La Cuoca
Třené řezy s rumovou polevou
Recept na tyhle řezy pochází z babiččina receptáře. Řadily se k nejoblíbenějším druhům cukroví. Po upečení se placka nakrájela na obdélníky či čtverce. Oblíbené je také vykrajování do tvaru půlměsíčků. Těsto: 5 vajec 250 g změklého másla 2 lžíce …
Bramboračka z růžovek
Podzim je letos štědrý. Z lesa se už dva měsíce vracím s pořádnou houbovou nadílkou. Druhová různost dovoluje, abych použila některé druhy hub samostatně. A tak vznikla bramboračka z růžovek. Muchomůrku růžovou považuju za jednu z nejchutnějších hub …
Lečo pozdního léta
V létě se nepouštím do experimentů. Když dostanu košík rajčat vyzrálých na českém sluníčku, okamžitě vím, co s nimi. Něco tak obyčejného jako lečo do letní kuchyně patří. Po ruce jsou ty nejlepší suroviny a jejich zpracování je jednoduché. Aby mělo …
A není to škoda?
Tuhle otázku slýchám v poslední době často. Když se přiznám k tomu, že vařím mnohem méně než dřív. Není to škoda. Dnes vařím podle potřeby a občas mi to dělá velkou radost. Ale čas strávený v kuchyni mi už nepřipadá tak důležitý. Závislost na jídle a …
Jedině chřest!
Už léta jezdím pro chřest na farmu nedaleko Mělníka. Zemědělský areál, kde se chřest pěstuje, se nachází na okraji vesnice Hostín u Vojkovic. Vesnice je ze všech stran obklopená chřestovými poli, což přináší zajímavý vizuální vjem. Rostlina chřestu …
Je to venku!
Držím v ruce autorské výtisky a cítím závra?. Nikoli nad knihou, ale nad tím, že p?icházím sama k sob?. Probouzím se z hlubokého spánku, který netrval jednu zimu, ale n?kolik let. Lezu ven z nory. Mám pocit, že nikdy p?edtím jsem se neocitla v …
Nádivka s ?esnekem podivným
?esnek podivný není v?bec podivný. Budí ovšem údiv skv?lými chu?ovými a výživovými vlastnostmi. Roste všude, dokonce i v m?stských parcích. Letos poprvé jsem objevila nalezišt? na jižní stráni Letenských sad?. ?esnek roste ve velkých trsech, vyhledává …
V hlavní roli ribollita
Není možné pobývat v Itálii a nezamilovat se do jídla. Jídlo vás za?ne vábit hned na první benzínové pump? za Brennerským pr?smykem. K?upavá rosetta s tenou?kým plátkem mortadelly, poskládaným ve vlnobití a v?bec nic víc a taky pro? chtít víc, když …
Ukrajinský borš?
Odmala jsem se ráda u?ila. Nikoliv ve škole, kde jsou znalosti p?edávány jak na kolovrátku, ale nejrad?ji p?ímo od u?itelky ?i u?itele, které jsem potkala jako by náhodou v r?zných životních obdobích. Dnes vím, že to žádná náhoda nebyla. Mám …
Út?k do Toskánska
Další moje kniha vyjde v polovin? dubna! Tentokrát se d?j odehrává v Toskánsku. Na co se m?žete t?šit? Anotace: P?íb?h ženy, která se propadá na dno, protože nedokáže p?ivést na sv?t dít?. Zdá se, že jediným ?ešením, jak se vyrovnat s neplodností, …
KRÁTKÉ, NEBO DLOUHË?
Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normální tabulka"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; …
Vanilkové rohlí?ky 2021
Každý rok je to s náladou na pe?ení cukroví jinak. N?kdy m? popadne chu? upéct devatero druh? podle starých kucha?ských knih, jindy se nemohu dopracovat ani k tomu, abych nakoupila máslo a cukr, nezbytné suroviny pro tém?? každý druh cukroví. Záleží …
Slávky na vín?
Slávky a léto pat?í k sob?. N?koho slávky mohou odradit tvrdou sko?ápkou, p?itom se dají upravit velmi jednoduše. P?sobením tepla uzav?ená sko?ápka praskne a vydá sv?j poklad. Slávky jsou kupodivu cenov? dostupné, kilo po?ídíte p?ibližn? za 100 K?. …
Nové brambory
V lét? se dob?e va?í. Ovoce a zelenina jsou dostupné v nejlepší kvalit? a není t?eba složitých úprav, aby se dostaly na st?l. K mým nejoblíben?jším letním jídl?m pat?í oby?ejné brambory. BRAMBORY PE?ENÉ S MO?SKOU SOLÍ A TYMIÁNEM Suroviny: 500 g …
JEDNODUCHÉ TĚSTOVINY S LOSOSEM
Stačí jedna vznešenější surovina a obyčejné těstoviny se rázem promění v luxusní jídlo. Špagety s lososem si můžete dopřát třeba ve sváteční májové dny. Těstoviny s rybou nebo mořskými plody patří v Itálii k velmi oblíbeným pokrmům. Italové považují …
Typické italské postní jídlo? Těstoviny a cizrna.
Je Velký pátek, nejtemnější den Svatého týdne. Před utrpením nelze zavřít oči. Drží se přísný půst. V Itálii se v postní dny konzumuje tradiční bezmasé jídlo pasta e ceci . Jde o uvařený římský hrách a těstoviny. Na první pohled nevypadá tenhle …
RECEPTY NA TĚSTOVINY, KTERÉ ZNÁ CELÝ SVĚT
Jsou stejně slavné jako názvy měst nebo uměleckých výtvorů. Carbonara, Amatriciana, Alla Norma, Arrabbiata - nezní to jako jména zářivých hvězd filmového plátna? CARBONARA Foto: Raphael Nogueira/Unsplash.com Pro 4 osoby Suroviny: 400 g špaget 1 …
5 OPRAVDU RYCHLÝCH OMÁČEK NA TĚSTOVINY
Velkou výhodou těstovin je, že je připravíte rychle. Vaření zabere průměrně 10 minut a je ideální, když během doby varu zvládnete udělat také omáčku. Italové říkají takové omáčce SUGO. Omáčka nemusí být náročná, stačí zkombinovat správné suroviny. …
VAŘTE TĚSTOVINY JAKO ITALOVÉ
Už 14 dní je všechno jinak. První týden jsem odolávala tlaku a nechtěla hromadit zásoby. Když jsem zahlédla koncem února fotografie prázdných pultů, které pořídil kdosi v severní Itálii, považovala jsem zprávu za jasný hoax. Jenže... nebudu shrnovat, …
Jak oživit sušená rajčata?
Jsou plná slunce, sladká a šťavnatá. Sušená rajčata dokážou chuťově pozvednout třeba těstoviny, jednotvárný salát nebo pomazánku. Nasekané na malé kousky je přidávám do těsta na domácí italskou focacciu nebo jako náplň do slaného koláče. Sušená …
Zlatá husa
Nastal čas zimy a s ní přichází i chuť na jídla, která jsou plná tepla. Takový pocit navodí právě vytažená pečínka z trouby. Křupavá, dozlatova vypečená kůrka a měkké masíčko rozpadající se na jazyku. Husa od Zemana Dobře upéct velký kus masa, a mezi …
Vše o pestu
Jeden z prvních příspěvků na tomto blogu jsem věnovala pestu a právem. Studená zelená omáčka mi učarovala před mnoha lety pro svou jednoduchost, intenzivní bylinkovou chuť a nádhernou svěží barvu. Na konci letní sezony bylo potřeba ostříhat všechny …
Zelňáky na výlet
Na výlety chodím ráda celý rok, ale v létě s ještě větší radostí. Připravit ráno svačinky je pro mě zábava a když stihnu upéct něco slaného na cestu, jsem ještě spokojenější. Mohou to být jen obyčejné grissini , pikantní koláč s karamelizovanou …
Mrkvovo-kokosový krém s pestem
Nic nepotěší v zimě víc než hřejivý zeleninový krém. Po celou zimu představuje velkou výzvu kořenová zelenina. Dobře uskladněná a stále plná vitaminů, pěstovaná na českých polích, nezatížená dopravou z exotických zemí. Jen se podívejte na mrkev, jak …
Gratinované slávky
Přelom roku volá po svátečním jídle. Slávky patří bezpochyby mezi exkluzivní suroviny, výborně vypadají a skvěle chutnají. V téhle úpravě si mořské plody zaslouží čestné místo na silvestrovském stole. Gratinované slávky 1 kg slávek šťáva z 1/2 citronu …
Žluté kari se zeleninou a krevetami
Na podzim přichází čas, kdy člověk zatouží po pikantním a vydatném jídle. Exotické vůně a chutě se nádherně spojí v kari. Jako základ používám kupovanou kari pastu. K mým posledním objevům patří žlutá kari pasta, ve které převládá kurkuma a typické …
Květákový dhal na přivítání podzimu
Je to polévka nebo kaše? Polévka i kaše! Dhal je vydatný indický pokrm, jehož základem jsou luštěniny a spousta voňavého koření - jak už to u indických pokrmů bývá. Květákový dhal Suroviny: • 3 lžíce kokosového másla • 1 lžička kurkumy + špetka …
Pečený lilek s česnekem
Tenhle recept je tak jednoduchý, až se nechce věřit, že výsledek bude tak skvělý. Potřebujete jen čerstvé lilky, mořskou sůl, česnek a dobrý olivový olej. Recept jsem získala od Dagmar Derré, která ho proslavila pod názvem Lilek à la Jean, protože jde …
Jednoduchá jahodová terina
Samosběr jahod letos začal neuvěřitelně brzo - už koncem května! Radost z čerstvě natrhaného košíku jahod je obrovská a cestou domů z pole se těším, jak v kuchyni naložím s voňavým pokladem. A tak jsem během prázdnin vařila oblíbené jahodové …
Salát s fenyklem od farmářů
Konečně přišlo moje nejoblíbenější období - léto. A nemám ho ráda jen kvůli tomu, že je k dispozici obrovský výběr sezonní zeleniny a ovoce. Když se podívám do slunce, trhám jahody nebo pozoruju hladinu řeky, naplní mě dobrý pocit, protože léto je …