La Cuoca

Žluté kari se zeleninou a krevetami

Na podzim přichází čas, kdy člověk zatouží po pikantním a vydatném jídle. Exotické vůně a chutě se nádherně spojí v kari. Jako základ používám kupovanou kari pastu. K mým posledním objevům patří žlutá kari pasta, ve které převládá kurkuma a typické …

Květákový dhal na přivítání podzimu

Je to polévka nebo kaše? Polévka i kaše! Dhal je vydatný indický pokrm, jehož základem jsou luštěniny a spousta voňavého koření - jak už to u indických pokrmů bývá. Květákový dhal 3 lžíce kokosového másla 1 lžička kurkumy + špetka černého drceného …


Pečený lilek s česnekem

Tenhle recept je tak jednoduchý, až se nechce věřit, že výsledek bude tak skvělý. Potřebujete jen čerstvé lilky, mořskou sůl, česnek a dobrý olivový olej. Recept jsem získala od Dagmar Derré, která ho proslavila pod názvem Lilek à la Jean, protože jde …

Jednoduchá jahodová terina

Samosběr jahod letos začal neuvěřitelně brzo - už koncem května! Radost z čerstvě natrhaného košíku jahod je obrovská a cestou domů z pole se těším, jak v kuchyni naložím s voňavým pokladem.  A tak jsem během prázdnin vařila oblíbené jahodové …


Salát s fenyklem od farmářů

Konečně přišlo moje nejoblíbenější období - léto. A nemám ho ráda jen kvůli tomu, že je k dispozici obrovský výběr sezonní zeleniny a ovoce. Když se podívám do slunce, trhám jahody nebo pozoruju hladinu řeky, naplní mě dobrý pocit, protože léto je …

Nejjednodušší dort

Narozeniny jsou příležitostí pro přípravu slavnostnějšího dezertu. Nejsem mistrem ve zdobení dortů, máslové krémy mě nechávají chladnou, stejně jako marcipánové ozdoby a cukrářské sypání. Dort k narozeninám mojí lásky je proto jednoduchý, jak jen to …


Slavný italský koláč Torta pasqualina

Recept pochází z Ligurie a je typickou ozdobou italské velikonoční tabule. Zelená náplň symbolizuje přicházející jaro a vejce uprostřed odkazuje k novému životu. Kombinace špenátu, ricotty a vajec se ukrývá v listovém těstě, ale můžete použít také …

Moje slow nádivka

Je to už počtvrté, co se účastním přátelského souboje nádivek na spořilovském trhu, kam chodím s radostí nakupovat. Soutěž je to malá, bez řevnivosti, zkrátka kdo chce, přinese svou nádivku a nechá ji ochutnat sousedům. Nádivku se snažím každý rok …


Minestrone v zimním hávu

Do minestrone patří nejméně deset druhů sezonní zeleniny a nějaká ta luštěnina - tak velí italská kuchařská škola. Najít v naší lednici tolik druhů zeleniny není vůbec žádná potíž. I parmazán tam má své stálé místo, stejně jako plechovka dobrých …

Pomazánka z červené řepy se sezamovou pastou tahini

Je mnoho důvodů proč milovat červenou řepu. Třeba pro její barvu, pro vysoký obsah minerálů a vitaminů, protože je základem jedné z nelepších polévek na světě - boršče. Anebo pro její zemitou chuť, která nám připomene naše odvěké spojení se Zemí a s …


Tafelspitz s palačinkovými nudlemi

Kdo jednou ochutnal Tafelspitz u Plachutty ve Vídni, nezapomene. Už jen způsob servírování je inspirativní. Vývar přelitý do rendlíku, na skus uvařená zelenina, kousek měkkého masa a velké množství jemných i ostřejších chutí, které dobře doplní …

Polévka ze špagetové dýně, tentokrát s indickým kořením

Dýňová polévka s indickým kořením recept 1 žlutá cibule, oloupaná a nasekaná nadrobno 4 stroužky česneku, oloupané a nasekané nadrobno 2 lžíce kokosového oleje 500 g dužiny z pečené špagetové dýně 1 litr zeleninového vývaru po lžičce kurkumy, drcených …


Podzimní švestkové knedlíky

Ještě než švestky na stromech zmrznou, vychutnejte si je v neodolatelné kombinaci s mákem. Nejlepší jsou švestky z české zahrádky nebo ty, které rostou podél poutních cest. Kynuté švestkové knedlíky cca na 12 knedlíků 300 g polohrubé mouky 40 g cukru …

Slaný koláč s karamelizovanou cibulí, paprikou a parmezánem

  Ještě než skončí léto, vypravte se na sousedský piknik anebo ho rovnou uspořádejte. Mezi komety chutného pohoštění patří slané koláče. Tentokrát vás zvu na slaný koláč z máslového těsta s karamelizovanou cibulí, grilovanou paprikou a parmezánem. …


Jemná bublanina s moravskými meruňkami

Léto je štědré, obdarovává nás sladkými plody jako jsou meruňky a broskve. Tu nejlepší chuť má ovoce dozrálé pod naším sluncem a moravské meruňky jsou toho sladkým důkazem. Hodí se do sladkých knedlíků, nebo koláčů - bez meruněk by léto nebylo …

Tygří krevety v pikantní rajčatové omáčce

Držet v ruce oranžovou krevetu, odloupávat z ní krunýř a přibližovat se pomalu ke šťavnatému masu, to je slastný pocit. Když se vůně moře propojí v jednom soustu s pálivou rajčatovou omáčkou, je pocit vrcholícího léta dokonalý.   Tygří krevety v …


Sicilská caponata tohoto léta

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; } Na Sicílii existuje přes 30 regionálních variant tohoto oblíbeného letního pokrmu. Všechny se shodují přinejmenším  v tom, že základ jídla tvoří lilky a že výsledná chuť pokrmu musí být agrodolce , tedy …

Jahodové knedlíky z tvarohového těsta

Každý den jezdím přes Kunratice, a tak nemůžu bez povšimnutí minout ceduli Jahodárna. Jahodová pole jsou nedaleko a majitelé vozí do stánku vedle kostela sklizené jahody každou hodinu. Čerstvost jahod je zaručena! Mezi naše nejoblíbenější dezerty …


Kukuřičné kuře na citronech a limetových listech

Spojení surovin je mírně exotické. Kuře na citronech a bobkových listech je středomořskou klasikou, ale když kuřeti dopřejete limetkové listy, vyvstane v nové, neobvyklé chuti. Základem tohoto téměř letního pokrmu je kvalitní kuře krmené kukuřicí, …

Velký návrat bramborových škubánků

Někdo je nenávidí, jiný miluje. Bramborová jídla máme rádi a kombinace s mákem je momentálně nejžádanější sladkou variantou mnoha pokrmů - od knedlíků po koláče. Bramborové škubánky 6 osob, 40 minut 500 g českých brambor (varný typ C - pyré) 100 g …


Nedělní pečínka s yorkshirskými puddings

Až Jamie Oliver definitivně vyvrátil mýtus o dobrotě v anglofonním prostředí známé jako puddings. Není to žádný sladký vaječný krém, ale slaný bochánek, který se skvěle hodí jako doprovod k masitým jídlům. Když pozvete na sváteční oběd hodně lidí, …

Tříkrálový moučník - španělský Roscon de Reyes

Loni jsem se v tomto období kochala pohledem do výloh madridských cukráren. Mezi moučníky se vyjímal kynutý věnec, který patří k typickým španělským zimním specialitám. Roscon de Reyes je pro Španěly symbolem Vánoc a především svátku Tří králů. Recept …


Na medu pečená zelenina se salsou verde

Podzimní úroda je štědrá a nabízí pestrý výběr zeleniny. Zdánlivě obyčejná mrkev, petržel, brambory a česnek se mohou proměnit v jednoduché jídlo všedních dnů. Když zajdete na nejbližší trh, naplníte košík podzimní zeleninou raz dva. K pečené zelenině …

Caprese ze žlutých rajčat

Na sklonku léta hýřil můj oblíbený farmářský trh na Spořilově barvami. Zelináři vystavili zelené, žluté a žíhané cukety, tykve všech tvarů a také různě barevná rajčata. Rajčata lahvová mají navíc pevnou dužinu, která drží tvar, a při krájení se …


Studená polévka salmorejo

Jsem v královském městě Madrid v období nejteplejších dní a nocí celého roku. Teplota neklesá pod 36 °C ani po setmění, z pohoří Sierra nepřichází žádný vítr, město touží po stínu a všechno živé hledá způsob, jak se zchladit. Ve stínu pinií v Parque …

Bublanina podle Sandtnerové

Jen léto s bublaninou je to pravé léto. Když máte košík plný třešní, višní a rybízu, uložte je do peřinky z lehoučkého těsta. Pro inspiraci na koláče chodím do staré kuchařské knihy od Marie Janků-Sandtnerové. Recepty této učitelky vaření jsou stručné …


Cheesecake s jahodami a bazalkovým cukrem

S jahodami mám pro jejich krásu už pár let tajnou domluvu. Nenechávám je projít tepelnou úpravou a snažím se je použít do oblíbených dezertů syrové. Jen tak si uchovají barvu rudých rtů a neztratí svou pevnost. Co to znamená? Upeču piškot, dám na něj …

Není oslavy bez chřestového koláče

Chřest vládne na jaře nezničitelnou silou. Kraluje kuchyním a kraluje také jarním oslavám. Květen je v mém blízkém okolí měsícem nejčastějších oslav a mám potvrzeno, že oslavence nic nepotěší víc než domácí chřestový koláč. Chřestová sezona končí …


Kynutý koláč s rebarborou

Není žádným tajemstvím, že vaření je magie. Ta radost, když člověk pozoruje, jak se suroviny mění před očima! Při vaření nestačí jen pozorovat, ale především přiložit ruku k dílu. Takové šlahouny rebarbory určitý fortel vyžadují a nárokují si dostatek …

Pomazánka z pečeného lilku

Do lilku jsem blázen. Jaro se pomalu přehouplo do léta a nastává čas zeleninových pomazánek. Obdivuji je pro jejich lehkost i jednoduchost a pro schopnost ukonejšit hladový žaludek. Lilek je v tomto období vyhledávanou zeleninou a kdykoliv ho vložím …


Jste zde: ~ Apetitus.cz ~ Seznam zdrojů ~ La Cuoca

Informace o zdroji

Neboli kuchařka.

Domovská stránka
http://cuocadolce.blogspot.com/

RSS export
http://cuocadolce.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=rss

Systémové informace

ID: 115

Jmenné ID: cuocadolce

Články ručně přidává správce systému: NE

Články jsou schvalovány správcem: NE

Titulek zdroje stahován z RSS exportu: ANO

RSS export je lineární: ANO

Kontrola aktuálnosti proběhla: 4. listopadu 2018 22:31

Návratový kód: HTTP 200

RSS export naposledy zpracován: 4. listopadu 2018 22:31

Kontrola aktuálnosti naplánována na: dnes 03:31