, ale absolutně spokojená, nadšená, nemůže mě rozhodit vůbec nic a na téhle vlně se povezu asi ještě dlouho. Včera u nás byl Ježíšek a vzal nás včera na oběd do Kodaně. Prý, že Noma má pro nás volný stůl! Po třech letech čekání, …


Vodka s granátovým jablkem a vanilkou

„Hört ihr, wie die Engel singen, wie ihr Herz vor Freude lacht. Seht, das Licht, das sie uns bringen, hat die Nacht zum Tag gemacht.“ Cukroví téměř snědené, koledy zní od rána do večera, na adventním věnci hoří třetí svíčka. Nejvyšší čas připravit se …

Zelené cukroví? Matcha sušenky!

O Tannenbaum, o Tannenbaum, wie treu sind deine Blätter! Du grünst nicht nur zur Sommerzeit, Nein auch im Winter, wenn es schneit. O Tannenbaum, o Tannenbaum, wie treu sind deine Blätter! Přiznávám, že vanilkovými rohlíčky, lineckým a pracnami jsem …


Čokoládové hvězdičky s růžovým pepřem

Advent, Advent, die erste Kerze brennt. Die Weihnachtszeit beginnt. Advent, Advent, die erste Kerze brennt. Der Nikolaus kommt bestimmt. A už je to tu. První adventní neděle. Hodiny tikají, stoupá panika a napětí, všude hromady lidí, stres… Nemáte to …

Jelení paštika s pistáciemi a sušenými brusinkami

K podzimu neodmyslitelně patří zvěřina. Jelení, srnčí, divočák… Nedávno jsem se patlala s jelením Welligtonem pro návštěvu, zbylo mi dobré půlkilo odřezků a přemýšlela, co s tím. Na guláš málo, na paštiku akorát :) Suroviny: na paštiku: 450g jeleního …


Čoko-pomerančový pavouk čili muffin

Halloween se blíží a s ním i nezbytně nutná příprava. Obstarat řádný kostým, protože na tu „veledůležitou“ sousedskou party nemůžu jen tak přijít v zástěře a koštětem v ruce. I když… Možná by to i stačilo ;) Vydlabat dýni. A taky pořešit, co dostanou …

Mrkvová polévka s červenou čočkou

Tak se nám ten podzim pěkně vybarvuje. Žluté, oranžové, červené listí se na nás valí ze všech stran, jeden by ho mohl vidlema přehazovat. Ranní mlhy a mrazíky! A všetečné dotazy. Mami, was machst du da? Mamiii, was machst du? Maaamiii! No co asi, …


Hovězí svíčková s omáčkou ze švestkového vína

Koblížek má trochu zvláštní vkus, co se televizních programů týče. Je-li doma, rád sleduje „Das perfekte Dinner“. Nebývá to moc často, tak proti tomu moc nenamítám a stejně se furt točím kolem dětí, tak ono je fakt celkem jedno, co v bedně běží. Kdysi …

Dýňové muffiny s ovesnými vločkami a šalvějí

Kdo se celé léto těšil na příchod podzimu, ať zvedne ruku. Kdo se těšil na dýně, dá ruku dolů, vyhrne si rukávy, obleče zástěru a začne loupat dýni. Ten kdo má chuť na sladké, nechá si ji zajít. Dnes budeme péct muffiny slané. Tyhle se hodí ke …


Těstovinový salát s pečenou červenou řepou

Se začátkem školního, ev. školkového, školního roku, se hodně diskutuje na téma společného stravování ve vzdělávacích institucích. Z diskuzí často vyplývá, že vše je špatně, ale možná, někde na konci toho extra super dlouhého tunelu je tenounký …

Jehněčí kari se špenátem

Babí léto je tu a s ním i já. Máte radost? :-) Posledních pár měsíců bylo poněkud hektických. Stěhování, příchod nového člena rodiny na svět, spousta návštěv, žádná dovolená, marný boj s pavouky ve sklepě… Krabice jsou již vybalené, mimino třímesíční, …


Pikantní čočka s kozím sýrem a granátovým jablkem

Ano, vím, že období půstu je za námi. Taky je mi jasné, že se to tu hemží jen a pouze bezmasými pokrmy a mohlo by se zdát, že jsme se vzdali konzumace masa. Není tomu tak! Kdo chce maso, počká si do příště ;-) Dnes to bude ZASE čočka. Pro nás …

Lasagne s medvědím česnekem a žampiony

Dnes ráno jsem ulovila první medvědí česnek! Pravda, ulovila jsem ho u zelináře. Pořádný les by tu člověk nenašel a navíc si nejsem jistá, zda bych si domů nepřinesla spíš konvalinky. Ne, botanika nikdy nebyla má silná stránka a fakt jsem na sebe …


Rebarborové cupcakes

S první rebarborou skutečně přichází jaro. Je osvěžující, plná šťávy a ukrutně kyselá až trpká. Stejně jako začátek jarního období. U nás se na talíři objevuje je třech variantách. Marmeláda (nebo spíš džem?)  v kombinaci s kiwi, crumble s jahodami …

Placičky z červených fazolí a sladkých brambor

Do nedávné doby jsem si myslela, že nikdo nemůže být v jídle vybíravější než já. Óóóó, jak jsem se mýlila. Pořídili jsme si totiž s mužem mládě, které nejí jen tak něco. Do úst nevezme hovězí, pohrdá vepřovým i drůbežím masem, ale takovou klobásku tu …


Jaro je tu!

A s ním i nový začátek. Během té obludně dlouhé odmlky se mnoho věcí událo a změnilo. Tak jen stručně. Ze slečny se stala paní, k jednomu dítku přibylo druhé a za nedlouho bude s námi ještě jeden kousek. Asi si dovedete představit ten cirkus ;-) …

Hraběnčiny řezy

Ahoj čtenáři a čtenářky, tak začínající hospodyňka Šmudla a rejpal Chlupáč se zase hlásí do služby. Protože my strašně rádi papkáme nezdravě a ještě lepší je, když je to sladké, tak bych Vám ráda předala recept na výborný koláč - buchtu. Dobrá je v …


PF 2010

Vánoční svátky přesně takové, jaké si přejete a nový rok plný skvělých zážitků bez nehod (nejen kulinářských) přeje vaše Schnytlik

Brokolicový salát

Chcete něco zdravého a přesto nedietního? Tak si udělejte tento salát. Je fakt dobrý. Jak na pařby, tak jen tak, na chuť. Jedla jsem ho jednou, ale nedávno jsem si na něho vzpomněla, že bych ho mohla udělat. Pořídili jsme si pejska - jorkšíra. Je to …


Šmudla a Chlupáč vaří

… je nová rubrika, o které doufám, že vás, stejně jako nás, bude bavit.  Po dlouhém, předlouhém, téměř nekonečném přemlouvání jsem získala dva nové pisálky. Šmudlu, začínající hospodyňku a rejpala hospodáře Chlupáče. Už se moc těším na to, čím nás tu …

Žampionový koláč

Momentálně frčím na houbové vlně. Může za to především větší než malé množství žampionů, které přivezla skorotchýně z místní žampionárny. Jedním z osvědčených způsobů jejich zpracování je žampionový koláč. Stejně jako u jiných slaných koláčů není jeho …


Balsamico čočka s křupavými bramborovými kostičkami

Tak na tomhle jídle ujíždíme od léta. Minimálně jednou za čtrnáct dní se nám objevuje na talíři. Fakt. Až tak moc je to dobrý, že nám vůbec nebylo trapné podávat něco tak “obyčejného” jako je čočka při extra speciální seznamovací večeři pro babičky a …

Plněná pečená dýně

U někoho už dýňová sezóna skončila, u nás je ještě v plném proudu. Prostě jsem si dýně nahrabala do zásoby a pořád mám ještě kam sáhnout a do mrazáku to není ;-) Mám nahrabané nejen krásně veliké kousky, kterými lze slušně nakrmit i osm strávníků. …


Extrémně čokoládově čokoládový koláč…

… s pralinkovou náplní je ten úplně nejvíc nejčokoládovější čokoládový koláč, který se mi dostal pod ruku. Je dokonce tak čokoládový, že se čokoládě budu po nějakou dobu vyhýbat (minimálně do zítřejšího rána). Recept na něj jsem si vypůjčila u …

Pětikořením ovoněná dýňová polévka

Jemná, pětikořením a citronem ovoněná dýňová polévka. Poslouží jako dokonalá součást slavnostního podzimního menu nebo prostě jen pro zahřátí a zahnání ukrutného hladu. Zkrátka a dobře, splňuje přesně to, po čem naše tělo a duše touží.  Pozor! Vhodná …


Dopečeno.

Všeobecně se ví, že Schnytlik moc nepeče. Jednak je na to levá, druhak to u ní doma nikdo moc nejí a péct pro Koblihovu sekretářku se jí taky moc nechce. Nicméně poslední projekt s pracovním názvem “astronaut” se jí podařil na výbornou. Je na sebe …

Dýňová pohádka

Zas je tu podzim. Všude dýně. Mám pocit, že minulý záchvat  mé choroby odezněl teprve nedávno a už je tu znovu. Tím, že je teprve v počátcích, nestihla se má mánie projevit v kuchyni nijak podstatným způsobem a neohrozila tak již dlouho plánovanou …


Amarouny k večeři

Nudíte se? Pořiďte si medvídka mývala. Nudíte se a máte hlad? Zajeďte si na amarouny. A když amarouny k večeři, tak jedině od Juana Amadora v restauraci Amador (El Bulli je dost z ruky, navíc mají málo stolů). A cože jsem to měla nedávno k večeři?  …

Chřest v cibulovém pyré

Chřestová sezona je v plném proudu. Byla by věčná škoda promarnit příležitost vychutnat si tuhle lahodnou zeleninu v její nejlepší kondici a proto se na našem stole objevuje často a v hojném množství. Střídá se chřest bílý se zeleným, s máslem, …


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ Se Schnytlikem v kuchyni

Informace o zdroji

Domovská stránka
http://www.schnytlik.cz

RSS export
http://www.schnytlik.cz/feed/

Systémové informace

ID: 90

Jmenné ID: schnytlik

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: ANO

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: dnes 00:01

Návratový kód: HTTP 304

RSS export naposledy zpracován: 23. června 2017 13:33

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 21:16