MENU domů

Meruňková marmeláda 2018

Koupili jsme zahradu. Roste na ní přesně jeden meruňkový strom. Právě nastal čas sklízet a mě tížila otázka, jak nejlépe využít a zpracovat historicky první úrodu čítající asi 6 kg úžasně sladkých, lehce moučnatých a luxusně zralých plodů. Můj muž měl …

Cibulačka z grilu

Gril považuju za tu nejlepší letní kuchyň. Jsem schopná na něm připravovat prakticky cokoli – nebo si alespoň mocně vypomáhat a doma jen pokrm dodělat. Pokud je plynový, je rozpálený za 5 minut a se spoustou příslušenství jako wok pánev nebo pizza …


Letní supréme

Ještě před tím, než na Mall.TV rozjedeme nové koncepty a pořady (ano, bude toho během pár následujících měsíců rovnou vícero), nabízím video natočené v rámci Kuchařské výzvy, které jsem se měla tu možnost zúčastnit. Povel přebírám od Emanuele Ridiho a …

Tortilla de papas

Má jednu výhodu. Lze ji připravit den předem, nechat úplně vychladnout, dát do lednice a druhý den ji rozkrájíte na perfektně pravidelné kousky s ostrými hranami a ze všech stran ji můžete opéct na pánvi na olivovém oleji a nebo nasucho ogrilovat jako …


Kuře Masala

Když jsem od vás na facebooku vyzvídala, čemu byste se rádi přiučili a jaké recepty vám na mém blogu chybí, až nebezpečně často v komentářích zazněla indická kuchyně. Přiznávám totiž, že k ní nemám pocitově tak blízko jako třeba k české nebo …

Portohermobello

Domácí pesto můžete pojmout po svém a podle sezony. Já jsem teď využila medvědí česnek, ale stejně dobře funguje bazalka, rukola nebo i koriandr. Použití hmoždíře je krásné, poetické, rustikální, tradiční… a vopruz. Pokud máte čas, chuť a hmoždíř, …


Vymítač ďábla

Ať už máte to štěstí a budete dnes v noci přeskakovat přes pořádné ohniště a nebo prostě jen hodláte rozohnit gril na balkoně v paneláku, žár Filipo-jakubské noci vás nemine díky marinádě, kterou připravíte během jedné minuty… ale vědět o ní budete i …

Medvědí omáčka

Omáčka, která se hodí nejen ke grilovaným masům, ale třeba i těstovinám, gnocchi nebo pošírovanému chřestu se zastřeným vejcem. Do deseti minut máte hotovo. Podmínkami jsou už hotový silný nesolený vývar, který zredukujete na polovinu a nebo …


Salát Jaroslaw

Oslava jara i jmenin všech Jaroslavů v jednom. Ráda bych vám představila obměnu klasického „cool salad“, ze kterého se vyklubal Coleslaw. Použila jsem na jeho tvorbu food procesor, s tím jde všechno o poznání rychleji. Plátkovací kotouč jsem využila …

Epos o chřestu

Chřest lékařský   Botanický název germánsky zvaného šparglu napovídá, že má až zázračné účinky nejen v gastronomii, ale i v medicíně. Vědělo se o tom už před mnoha tisíci lety v Orientu, odkud se rozšířil do severní Afriky přes Španělsko a střední …


Nadité kuře

Nějaká ta drůbež během Velikonoc na talíř přiletět musí. Ať už to bude klasické kuře, obří kuře jako mám já ze Sklizeno (to na fotce má totiž 2,5 kg a v pohodě z něho připravíte 8 porcí), jarní kuřátko nebo třeba perlička. Zaprvé drůbež vyjměte z …

Nejzelenější hrášková

Jak docílit toho, aby byl hráškový krém tak svěže zelený, jako samotný rozmrazený hrášek? Pokud budete postupovat podle návodu, budete ho mít vařený za 10 minut. Další otázkou je správná hustota polévky. Chcete aby v ní stála lžíce? Nebo radši …


Velikonoční zásoby

Hrášek nebo brokolice Rovnou na Zelený čtvrtek, kdy se podle zvyklostí má konzumovat co nejvíc zelené stravy, z hrášku můžete připravit během pár minut luxusní krémovou polévku s minimem tuku. Tajemství jeho kulervoucí jarní barvy spočívá v co …

Platýs, lardo, kopr

Rybí filet, který se perfektně hodí pro začátečníky. Jak ho správně připravit před tepelnou úpravou. Kterému druhu pánve se stoprocentně vyvarovat a který naopak upřednostnit. Jaké další ryby se připravují stejně? Všechno se dovíte v několika bodech. …


Mramorovaný bramborový knedlík

Domácí bramborový knedlík není zrovna disciplína, do které by se člověk vyloženě hrnul, ale pokud jej budete vařit v páře (v parním hrnci, v multicookeru na nastavení „pára“, v bambusových pařáčcích, kde knedle podložíte pečícím papírem nebo v parní …

Kuře, řepa, cuketa

Recept skýtá mnoho komponentů a můžete vždy využít jen určitou část, ale přestože se zdá, že ingrediencí je hotový telefonní seznam, často se opakují a navíc za vás většinu špinavé práce odmaká trouba. Vytvořila jsem vám jasný itinerář postupu od bodu …


Le Lečo

Taková blbost, dalo by se říct, že. To přece umí každý! Prostě se to tam nahází a zamíchá. Pokud budete respektovat správné pořadí ingrediencí a dáte jim správný čas, bude z obyčejného leča Le Lečo jako pán. Navíc pro vás mám spoustu inspirace, jak …

Játrové knedlíčky a leberknödel

Během prázdninové návštěvy Jižního Tyrolska jsem se nechala unést knönedly, které bylo možné koupit zavakuované po čtyřech kusech v každém řeznictví a sebemenším supermarketu, při čemž se kvalita a chuť pohybovaly tak vysoko, že si tamní člověk sakra …


Domácí krokety

Dneska už doopravdy najdete podniky specializované na cokoli. Zhýralá příloha našich mladých let se dá ale pojmout mnohem čerstvěji, křupavěji a chutněji než si ji matně vybavujete. V bistru Croq´n´roll na pražském Žižkově se mi vlastně líbilo. …

(Bezlepkové) kuře na (čerstvé) paprice

Maminka ho dělávala často, když jsem byla malá. A já ho měla moc ráda. ALE! Tenkrát ho připravovala z kuřecích špalíčků a já nemám ráda ve smetanových omáčkách maso s kostmi. Navíc jsem se po něm vždycky cítila vážně hooodně natuclá. Ten recept chtěl …


Anglický snídaňový toast

Máte dvě možnosti. Buď připravovat všechno naráz a zaktivovat dvě největší pánve, které doma máte. A nebo pěkně v klídku jet jedno po druhém a předehřát troubu na 80-100°C, kde budou jednotlivé složky svorně odpočívat pěkně v teploučku. Tuhle možnost …

Houbofleky

Sušenky a mraženky Letos jsem sice zaznamenala několikero chlubivých fotek houbových úlovků svých přátel na sociálních sítích, ale já dopadla přibližně takto :) … Na žně už to asi příliš nevypadá, ale člověk si musí umět poradit. Pokud máte chuť …


Soutěž Na Grilu

V sobotu 1. července budu po celý den moderovat a také vařit na podiu se svým kolegou a kamarádem Jirkou Hilgartem na akci Praha Na Grilu, která se koná na Střeleckém ostrově. A v souvislosti s tím sem dostala možnost mezi vás rozdat následující: 5x …

Ricottové knedlíčky

Už jsem se s tím nešvarem svěřovala na blogu víckrát – to sladké zkrátka raději obvykle přenechávám jiným. Nicméně existují dezerty, ze kterých není třeba mít strach, co se (ne)obtížnosti přípravy týče a vlastně i konzumace, protože nejsou nijak …


Fish & Chips

Brambory omyjte, nakrájejte na centimetrové plátky a z nich centimetrové hranolky. Propláchněte v cedníku a osušte utěrkou. Nastavte fritovací hrnec na 140 °C. Předsmažte hranolky po dobu 8 minut – neměly by nijak změnit barvu. Okapejte od oleje a …

Chřestový krém

Odřízněte nebo odlomte posledních 5 centimetrů dřevnatých konců chřestu. Vlijte vývar do hrnce, přidejte tyto odřezky, přiveďte k varu a vařte 15 – 20 minut, aby se prosytil chřestovou chutí. Slijte a vyvařený chřest vyhoďte. Naopak špičky (poupátka) …


Vepřová žebra podruhé

U žebírek platí základní pravidlo, které v jiných životních situacích asi nepoužijete: nejdřív jde o měkkost a až pak o krásu :) Už jsme spolu jeden luxusní recept absolvovali, mám ho i v kuchařce, nicméně to neznamená, že k úspěšnému cíli vede jedna …

Domácí BBQ omáčka

Ve velkém rendlíku nebo hrnci s tlustým nepřilnavým dnem rozehřejte olivový olej. Přidejte rozdrcený česnek a záhy také uzenou papriku. Vmíchejte a ihned přidejte kečup nebo passatu, aby obsah nehořkl. Dále pak přidejte všechny ostatní ingredience. Na …


Dokonale pečená drůbež

Je mi to jasné, určitě máte zafixovaný postup, který vás dovede do stadia „celkem spokojeni s výsledkem“. Ale co kdybyste to tentokrát zkusili s větší péčí za cenu naprosto dokonalého výsledku? Jde prakticky o pár pravidel. Text vypadá dlouhý, ale …

Hovězí po burgundsku

VideoreceptV základu jsem postupovala podle Julie Child a jejího receptu v knize Moje francouzská kuchyně. Ale protože jsem vařila ve své kuchyni, přeci jen jsem si vymyslela nějaký ten trik navíc, který by měl celou věc ulehčit. Výsledný efekt však …


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ MENU domů

Informace o zdroji

MENU domů od Koko

Domovská stránka
http://www.menudomu.cz

RSS export
http://www.menudomu.cz/feed/

Systémové informace

ID: 131

Jmenné ID: menudomu

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: ANO

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: dnes 22:16

Návratový kód: HTTP 200

RSS export naposledy zpracován: dnes 22:16

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 22:46