Maškrtnica

Kvasové croissanty

Jestli něco vzbuzuje v pekařských diskuzích posvátnou úctu a zájem dokonce i cukrářů, jsou to croissanty a viennoserie vůbec. Debatuje se nad tím, jak dosáhnout co nejkrásnějších, nejpravidelnějších nebo naopak nejnepravidelnější buněk, …

80% žitný kvasový chléb se spařenou žitnou moukou

Věřili byste, že vůbec nedělám žitné samostojné? Pokud sledujete můj instagram, asi jste mizivé zastoupení žita zaznamenali. Ošatkový žitný jsem upekla snad jednou. Formových určitě několik stovek. To je nespravedlnost, která musela být napravena, …


Whole wheat levain neboli celozrnný pšeničný kvasový chléb

Jak jsem slíbila, tak činím. Třetí pokus už se propadá v hlubinách mých útrob namazaný pistáciovým máslem a je čas to shrnout. Tak předně – celozrnný chléb podle Amíků není celozrnný chléb podle našeho vědomí/legislativy, to máme nastavené celkem …

#igbreadclub

Byli jste někdy členem knižního klubu? Nemyslím toho zásilkového katalogu, ale starosvětskou partu lidí, která se v určitý čas domluví na přečtení určitého díla. Pak se sejdou, prodiskutují, co nebohý autor pokazil a co mu celkem šlo, a jdou na … Celý …


Kvas na prázdninách

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Dumáte, jak ho převézt bez lednice do teplých krajin? Nezoufejte a nevyhazujte sklenici s kváskem, je několik možností, jak matku udržet v dobré kondici při životě. … Celý …

Všední kvasový chléb s miminkem

Co vám budu povídat. Můj životní rytmus je poslední půlrok jiný. Nechodím 6x týdně do podzemní kuchyně, ale že bych měla nějak extra času, o kterém si můžu sama rozhodovat, se říct nedá. Zato mám spousta řízeného „relaxu“! Uvozovky jsou … Celý příspěvek →


Kvasové Hot Cross Buns

Hot cross bun, mňam! Anglická velikonoční specialita, kterou si oblíbili Angličané natolik, že ji jedí po celý rok podobně, jako my mazance a vánočky. Na rozdíl od našich tradičních rituálních pečiv jsou ale tyhle houstičky o něco pikantnější díky …

Špaldový chléb

Špaldová bublina. Už asi tři týdny se mořím s jiným chlebem, ale nějak jsem ustrnula, tak raději na chvíli velím posun jinam, totiž k obyčejnému, nekašovému pšeničnému chlebu. S tím rozdílem, že je jen z pšenice špaldy a s trochou … Celý příspěvek →


Koblihy z kvasu po slovinsku

Konečně jsem se dokopala ke kváskovým koblihám! Letos dokonce dvakrát a díky za to patří zejména díky skvělým Slovinkám Anitě a Nataše, které neúnavně smaží a pečou a já tak měla neustále pocit, že bych už už měla činit to … Celý příspěvek →

Opožděně o velkých událostech roku 2016

Leden je za chvíli za námi a já se ani nestihla zastavit a zrekapitulovat si minulý rok. Byl extrémně výživný, a co se v něm stalo, jistě přesáhne i do let budoucích. Spousta z vás se mě stále ptá, jak … Celý příspěvek →


Chicago počtvrté, tentokrát o koze

Američtí mikropekaři, které jsem tu poznala, působí občas jako definice hipstra. Dva týdny neholená bradka, čapka, tričko a nějaký košile nebo svetr a zaprášené kalhoty, které asi někdy měly nějakou barvu, ale nikdo neví jakou. Podobně uvolněná je i …

Chicago potřetí. O udržitelnosti, peci na dřevo a Pleasant House Bread

  Čtvrť, kde se PHB nachází, by vás ničím nenalákala. Už jen dostat se tam je dost výzva, a to je Chicago jedno z mála americký 1ff8 ch měst, kde jakž takž funguje nějaká městská doprava, což znamená batmanovskou nadzemku. Bohužel, ta … Celý příspěvek →


Chicago potřetí. O udržitelnosti, peci na dřevo a Pleasant House Bakery

  Pleasant House Bakery Čtvrť, kde se PHB nachází, by vás ničím nenalákala. Už jen dostat se tam je dost výzva, a to je Chicago jedno z mála amerických měst, kde jakž takž funguje nějaká městská doprava, což znamená batmanovskou … Celý příspěvek →

Chicago podruhé aneb Cellar Door Provisions

Pomalu se blíží výročí našeho velkého výletu, měla bych tedy konečně shrnout alespoň chicagskou část. Začíná se mi velmi stýskat a tak se v té bolesti ještě hezky ponimrám. Popořadě vám popíšu pár míst, kde mě nechali chvíli zavazet a … Celý příspěvek →


Panettone 2016

Panettone už tu dvakrát máme, ale jde o natolik zásadní a zrádný recept, že si neodpustím rekapitulaci letošního ročníku. Nové poznatky: krmení kvasu se dá krásně sladit s kojením novorozence, což je nejvýrazněší update, díky kterému jsem letos měla …

Slovenské vánoční trubičky

Recept na slovenské vánoční oplatky, přesněji řečeno trubičky byl jeden z prvních, které jsem na internet pověsila. Stále u Cuketky visí a mám ho moc ráda. Připomíná mi, jaké trdlo jsem byla a jak blažený pocit to byl, že dosáhl … Celý příspěvek →


Lussekatter neboli Luciiny kočičky z kvasu

Jestli máte rádi šafrán a jidášky, ihned vyražte pro drahá koření! Kyprá hutná esíčka se na severu pečou v nejtemnější dny v roce, tedy kolem dne svaté Lucie. Bodejť by to k prosvětlení toho svátku nefungovalo, když je těsto tak … Celý příspěvek →

Svatomartinské rohlíčky z kvasu

Jsou dva typy martinských rohlíčků. Jeden kynutý, loupáčkovitý, druhý spíše křehký, veletučný (máslo-tvaroh/smetana-mouka). Mám ráda oboje, ale teď bych chtěla upozornit na časově náročnější variantu. Ten první, tedy kynutý loupáček s náplní je totiž …


Pšeničný chléb s celozrnnou žitnou kaší

Měla bych se vyjádřit k těm chlebům s kaší, co pořád na mém instagramu straší. Jestliže již nějakou dobu pečete, možná jste odtušili, že čím více vody do těsta dáte, tím vláčnější chleba může být. Zároveň se ovšem naše mouky mají tendenci … Celý …

Bostock s ovocem

  Jste-li příznivci sladkých toastů, tohle vás bude moc bavit. Pokud chudým rytíři alébrž french toastům, žemlovkám a podobné dobroty neholdujete, ale mandlové croissanty rádi máte, šanci byste jim dát měli. Jde totiž o luxusní, přitom na přípravu …


Letní snídaňové briošky, koláč a babka z jednoho těsta

Samotný recept není nijak super převratný, ale jde o fintu, o které spousta lidí stále netuší. Jestli stejně jako já milujete letní kynuté koláče a čerstvé pečivo, není na škodu si osvěžit práci s lednicí. Nic podle mě neubírá kráse kynutých … Celý …

Soutěž o troubu PlusSteam: Upečte pro někoho!

Rádi pečete, ale trápí vás zákeřná plynová trouba? Máte plné zuby manipulace s rozpáleným hrncem, lokty opařené párou a nebo prostě chcete vylepšit vaše pečicí umění? Metod, jak zapařit troubu, potažmo chleba, je víc. Babičkovský plecháček s vodou …


Chicagský kváskový chléb

Chicago je při tomto výletu mým druhým domovem. Díky Nejtovi (už odjíždí!) si užívám domácí idylku, kterou těžko vychutnat při cestách hotely, náhodnými couchsurfingy a podobně… Mám někdy dokonce i čas upéct chleba. Rustikální, ručně zpracovaný, na …

Na skok v Hewn bakery

Mohlo by to vypadat, že se poflakuju, ale to je pravda jen zčásti – kromě cestování a zařizování některých věcí se mi konečně povedlo nakouknout i do provozu americké řemeslné pekárny. Hewn bakery je malá sousedská pekárna ve vedlejší čtvrti, v …


Koblihy & donuty se ciderem a třemi polevami

Pamatujete původní cidrové donuty? Byly fajn, ale po letech to chtělo nějaké osvěžení, navíc mě poslední dobou baví spíše nadýchanější těsta. Když mi teda Darina napsala, jestli bych pro únorový Apetit nějaký recept nevymyslela, souhlasila jsem – …

Chicagský kváskový chléb

Chicago je při tomto výletu mým druhým domovem. Díky Nejtovi (už odjíždí!) si užívám domácí idylku, kterou těžko vychutnat při cestách hotely, náhodnými couchsurfingy a podobně… Mám někdy dokonce i čas upéct chleba. Rustikální, ručně zpracovaný, na …


Za oceán a ještě dál

Zdravíme ze zámoří! Pro některé trochu nečekaně jsme s mužem zmizeli na delší dovolenou po státech USA. Co tu? Načerpat inspiraci, vidět věci, sníst hodně chlebů, pečiva, dalšího jídla, omrknout, co a jak se tu dělá a hlavně nasávat úplně … Celý …

Pěkného pečení přeju!

… a nejen toho. Loňský rok byl celkem pecka, ten nový se zatím zdá taký pěkně rozjetý. Tak ať se vám z trouby vylupují ty nejchutnější, nejšťastnější pecny, užijete si je ve zdraví, v té nejlepší společnosti a přinesou vám … Celý příspěvek →


Pekařský učeň v češtině & soutěž

  Možná vám neuniklo, že už je chvíli na světě český překlad jedné ze základních knih o pečení, The Bread Baker’s Apprentice: Mastering the Art of Extraordinary Bread od Petera Reinharta. V češtině vyšla jako Pekařský učeň | Umění dokonalého … Celý …

Dýňový chléb „bez vody“

Výživný, voňavý, vláčný, nasládlý a jedovatě oranžový. Už od minulého článku o dýňovém chlebu asi tušíte, že já dýni okázale ignoruju alespoň do listopadu, ale jelikož se blíží různé dušičkové, duchařské a další svátky, rozhodla jsem se tenhle recept …


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ Maškrtnica

Informace o zdroji

o chlebu, kvásku a další pekařské zábavě.

Domovská stránka
http://www.maskrtnica.cz

RSS export
http://www.maskrtnica.cz/feed/

Systémové informace

ID: 121

Jmenné ID: maskrtnica

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: ANO

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: 1. listopadu 2017 00:46

Návratový kód: HTTP 304

RSS export naposledy zpracován: 31. října 2017 22:01

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 07:16