Magdalenka.cz
Jablečné bábovičky
Vláčné těsto, vonící po skořici a jablíčkách. Recept jsem objevila na zadní straně obalu od krásné litinové formy na malé bábovičky. Vyzkoušela jsem ho a nadchl mě pro svou jednoduchost a výbornou chuť. S kořením a druhem mouk se nebojte …
Panna Cotta
Jednoduchý, na suroviny nenáročný přirozeně bezlepkový a přesto efektní dezert, jak jinak, než z Itálie. Servíruje se buď vyklopený z mističky v podobě třesoucí se bábovičky, ale já preferuji tradiční podobu v pohárku. Není totiž tak ošemetná a …
Ovocný koláč se žmolenkou
Tenhle koláč je rychlý, jednoduchý a neuvěřitelně dobrý. Recept mám od kamarádky Zuzky, která ho začla péct, když za mě vedla kulinární seminář pro americké studenty. Byly z něj na větvi (i pro to, že mnozí netuší, že žmolenka se nemusí kupovat, ale …
Křupavé ovesné cookies
Tyhle placičky jsem ráda pekla v kavárně jako železnou zásobu, která vydrží a nepotřebuje chlazenou vitrínu. Pak jsem recept využila ještě na dárkové sklenice, kam se sypké ingredience hezky navrství, zavíčkují, opatří vařečkou a mašlí a přiloží se …
Citronová omáčka na těstoviny
Kombinace smetany a voňavé citronové kůry je nečekaně dobrá. Recept je nenáročný na suroviny i přípravu, ale jídlo vás odmění svou bohatostí chutí.
Šoulet s kachním masem
Můj Tomáš nemá rád kroupy. A přesto šoulet miluje. Poprvé jsme ho asi ochutnali v Mikulově, v židovské restauraci. Je jednoduchý, vlastně i levný, zvlášť když využijete obranou kachnu z nedělního oběda a moc moc dobrý. Udělat ho můžete i bez masa, ale …
Ratatouille
Tohle jídlo jsem poznala vlastně až díky krásnému animovanému filmu stejného jména. Nadšený krysák tam kouzlí v prostředí staré francouzské kuchyně, všude se leskne měděné nádobí a pointou filmu je právě tohle jednoduché venkovské zeleninové jídlo. …
Tarte tatin aneb obrácený koláček
Geniální ve své jednoduchosti… to je tradiční francouzský obrácený koláč. Jeho hlavní tajemství skví v základních dobrých surovinách. Mám radši malé jednoporcové, protože jsou rychleji upečené a nemusíte se trápit s krájením. Pečou se rychle, takže je …
Plněné brambory
Další z mých oblíbených dětských receptů, ze stejné kuchařky jako skořicové sušenky a chleboví medvědi. Jednoduché jídlo, se kterým si s dětmi můžete vyhrát a zabavit tak ratolesti i při přípravě večeře. Fantasii se meze nekladou, proto se nebojte …
Těstoviny s cuketou a osmaženou bazalkou
To jsem jednou takhle v neděli před polednem zjistila, že nemáme nic vymyšleného k obědu a doma nic moc není. V těstovinové kuchařce jsem ale objevila tenhle geniální recept na jednoduché jídlo, které je úžasně chutné a přitom za pár minut hotové. Ke …
Kulajda se zastřeným vejcem
Polévka, kterou můžu jíst snad ve dne v noci. Naučila mě ji moje maminka a já ji s radostí vařím. Udělám ji vždycky větší hrnec, aby zbylo i na druhý den. Odleželá chutná ještě lépe! Zastřené vajíčko jsem se pak naučila v práci, při přípravě snídaní. …
Valašský frgál
Tyhle krásné koláče jsme často s maminkou pekly, když kluci v sobotu celý den dělali dříví na zimu. Po vydatné polévce (zelňačka, bramboračka a podobně) vždycky následovaly buchty, vdolky a nebo menší koláče, od kterých jsme postupně přešly k velkým …
Viktoriánský mléčný chléb
Poslední dobou nejen v Praze propukla doslova epidemie pečení vlastního chleba. Umět si upéct chleba se stává krásnou zábavou a lidé si vyměňují fotky svých pecnů… Mám doma už mnoho let krásnou knihu o chlebu. Napsala ji dvojice tuším Itala a …
Čokoládové muffiny z červené řepy
Tenhle recept jsem objevila na blogu amerického cukráře trávícího svůj zasloužený důchod v Paříži. Dort mě zaujal a když jsem ho upekla, naprosto uchvátil. Řepu v něm rozhodně nepoznáte, ale bude vláčný, přitom nadýchaný (díky sněhu), temě …
Vanilkové muffiny s dýní
Do dýně jsem se zamilovala nedávno. Dá se přidat k téměř všemu a pokud ji budete dávat s mírou, pomůže vám zvláčnit a obarvit jídlo dožluta, ale svou jemnou chutí nijak negativně neovlivní chuť jídla. V těhle muffinech je naprosto úžasná a zajistí, že …
Hovězí se zázvorem a česnekem
To občas takhle zazvoní telefon a volá Anetka ze statku a ptá se, kolik budu chtít hovězího tentokrát… a já pak nacpu mrazák a další měsíce jen tahám balíčky vynikajícího masa kraviček na Ralsku pasených… Jenže maso moc upravovat neumím, nejčastěji …
Obrácený hruškový koláč s mandlemi
Tenhle koláč je naprosto fantastický! Receptu si dost vážím, protože jsem ho získala z Australských pokladů kamaráda Honzy. A věřte, že mi nespadl jen tak do klína. Jenže, jak jsem tehdy pochopila už po pár dnech prolitých v tehdejší kavárenské …
Tvarohové knedlíčky s jahodovou omáčkou
Začalo to vzpomínkou na dětství… no a v kavárně se loni objevila prosba, o nějaký netradiční sladký oběd. Nakonec si je lidi dávali i jako dezert. Americké studenty jsem zase šokovala tím, že si klidně k obědu dáme něco sladkého a ještě víc byli …
Osvěžující citrónový dort
Jedinečný originální recept, na osvěžení, ke kterému se budete s chutí vracet! Navíc je příjemným spestřením klasických světlých nebo čokoládových dortů. Často, pokud dělám vícepatrový dort, udělám jedno patro čokoládové a jedno právě citronové. Pak …
Ovesné cookies s opraženým kokosem
Dostala jsem novou kuchařku se spoustou nových nápadů… a taky jsem dostala chuť na vločkové koláčky, co nám maminka na Dole běžně pekla k svačině… tak jsem vzala nový recept, trochu si ho upravila podle nálady a docela se mi líbí i to, rozdělit si …
Crème brûlée
Dlouho mě moc nelákalo, protože v něm není čokoláda. Pak jsem se zas dlouho bála ho zkusit, protože působilo děsně složitě. Vždyť je to tradiční francouzský dezert… Jenomže pak jsem zjistila, že jako další spousta francouzských dobrot v jednoduchosti …
Věnečky s kávovým krémem
Odpalované těsto pro mne vždycky bývalo něčím tajemným a neznámým. Pak jsem nastoupila do kavárny a naučila se dělat malé profiterolky – kuličky plněné před podávání zmrzlinou, spojené na talíři kružnicemi z karamelu a s kopečkem čerstvé šlehačky. …
Křehký koláč se smetanovo citronovou náplní
Tenhle koláč je přesně podle mých představ o dokonalém dezertu. Vznikl u mne v práci tak nějak postupem času a spojováním mých představ s různými recepty a zkušenostmi tehdejšího šéfkuchaře Honzy. Postupem času jsem ho ještě dochutila levandulí, která …
Horký čokoládový fondán
Říká se mu různě. Já to znala prvně jako zapečenou čokoládu. Jde zkrátka o jemnou hodně čokoládovou bábovičku, která je po okrajích již upečená a uvnitř ještě skrývá tekuté čokoládové nebe. Podává se horká a je dobré doplnit ji něčím, jako je zakysaná …
Domácí paštika z vepřových jater
Další krásný recept z Kuchařských předpisů drahé paní Sandtnerové. Přidávání brambor zní zprvu nezvykle, ale na chuti je nepoznáte a paštika bude mít jemnou chuť. K základnímu receptu můžete přidat mandličky, zelené bylinky, zkrátka cokoli, co vás …
Kakaové půlměsíce s citronovou krustičkou
Vzpomínky z dětství: nedělní moučník, hlavně když měla přijet návštěva… Snadný, hodně rychlý a hodně efektní. Nepotřebujete vykrajovátko, stačí jakákoli sklenička s ostrou hranou. Dodneška mám před očima tu malou skleničku ze sváteční skříně, kterou …
Pletené houstičky
Možná Vás to překvapí, ale když upečete k sobotní snídani nebo třeba i všední večeři tyhle houstičky a přidáte k nim jen máslo a sůl, sklidíte úspěch. Plést jsem se je naučila podle pradávného čísla Apetitu a od té doby je pletu jedině tak. Je to …
Langoše
Poprvé těsto na langoše přivezl kamarád David na nějakou naší povedenou party na Dole. Jeho maminka mu těsto vyrobila a zabalila s sebou a my si pak jen smažili čerstvé, neuvěřitelně dobré, křupavé langoše. Bezvadný originální nápad. Pak jsem si …
Škvarkové placky podle Sandtnerky
Tyhle placky jsem dělala ze dvou důvodů. Mám báječné vlastoručně vyrobené škavrky z domácího pašíka od Anetky z Mimoně a pak parádní kuchařku vydanou v roce 1941, krásně ohmatanou a používanou, s poznámkami a dokonce i s průstřelem od myslivce. Zuzka …
Zeleninový krém
Krémové polévky mám moc ráda. Tahle je krásně lehká, rychlá a moc dobrá. Brambory se postarají o sytost, ostatní zelenina o chuť. Pokud míváte v mrazáku vývar, použijte ho, chuť bude silnější, naopak ve vegetariánské variantě můžete použít jen vodu a …