Gurmánka

Risotto s jahodami & Risotto alle fragole

Risotto s jahodami & Risotto alle fragole Risotto s jahodami je doma v italské kuchyni. Obvyklý recept obsahuje kromě jahod a správné sorty rýže hlavně máslo, cibulku, sůl, pepř, masový vývar, trochu vína a smetany. Někdo přidává i řapíkatý celer, …

Příběh psaný do vody aneb příběh opravdové vášně 2

  Příběh psaný do vody aneb příběh opravdové vášně 2 je napsán jako cestopisný recepis. I když v něm nechybí recepty jak na život, tak na dobroty z míst, kde Blanka trávila čas, přesto si nepřeje být vnímána jako autorka kuchařské knihy a zmiňuje se o …


Bábovka s ořechy a vaječným likérem a svatební bábovka s vůní minulosti

Recepty na bábovky všeho druhu, nejoblíbenější domácí pečivo z kuchyně našich babiček, neztratily vůbec nic ze svého kouzla ani po letech. Není divu, že i v moderní domácnosti se najde místo pro pěknou bábovkovou formu a určitě nebude chybět ani …

PF 2017

  Jestli najdeme v životě cestu bez překážek, určitě nikam nevede. Když nebudou stačit síly, tak ať je alespoň dostatek touhy a vůle dostat se k cíli. Úspěšný Nový rok 2017 přeje Všem přátelům a čtenářům mých stránek, Šárka Škachová


SVATOMARTINSKÉ ROHLÍČKY

SVATOMARTINSKÉ ROHLÍČKY S MÁKEM NEBO OŘECHY S tradicí oslav svatého Martina se pojí dozlatova upečená husa a svatomartinské rohlíčky, které mají svým tvarem připomínat podkovy koně, na kterém přijel Martin a přivezl s sebou první sníh. Jestli letos o …

Lady Remoska

Kniha Lady Remoska není jen kuchařskou knihou, ale také malým příběhem o velkých věcech. Jako správná kuchařská kniha samozřejmě nepostrádá množství úžasných receptů chystaných v českém divotvorném hrnci. Ten byl více jak padesát let nedílnou součástí …


Kuchařka ze vsi právě vychází

Kuchařka ze vsi – již brzy na pultech knihkupců. Moje nová kuchařská knížka se jmenuje KUCHAŘKA ZE VSI. Z tiskárny na pulty knihkupců by se měla dostat 30. listopadu, tzn. že od začátku prosince by měla být k sehnání. O této malé události si dovoluji …

Švestkový koláč s mákem a drobenkou

Když peču ovocné koláče, často si vzpomínám na staré recepty, se kterými jsem před léty začínala nabírat odvahu ve vaření. Kefírový retro koláč. Těsto je univerzální, proto ho používám na koláče meruňkové, jablečné i švestkové. A protože trávím …


Jarní koláčky s kozím sýrem a pažitkovým krémem

Jarní pažitkové koláčky s kozím sýrem. Pocta pažitce, která jako první na mé zahradě vysoukala své šťavnaté zelené vlásky. Ke kozímu sýru patří trochu té šťavnaté kozí pastvy (nejen) na ozdobu. Je toho mnoho, co je v přírodě na jaře k snědku. Než …

Vepřová pečeně dušená v mléce

Jarní jídelníček je odrazem mojí touhy po svěžím zeleném pokrmu, ale když přijde na pořad dne maso, mělo by se jaru alespoň v něčem přiblížit. Svěží vzhled mu zaručí důraz na jeho libovost. Když nahradím obligátní knedlíky něčím lépe stravitelnějším, …


Jarní sklizeň fialek – FIALKOVÝ OCET

Viola odorata – Violka vonná – lidově zvaná fialka Časně zjara se náš trávník v ovocném sadu místy promění ve voňavý fialkový koberec. Než přijde na řadu první jarní seč, nenechám si ujít sběr fialek. I letos jich bylo dost na to, abych je nasypala do …

Bigoli chudého Benátčana

BIGOLI chudého Benátčana aneb těstoviny po benátsku   Bigoli jsou vynikající těstoviny, původem z italského regionu Benátsko, oblasti Veneto. Tvarem připomínají silnější špagety o průměru cca 3 mm. Tradiční způsob výroby se neobejde bez lisu, zvaného …


Hovězí maso dušené se skořicí, sušenými rajčaty a tymiánem

HOVĚZÍ MASO naložené v olivovém oleji se skořicí, sušenými rajčaty a tymiánem Popis receptu:Recept vznikl jako improvizace sobotního odpoledne. Libové hovězí maso (falešnou svíčkovou) jsem odblanila, nakrájela na kostky a vložila do hrnce. Osolila, …

KARBANÁTKY Z OVESNÝCH VLOČEK

  KARBANÁTKY Z OVESNÝCH VLOČEK   Pro 2 osoby potřebujeme: 1 čtvrtlitrový hrnek ovesných vloček 1-2 ks vejce 2 ks cibule 1 stroužek česneku špetka majoránky jemná strouhanka na zahuštění sůl mletý pepř olej nebo přepuštěné máslo na smažení   Postup …


Pivní štrúdl s pivním punčem

Recept na pivní štrúdl mohl podle pověsti vzniknout v pivovarské kuchyni, kde o pivo nikdy nebývala nouze. V lidové kuchyni je rozšířen již od doby, kam mi paměť sahá. Pekla ho i moje maminka a recept si pochvalovala. Provázela ho dobrá pověst, že …

ŽENA S DRANŽÍRÁKEM – recenze knihy

S recenzí této knihy mám na první pohled trochu problém. Kam ji zařadit? Je to totiž kniha, která čtenáře nenásilně přivede do kuchyně, ale zároveň ho při kuchtění nutí posadit se pohodlně vedle plotny na židli, uvařit si kávu a začíst se do příběhů, …


KAPŘÍ TATARÁČEK

Nejchutnější kapří tataráček jsem si úplně poprvé dala na břehu jihočeského rybníka. Byl čas podzimních výlovů, všude voněla hustá rybí polévka, opékaný kapr na kmíně, česneku i ve strouhance, ale všechno to voňavé kouzlo trumfla na sádle smažená …

PHO BO nebo nudlová polévka ve vietnamském stylu?

Nudlím to na podzim sluší nejlépe v silném a horkém vývaru. Vietnamská nudlová polévka je toho dobrým příkladem.   Polévka Pho je pýchou Vietnamu, ale bez poctivého silného vývaru tuhle polévku nikdy neuvaříme. I když je na přípravu jednoduchá, …


Řecký jogurt s mandlemi a medem

    ŘECKÝ JOGURT je asi tak dvakrát dražší a třikrát tučnější než běžný jogurt bílý. Vysoký obsah tuků ho vyřadil z nákupních seznamů přísných dietářů. Tuhle chybu ovšem nedělají labužníci a gurmáni. Vědí totiž, jak je mimořádný a proto jim na …

Dobré ráno ČT 2 – Vaření s medem a Gurmánkou

Česká televize 2 Dobré ráno 7.9.2015 vaření s medem a Gurmánkou Startovací dávka pohody. Ranní show České televize z Brna. Tentokrát na téma Zpátky do minulosti a s mou přítomností za kuchařským pultíkem. Vařit se bude s medem, tedy s nejstarším …


Sambonet, nože se šlechtickým původem

Značka Sambonet, to jsou nože se šlechtickým titulem. Kvalita provedení, dobrá ergonomie a funkčnost s desetiletou zárukou z nich dělá nepostradatelnou výbavu kuchařů, kteří si potrpí na kvalitu a mají rádi styl. A protože za každým šlechtickým …

HLÁVKOVÝ SALÁT není jen hromádkou lupení na talíři

Hlávkový salát není jen hromádkou lupení bez chuti na kraji talíře, ale je to noblesní zelenina s dlouhou historií a zajímavou možností úpravy. Salát si zaslouží samostatný chod a patřičné servírování. Zpestřit si jídlo salátem je přeci každodenní …


Lahodně s Ellou

  Kniha Lahodně s Ellou Woodwardovou je nový bestseller mezi kuchařkami Z blogu vychází Ellina první kuchařka Deliciously Ella (Lahodně s Ellou), historicky vůbec nejprodávanější kulinářská novinka Velké Británie. Kniha boduje také u strávníků za …

PAMPELIŠKOVÝ MED

  Recept na pampeliškový voňavý med krok za krokem mám doma rukou psaný a mnohokrát vyzkoušený. Pampeliškový med pravidelně patří k úplně prvním suvenýrům sezóny, kdy se snažím kus přírody nacpat pod zavařovací víčka. Hlavní sezóna teprve začne a mně …


Vzpomínka na Marcellu Hazan

Marcella Hazan – velká dáma italské kuchyně   Marcella Hazan pro mě bude stále tou ženou, která se vetkla hluboko do mé duše a ovlivnila můj životní pohled na život a jeho priority. Díky ní je provoněn vonnými parami štěstí linoucími se z mé kuchyně, …

Mrkvová pomazánka s tofu

Mrkvová pomazánka s tofu Výhodou pomazánek je to, že na ně nemusíme chodit s žádným receptem. Jednoduše vezmeme to, co máme zrovna doma. Nechala jsem se inspirovat mrkví a balíčkem marinovaného tofu.   Pro 4 osoby potřebujeme: 5 ks mrkve, sůl, 1-2 …


Všechno nejlepší k MDŽ těm, které vědí, že …

Všechno nejlepší k MDŽ těm, které vědí, že … Mezinárodní den žen není tak zprofanovaným svátkem, jak se nám snaží doba namluvit. A ani KARAFIÁT není vůbec obyčejná socialistická květinka.   MDŽ – Mezinárodní den žen není původem žádný socialistický …

Galetka s červenou řepou

Galetky z pohankové mouky s náplní z červené řepy, lehce proslazené medem a parfémované bylinkami. Názvem „Galettes“ označujeme francouzskou palačinku z pohankové mouky. Tyto jednoduché placky byly po staletí základem stravy obyvatel Bretaně. Oblíbené …


Kuchařka z ostrova Sardinie

Kuchařka z ostrova Sardinie, to je nový důvod, proč si udělat místo v knihovně. Dobrých knih není nikdy dost.   Miluji osobitý punc každé kuchyně, která dokáže odolávat časům a je takovým tím hlubokým pohledem do duší lidí, kteří ji svýma rukama tvoří …

Cizrnová polévka z pánve

Polévka, to je pro mě krom plného talíře voňavého a horkého jídla také dům naplněný příjemnou vůní, která vytváří to teplé vlídné a laskavé objetí, pocit spokojeného domova. Vařím je ráda pro ty, na kterých mi záleží. Když nesu v náručí z kuchyně …


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ Gurmánka

Informace o zdroji

první český foodblog psaný rovnou z kuchyně!

Ikona:  

Domovská stránka
http://www.gurmanka.cz

RSS export
http://www.gurmanka.cz/feed

Systémové informace

ID: 78

Jmenné ID: gurmanka

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: NE

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: dnes 19:01

Návratový kód: HTTP 200

RSS export naposledy zpracován: dnes 19:01

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 19:31