e-čajovna.net
Meng Ding Si Bei Xiang 2009
Príjemný čínsky zelený čaj, na druhej strane nič výnimočné. Podobné pocity mám z vietnamského Thai Nguyen 2009 čo je ale ešte trošku nižšia cenová kategória. Štyri voňavé šálky z Meng Ding sú ale trochu jemnejšie, pravdepodobne s menším množstvom …
Pai mu tan - Bílá pivoňka
Jedná se o můj nejoblíbenější čaj. Piji ho nejdéle ze všech čajů, přibližně 5 let. Za tuto dobu jsem ho připravoval i ochutnával připravený od jiných osob nespočetněkrát, a proto si myslím, že k němu mám co říct. V následujících řádkách a fotografiích …
Long Dao
Na prosbu jednoho čajovníka jsem se rozhodl po delší době udělat recenzi. Jedná se o pu-erh z nové čajovny v Praze – Neotea (U starého mistra). Čaj byl přinejmenším zajímavý, doufám že Vám jeho atmosféru aspoň trochu přenesu… číst dál
Ochutnávka Pu Erhů v Cha Dao - Resumé
Minulou sobotu 11.října proběhla v čajovém klubu Cha Dao velkoobchodu Teanet.CN-CZ veřejná ochutnávka a srovnání dvou starých zelených ( sheng ) Pu Erhů typu Ping Cha (beeng cha, koláč) klasické gramáže 357g. číst dál
Jiaogulan - pěstování a zpracování
Milí čajomilové, před nějakým časem se tu objevil článek o Jiaogulanu, pětilistém ženšenu. Tento čaj-nečaj jsem už měl možnost před tím vyzkoušet a moc mi chutnal, rozhodl jsem se proto zkusit tuto rostlinu pěstovat. číst dál
Olympijský Te Ji Long Jing
O prázdninách nebylo článků mnoho, proto se nechám inspirovat poslední recenzí Jahodového Gyokura Petra Vilíma a malinko se rozepíšu o kvalitním Long Jingu. Navíc stále čekáme na další díl „Co právě pijete“ a tak spojím příjemné s užitečným :-) číst dál
Jahodové Gyokuro
Na čajové akci v Kopřivnici jsem výhodně vyměnil vyhranou konvičku za čaj Gyokuro Superior (nějak mi začali chutnat japonci). Nečekal jsem nic zázračného, ale čaj byl velice zajímavý – jak přiblížím v této recenzi… číst dál
Degustace Shu Pu-erh Qi Zi Cake
Jednoho krásného dne jsem zašel do mé oblíbené Chajovny v Brně. Když jsem odcházel, neodolal jsem a koupil jsem na zkoušku koláč Pu-erhu. Jedná se o 330g za 350 Kč. číst dál
čajový Sraz - čajová Slavnost
Je tady jaro, krásné dny a teplé noci se blíží a návrh o venkovním čajování už padl před několika měsíci. Čajové srazy v čajovnách se již konaly, ale čajování pod širým nebem tady ještě nebylo. číst dál
Shigaraki aneb jak si vychutnat japonský čaj
Nádobí patří k požitku z čaje jen o málo míň než čaj sám. Každý znalec má určitě své oblíbené misky, zhongy, gaiwany atd. Každému samozřejmě vyhovuje něco jiného - bude-li někdo pít Gyokuro ze skleničky Coca Cola a bude z něj mít požitek, proč ne. …
Velká Čajová Fotosoutěž!
Je jaro a čerstvé sklizně přilétají do česka den za dnem. Je na čase, abyste vytáhli své fotoaparáty a začali se se svými čajovými choutkami dělit. A aby to bylo zajímavější, uspořádali jsme společně s internetovými prodejci Oriental.cz a …
Vítejte na internetové čajovně
Neexistuje na světě známějšího nápoje než čaje. Je hned druhým nejužívanějším nápojem na světě (prvním je voda), který je zkoumán snad již od doby své existence. A již od dávnověku se s čajem pojí zdraví, bdělost a síla. Je skoro až záhadné, že se …
Letní období japonského zeleného čaje
Další období japonských zelených čajů a tentokrát léto, které přináší někdy nezáživnou práci. číst dál
Jarní období japonského zeleného čaje
Víte jak a kdy se zpracovávají japonské zelené čaje? Průvodce sklizní, zpracováním a konečnou úpravou. číst dál
Bi Luo Chun (碧螺春)
Slavný zelený čaj, který je možno také najít pod názvy Zelené či Smaragdové spirálky jara nebo také Pi Lo Chun či Pi Luo Čchun. Název čaje je odvozen od jeho podoby. Listy zelené barvy jsou srolovány do tenkých spirálek připomínající ulity vodních …
Úvod do světa bylinek
Vážení a milí, zkouškové období je za mnou a s ním i první semestr mého studia. Po delší odmlce, jsem se tedy rozhodla také přiložit ruku k dílu a napsat něco málo na naši oblíbenou e-čajovnu. Po dlouhé řadě degustací, by bylo fajn malinko změnit směr …
Průvodce po pu-erhových továrnách 2. díl
V minulém díle jsme se podívali na největší producenty pu-erhu, kteří jsou ale stále více komerční a masový, a jejichž kvalita v poslední době značně upadá. Proto bych se chtěl v tomhle článku pověnovat více továrnám (a brandům) méně známým (teda už …
Zrání Pu-Erhu
Několikrát se na e-čajovně debatovalo, jestli má cenu nechávat pu-erh zrát v ČR, jestli vůbec uzraje, jak ho nechat zrát atd. Všechny odpovědi na tyto otázky jsem sjednotil do tohoto článku. Rozdělil jsem ho na dvě části – jak má pu-erh zrát a jak ho …
Aracha
Na výslovné přání Sunnypeace jsem se rozhodl splnit alespoň z části její očekávání a věřím, že i pro ostatní snad bude článek přínosem. číst dál
Sraz čajomilců v Brně
Další čajový sraz, který lemcuje e-čajovnou , by se měl konat v Brně. Tedy, po Praze a Ostravě, další čajová metropole, kterou nelze vynechat (jak nato koukám, příště bychom mohli vyjet na slovensko). číst dál
Tra Hoa Lai - jasmínové překvapení
Tento jasmínový čaj je možno zakoupit v Modrém Slonovi (Praha, u Náměstí Míru, ve Francouzské ulici). Na úvod bych možná měl napsat, proč se jedná o "překvapení". číst dál
Předvánoční fotohádanka
Tak zatímco redaktoři dávají našemu fóru nový anatomický tvarování , já nafotil dva čaje z mé sbírky. Vcelku mě zajímá, kdo oba dva uhádne jako první! číst dál
Čajové nádobí - 2.díl
Zatímco minule jsme se věnovali jaksi první linii, tj. nádobám na přípravu a pití čaje, dnes bych rád otevřel další komnatu čínského čajování. Dotkneme se těch poněkud v pozadí stojících, ovšem neméně důležitých společníků na čajových cestách. číst dál
Uňa de Gato
Zjistil jsem, že jediným nejvíce prosazovaným jihoamerickým nečajem na tomto webu je maté . Nuže tuto mezeru budu muset rychle zaplnit mým oblíbeným nečajem Uňa de Gato. Česky Kocouří dráp (latinsky Uncaria tomentosa), někdy též ve své vlasti nazýván …
Tea expo Guangzhou
Tenhle příspěvek je čistě jenom pocitovka. Nečekejte , prosím , žádné odborné hodnocení , žádné testy a popisy degustací . Posaďte se pohodlně , pokud možno si uvařte čaj , jak jinak, a zkuste to prožít se mnou znovu. číst dál
Pražená bohyně
Dnes jsem se trochu nudil, rozhodl jsem se podniknout něco zajímavého. Vzpomněl jsem si na oznámení na longfeng.cz, že si pan Prachař sám opražil dung ding oolong . Tento nápad mě přivedl k tomuto experimentu, rázem se z myšlenky stala skutečnost. …
Obrazem: Tradiční výroba Pu-Erhového koláče
Ve spolupráci se serverem Pu-Erh.Net vám přináším dalšího obrazového průvodce světem čaje Pu-Erh . Tentokráte se podíváme na tradiční způsob výroby Pu-Erhových koláčů... číst dál
Winterhuder Teehaus
Pojďme se podívat na poslední recenzi hamburského obchodu čajem, jež nese název Winterhuder Teehaus. Navštívených obchodů bylo sice více, ale přihlédnutí k faktu, že se vesměs jedná o ničím zvláště zajímavé a typově podobné obchody, ztrácí smysl psát …
Dva vzorky zelených pu-erhů
V mé druhé zásilce z internetového obchodu Yunnan Sourcing putovaly také vzorky dvou exkluzivních zelených puerů brandu Xi-Zhi Hao - Huang Shan Lin Wild Arbor Pu-erh 2007 a Yuan Shi Lin Wild Arbor Pu-erh 2007. A právě na tyto dva čaje jsem se dnes podíval
Čajový sraz v Ostravě
Dne 30.8. se na Sýkorově mostě uskutečnil další čajový sraz. Zatím ten největší a co do obsahu e-čajovny (a její administrace) , nejzajímavější. číst dál