La Cuoca

Třené řezy s rumovou polevou

Recept na tyhle řezy pochází z babiččina receptáře. Řadily se k nejoblíbenějším druhům cukroví. Po upečení se placka nakrájela na obdélníky či čtverce. Oblíbené je také vykrajování do tvaru půlměsíčků.   Těsto: 5 vajec 250 g změklého másla 2 lžíce …

Bramboračka z růžovek

Podzim je letos štědrý. Z lesa se už dva měsíce vracím s pořádnou houbovou nadílkou. Druhová různost dovoluje, abych použila některé druhy hub samostatně. A tak vznikla bramboračka z růžovek. Muchomůrku růžovou považuju za jednu z nejchutnějších hub …


Lečo pozdního léta

V létě se nepouštím do experimentů. Když dostanu košík rajčat vyzrálých na českém sluníčku, okamžitě vím, co s nimi.    Něco tak obyčejného jako lečo do letní kuchyně patří. Po ruce jsou ty nejlepší suroviny a jejich zpracování je jednoduché. Aby mělo …

A není to škoda?

Tuhle otázku slýchám v poslední době často. Když se přiznám k tomu, že vařím mnohem méně než dřív. Není to škoda.  Dnes vařím podle potřeby a občas mi to dělá velkou radost. Ale čas strávený v kuchyni mi už nepřipadá tak důležitý. Závislost na jídle a …


Jedině chřest!

Už léta jezdím pro chřest na farmu nedaleko Mělníka. Zemědělský areál, kde se chřest pěstuje, se nachází na okraji vesnice Hostín u Vojkovic. Vesnice je ze všech stran obklopená chřestovými poli, což přináší zajímavý vizuální vjem. Rostlina chřestu …

Je to venku!

Držím v ruce autorské výtisky a cítím závra?.  Nikoli nad knihou, ale nad tím, že p?icházím sama k sob?. Probouzím se z hlubokého spánku, který netrval jednu zimu, ale n?kolik let. Lezu ven z nory. Mám pocit, že nikdy p?edtím jsem se neocitla v …


Nádivka s ?esnekem podivným

?esnek podivný není v?bec podivný. Budí ovšem údiv skv?lými chu?ovými a výživovými vlastnostmi. Roste všude, dokonce i v m?stských parcích. Letos poprvé jsem objevila nalezišt? na jižní stráni Letenských sad?. ?esnek roste ve velkých trsech, vyhledává …

V hlavní roli ribollita

Není možné pobývat v Itálii a nezamilovat se do jídla. Jídlo vás za?ne vábit hned na první benzínové pump? za Brennerským pr?smykem. K?upavá rosetta s tenou?kým plátkem mortadelly, poskládaným ve vlnobití a v?bec nic víc a taky pro? chtít víc, když …


Ukrajinský borš?

Odmala jsem se ráda u?ila. Nikoliv ve škole, kde jsou znalosti p?edávány jak na kolovrátku, ale nejrad?ji p?ímo od u?itelky ?i u?itele, které jsem potkala jako by náhodou v r?zných životních obdobích. Dnes vím, že to žádná náhoda nebyla.    Mám …

Út?k do Toskánska

Další moje kniha vyjde v polovin? dubna! Tentokrát se d?j odehrává v Toskánsku. Na co se m?žete t?šit? Anotace:   P?íb?h ženy, která se propadá na dno, protože nedokáže p?ivést na sv?t dít?. Zdá se, že jediným ?ešením, jak se vyrovnat s neplodností, …


KRÁTKÉ, NEBO DLOUHË?

  Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normální tabulka"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; …

Vanilkové rohlí?ky 2021

  Každý rok je to s náladou na pe?ení cukroví jinak. N?kdy m? popadne chu? upéct devatero druh? podle starých kucha?ských knih, jindy se nemohu dopracovat ani k tomu, abych nakoupila máslo a cukr, nezbytné suroviny pro tém?? každý druh cukroví. Záleží …


Slávky na vín?

Slávky a léto pat?í k sob?. N?koho slávky mohou odradit tvrdou sko?ápkou, p?itom se dají upravit velmi jednoduše. P?sobením tepla uzav?ená sko?ápka praskne a vydá sv?j poklad. Slávky jsou kupodivu cenov? dostupné, kilo po?ídíte p?ibližn? za 100 K?. …

Nové brambory

  V lét? se dob?e va?í. Ovoce a zelenina jsou dostupné v nejlepší kvalit? a není t?eba složitých úprav, aby se dostaly na st?l. K mým nejoblíben?jším letním jídl?m pat?í oby?ejné brambory. BRAMBORY PE?ENÉ S MO?SKOU SOLÍ A TYMIÁNEM Suroviny: 500 g …


JEDNODUCHÉ TĚSTOVINY S LOSOSEM

Stačí jedna vznešenější surovina a obyčejné těstoviny se rázem promění v luxusní jídlo. Špagety s lososem si můžete dopřát třeba ve sváteční májové dny. Těstoviny s rybou nebo mořskými plody patří v Itálii k velmi oblíbeným pokrmům. Italové považují …

Typické italské postní jídlo? Těstoviny a cizrna.

Je Velký pátek, nejtemnější den Svatého týdne. Před utrpením nelze zavřít oči. Drží se přísný půst. V Itálii se v postní dny konzumuje tradiční bezmasé jídlo pasta e ceci . Jde o uvařený římský hrách a těstoviny. Na první pohled nevypadá tenhle …


RECEPTY NA TĚSTOVINY, KTERÉ ZNÁ CELÝ SVĚT

Jsou stejně slavné jako názvy měst nebo uměleckých výtvorů. Carbonara, Amatriciana, Alla Norma, Arrabbiata - nezní to jako jména zářivých hvězd filmového plátna?  CARBONARA Foto: Raphael Nogueira/Unsplash.com  Pro 4 osoby Suroviny: 400 g špaget 1 …

5 OPRAVDU RYCHLÝCH OMÁČEK NA TĚSTOVINY

Velkou výhodou těstovin je, že je připravíte rychle. Vaření zabere průměrně 10 minut a je ideální, když během doby varu zvládnete udělat také omáčku. Italové říkají takové omáčce SUGO. Omáčka nemusí být náročná, stačí zkombinovat správné suroviny. …


VAŘTE TĚSTOVINY JAKO ITALOVÉ

Už 14 dní je všechno jinak. První týden jsem odolávala tlaku a nechtěla hromadit zásoby. Když jsem zahlédla koncem února fotografie prázdných pultů, které pořídil kdosi v severní Itálii, považovala jsem zprávu za jasný hoax. Jenže... nebudu shrnovat, …

Jak oživit sušená rajčata?

  Jsou plná slunce, sladká a šťavnatá. Sušená rajčata dokážou chuťově pozvednout třeba těstoviny, jednotvárný salát nebo pomazánku. Nasekané na malé kousky je přidávám do těsta na domácí italskou focacciu nebo jako náplň do slaného koláče. Sušená …


Zlatá husa

Nastal čas zimy a s ní přichází i chuť na jídla, která jsou plná tepla. Takový pocit navodí právě vytažená pečínka z trouby. Křupavá, dozlatova vypečená kůrka a měkké masíčko rozpadající se na jazyku. Husa od Zemana Dobře upéct velký kus masa, a mezi …

Vše o pestu

Jeden z prvních příspěvků na tomto blogu jsem věnovala pestu a právem. Studená zelená omáčka mi učarovala před mnoha lety pro svou jednoduchost, intenzivní bylinkovou chuť a nádhernou svěží barvu. Na konci letní sezony bylo potřeba ostříhat všechny …


Zelňáky na výlet

Na výlety chodím ráda celý rok, ale v létě s ještě větší radostí. Připravit ráno svačinky je pro mě zábava a když stihnu upéct něco slaného na cestu, jsem ještě spokojenější. Mohou to být jen obyčejné grissini , pikantní koláč  s karamelizovanou …

Mrkvovo-kokosový krém s pestem

Nic nepotěší v zimě víc než hřejivý zeleninový krém. Po celou zimu představuje velkou výzvu kořenová zelenina. Dobře uskladněná a stále plná vitaminů, pěstovaná na českých polích, nezatížená dopravou z exotických zemí. Jen se podívejte na mrkev, jak …


Gratinované slávky

Přelom roku volá po svátečním jídle. Slávky patří bezpochyby mezi exkluzivní suroviny, výborně vypadají a skvěle chutnají. V téhle úpravě si mořské plody zaslouží čestné místo na silvestrovském stole. Gratinované slávky 1 kg slávek šťáva z 1/2 citronu …

Žluté kari se zeleninou a krevetami

Na podzim přichází čas, kdy člověk zatouží po pikantním a vydatném jídle. Exotické vůně a chutě se nádherně spojí v kari. Jako základ používám kupovanou kari pastu. K mým posledním objevům patří žlutá kari pasta, ve které převládá kurkuma a typické …


Květákový dhal na přivítání podzimu

Je to polévka nebo kaše? Polévka i kaše! Dhal je vydatný indický pokrm, jehož základem jsou luštěniny a spousta voňavého koření - jak už to u indických pokrmů bývá. Květákový dhal Suroviny: • 3 lžíce kokosového másla • 1 lžička kurkumy + špetka …

Pečený lilek s česnekem

Tenhle recept je tak jednoduchý, až se nechce věřit, že výsledek bude tak skvělý. Potřebujete jen čerstvé lilky, mořskou sůl, česnek a dobrý olivový olej. Recept jsem získala od Dagmar Derré, která ho proslavila pod názvem Lilek à la Jean, protože jde …


Jednoduchá jahodová terina

Samosběr jahod letos začal neuvěřitelně brzo - už koncem května! Radost z čerstvě natrhaného košíku jahod je obrovská a cestou domů z pole se těším, jak v kuchyni naložím s voňavým pokladem.  A tak jsem během prázdnin vařila oblíbené jahodové …

Salát s fenyklem od farmářů

Konečně přišlo moje nejoblíbenější období - léto. A nemám ho ráda jen kvůli tomu, že je k dispozici obrovský výběr sezonní zeleniny a ovoce. Když se podívám do slunce, trhám jahody nebo pozoruju hladinu řeky, naplní mě dobrý pocit, protože léto je …


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ La Cuoca

Informace o zdroji

Neboli kuchařka.

Domovská stránka
http://cuocadolce.blogspot.com/

RSS export
http://cuocadolce.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=rss

Systémové informace

ID: 115

Jmenné ID: cuocadolce

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: ANO

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: dnes 11:46

Návratový kód: HTTP 304

RSS export naposledy zpracován: 14. března 2024 07:01

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 12:16