Maškrtnica

Mechový bochníček ala Šumava

Mechový bochníček ze včera a odpověď na “jak to asi časově vychází, takový rychlejší chleba”Videorecept na dost podobný základní “český kmínový” máme i na @pecempecencz, ale opakování matka moudrosti a vlastně to stačí i v krátkosti. 400 g cz žitného …

Ve vlastní šťávě: Těstoviny 3x denně? Naplánujte si na samotku lepší jídelníček

Smáli jste se koncem února lidem, kteří vzali útokem místní supermarket a nakoupili válečné zásoby těstovin a mouky? V aktuální situaci větší nákup dává najednou smysl, pokud člověk nemá obzvlášť v oblibě časté supermarketové procházky v roušce a s …


Ve vlastní šťávě: Chameleonská „nemoc“ histaminová intolerance: Jak se nezbláznit ze zakázaných potravin?

Ještě pár let zpátky byl pojem histaminová intolerance (HIT) mezi běžnou populací neznámý. Střih, je rok 2020 a mnozí vaši známí najednou vynechávají chleba, alkohol, ale taky rajčata, špenát, kysané zelí nebo houby. Od svých lékařů dostali seznam …

Ve vlastní šťávě: Jídelníček na týdny bez nákupů? Objevte klíčení, kvašení a využijte každou slupku.

Potřebujete se na celé týdny zavřít. Už jste pochopili, že bez plánu se bude vařit špatně… Ale plán se neudělá sám a tak končíme s jen o trochu méně chaotickým nákupem než obvykle. Právě pro tyhle případy jsem po rozhovoru s Karolinou Fourovou zkusila …


Slepice na paprice

Jedna kamarádka mi už tradičně s prvními rajčaty a paprikami píše, jak dělám letní pečenou verzi paprikáše – odkaz na recept se vždycky ztratí. Recept pořád funguje, ale pokud aktuálně chcete i vývar, i slepici, jak to bývalo zvykem, tak je to třeba …

Loupáčky z mladého kvasu

Vzhledem k tomu, že spousta z vás se odhodlala založit kvas kvůli aktuální touze po soběstačnosti (čti jako „nesehnal jsem droždí“), zkusila jsem bláhovou věc. Loupáky, lépe řečeno makovky z toho kvasu, co jsme spolu nejen na instagramu nedávno …


Instarecept: Zelené špenátové palačinky

Recept nemůže být snadnější. Pokud chcete zářivě zelenou barvu, je třeba mixovat dlouho a dobrým mixérem, který nevytvoří jen těsto s plovoucími lístečky – já všechno hodím do nástavce na koktejly. Dobré jsou i druhý den, jako wrapy.V aktuální době, …

Kvas z ovocné vody

Pokud jste několikrát zakládali kvas z mouky a vody a umřel dřív, než začal fungovat a zorienovali jste se, mám pro vás ještě jednu možnost – nechte zkvasit jablko! Ve zkratce – nakrájíte jablko, zalijete vodou, 4-5 dní na něj zapomenete a až si …


Nehnětený chléb – chleba pro začátečníky

O chlebu bez hnětení jste asi slyšeli. 3 hrnky mouky, 1,5 hrnku vody, špetka droždí… A ti, kteří neslyšeli, se teď ptají. Na co si dát pozor? Co se dá nahradit a co už ne? Když mám doporučit recept člověku, který nikdy nepekl, doporučuju tento.…

Velevláčný jablečný koláč či perník

Jablečný perník. Nebo kakaová jablečná buchta. Je to na vás. Recept nemůže být snazší. Možná jste podobně jako já pekli tuhle dobrotu mezi prvními bábovkami podle instrukcí z kypřicího prášku? Jestli neznáte, chyba. Je výtečná, extrémně rychlá, vláčná …


Švédský chléb Limpa

Limpa je švédský chléb s vůní koření, sladu a pomeranče. Kromě koření je i příjemně hořkosladký po přidaném sladu. Ve Švédsku ho najdete v mnoha variacích jako všední ekvivalent naší „šumavy“, ale někdy objevíte i speciální, více ovoněnou verzi vort …

Pistáciové rohlíčky

Nestává se to moc často, ale našly se… Přebytečné pistácie! A z nich vzniklo dokonce už třetí cukroví tady na blogu. Ve skutečnosti by nikdy nemohly být přebytečné, všechny pistácie ve svém okolí bez milosti sním, obávám se, že snad i se skořápkou. …


Kynutá čokoládová hvězda

Pokud vás baví šneky, kringely a různé další motanice, bude se vám líbit i sváteční čokoládovo-ořechová hvězda, kterou jsme upekli s Cuketkou ve spolupráci s firmou Electrolux. Osvědčené máslové těsto, k tomu spousta opečených oříšků a čokolády, …

Ve vlastní šťávě: „Pokud hledáte průměr, je lepší se řídit uživatelskými servery,“ říká Lukáš Hejlík, autor Gastromapy

Jaký je rozdíl mezi psaním osobního průvodce a kritickou recenzí? S hercem Lukášem Hejlíkem jsme mluvili o tom, jak vznikla jeho Gastromapa, kolik času věnuje údržbě a komu jsou zápisky na ní určené. Probrali jsme i to, jak se s rostoucím počtem …


Instarecept: Velmi vláčné linecké

Recept je z roku 2018, ale některé věci se nemění. Třeba můj přístup k předvánočním přípravám. Čistě textová verze: Naše linecké (klasický poměr, jen víc tekutin/žloutků):210 g mouky (obvykle napůl hladká a celozrnná špalda, letos část jednozrnka, …

Instarecept: Kokosové čokoládové crinkles (popraskané vánoční cukroví)

Sušenky si můžete upéct klidně i bez Vánoc, jen varuju, jde původně o americkou klasiku, tak jsou dost sladké. Ale zase… můžete je tvarovat menší a jíst jich málo, že ano?:) Ušlehejte do pěny:2 vejce170 g cukru (půl hnědý, půl bílý)Pak přidejte 50 g …


Ve vlastní šťávě: Jak jídlo tvaruje náš životní prostor a co znamená gastrourbanismus?

Kdo by měl být zodpovědný z 2000 a městské tržnice, co všechno přináší městu komunitní zahrady a městské farmy a jak gastroscéna utváří atmosféru města? O tom jsme mluvili s Lucií Kohoutovou, organizátorkou FoodCAMPu, pásma programů o spojení …

Na čem se dá upéct chleba?

Krátká odpověď je „na čemkoli“. Ta delší vyžaduje pečlivější srovnání… V ideálním případě na některém z předmětů, které máte doma. U některých typů chleba podklad nedělá tak velký rozdíl, ale jak se pustíte do volnějších těst, pizzy nebo chleba …


Dýňový toastový chléb se skořicovou spirálou

Takhle bohatý toasťák jste ještě nejedli! Má úžasnou zlatou střídku, spirálu na řezu a voní krásně po skořici. Jak se dopracovat k výsledku vám ukážeme na našem videu. Recept na chléb je součástí speciálu Pečeme s párou, který pro vás s panem Cuketkou …

Kanelbullar

Nejlepší švédský vynález? Kannelbular! Skořicoví šneci s vůní másla a kardamomu. Naučíme vás jak zadělat těsto i jak šneky vytvarovat. Nic to není, všechno pro vás máme pěkně na videu! Recept na šneky je součástí speciálu Pečeme s párou, který pro vás …


Velká podzimní soutěž o ceny

Pečete rádi naše #pecempecen recepty? Teď máte možnost vyhrát jednu z parádních cen od Electrolux při příležitosti stoletého výročí značky. Ukažte nám některý z vašich oblíbených pekařských receptů a vyhrajte troubu, robot nebo stolní mixér! Vše o …

Ve vlastní šťávě: Majitelka veganské mikropekárny: Nejtěžší je napodobit recepty mojí mámy obsahující šest vajec

Ve vlastní šťávě jsme tentokrát mluvili s Marcelou Dulanskou, majitelkou malé veganské pekárny. Řešili jsme, proč a jaké zvolila místo pro svůj speciální podnik, jak začínala bez své provozovny i jaké jsou nevýhody sdílených kuchyní. Marcela Dulanská …


Ve vlastní šťávě: „Jídlo mě konečně neovládá, díky životu bez cukru jsem konečně našla svobodu,“ říká Jana Černá

„K životu bez cukru mě přivedla 13 let trvající porucha příjmu potravy, kdy se u mě objevovaly extrémní výkyvy váhy. I když jsem byla v tom středu a jedla ‚normálně‘, nedokázala jsem fungovat,“ říká Jana Černá, autorka blogu Cukrfree a dvou úspěšných …

VVŠ: Kateřina Saint Germain: Recepty už tolik netáhnou, lidi milují reality show

Kateřina Saint Germain patří minimálně podle počtu 2000 sledujících na sociálních sítích k největším influencerům v oblasti jídla. V rozhovoru jsme probrali, co je podle ní důvodem jejího úspěchu, jak se současná blogerská scéna proměňuje i jak …


VVŠ: Místo dlouhých večeří si vyhraďte čas na degustační snídani – nejnovější smíchovský hit

Brunchových kaváren najdeme po Praze už dost, obvykle nás ale nenutí v nich sedět dvě hodiny. Šéfkuchař Ondřej Kynčl se rozhodl jít opačným směrem a svoji restauraci postavil na ochutnávkových snídaních, které nelze uspěchat. Jak probíhá degustační …

VVŠ: O turistických průvodcích českým gastrem: Tlačenky se lidi bojí, smažák a pivo je jistota

Turisté se na českou kuchyni těší, jen často neví, kde ji hledat. Vyšlapané centrální cesty lemují reklamy na trdelník plněný zmrzlinou, cestovatelské servery doporučují podniky, které místní neznají ani podle názvu, a tak se objevují speciální …


VVŠ: Jednou z největších gastronomických specialit v muslimském světě je půst, říká profesor Zubaida

Odkud pochází kebab nebo baklava a jak má vlastně správný kebab vypadat? V rámci Festivalu arabské kultury jsme s profesorem Samim Zubaidou řešili nejen historická období, která určovala zásadní pokrmy blízkovýchodních zemí, ale také to, čím se …

Ve vlastní šťávě o spontánně kvašeném víně za poslechu housu

Svírá se vám žaludek při představě rozhovoru se someliérem, ale rádi byste se o víně dozvěděli víc, než jen že je červené, bílé, suché nebo sladké? Parta nadšených vinných geeků už po dvacáté organizuje neformální vinný pop-up, na kterém se naturální …


Chtějí nám zkazit kvasový chleba. Nebo ne?

„Zrušili nám kváskový chleba! Chtějí nám do něj cpát aditiva a začít mást spotřebitele!“ Taky jste na tu zprávu narazili a poděsila vás? Celé je to trošku jinak. Nejsem novou vyhláškou úplně nadšená, ale nemohu panicky sdílet článek plný polopravd. …

Velikonoční recepty

Protože mi pořád chodí zprávy, kde najít ten či onen recept, přidávám vám sem přehled receptů včetně receptů z droždí nebo třených těst na beránka. Mám radost, že mým receptům důvěrujete a přeju krásné Velikonoce:) Kvasový smetanový mazanec a mazanec …


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ Maškrtnica

Informace o zdroji

o chlebu, kvásku a další pekařské zábavě.

Domovská stránka
http://www.maskrtnica.cz

RSS export
http://www.maskrtnica.cz/feed/

Systémové informace

ID: 121

Jmenné ID: maskrtnica

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: ANO

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: dnes 08:16

Návratový kód: HTTP 304

RSS export naposledy zpracován: 31. března 2020 23:16

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 08:46